Je to školní úraz?

30. lis 2022

Mám dotaz, syn chodí do školní družiny a dneska se pošťuchovali se spolužákem na wc, mimo dohled. Blbnuli i s vodou. Syn se uhodil, ale protože věděl, že dělal, co nemá, nikomu nic neřekl. Dnes ho vyzvedával manžel a z počátku si ani nevšiml, že je přejetej. No nic, doma si začal stěžovat na nevolnost a bolest hlavy a přiznal, co se stalo. Zvláštní bylo, že si úplně přesně nepamatoval, jak upadl. Výsledek je lehký otřes mozku a hospitalizace na pozorování.
Mám to se školou nějak řešit ? Jedna se o školní úraz ?

nikoulinka
30. lis 2022

Nevím, jak je to dnes. Moje x let stará zkušenost. O přestávce jsem se škubala s klukama. Taky mimo dohled. Jeden mě flaknul pingpongovpu pálkou přes prsty. Taky jsem nic neřekla. Až doma mamce. Jeli jsme k Mudr, kde jsem nafasovala sádru. Druhý den se mnou šla mamka do školy s papírem od Mudr., Kde bylo i zapsáno, že se to stalo ve škole během přestávky. Tehdy to uznali.

majina
30. lis 2022

Dobrý večer... veliká škoda, že váš chlapec nic neoznámil paní vychovatelce. Víte, teď je to slovo proti slovu. Ale podle mě, pokud přijdete slušně a ne s nějakým napadáním paní vychovatelky, tak vám úraz uznají. Bude se muset vše dopsat do knihy úrazu a vypsat záznam o úrazu, kde by měl poskytnout svědectví i druhý chlapec. Držím palce 🙏

zelenaesmolda
30. lis 2022

A jak to meni situaci jestli to je nebo neni skolni uraz?

bara88
30. lis 2022

A co jako po škole chcete?prachy?to snad nemyslíte vážně že ne?syn dělal to co nemá a vy budete chtít ještě peníze

zelenaesmolda
30. lis 2022

@bara88
Jak vis,ze bude chtit penize?Dedukujes a utocis zbytecne.

zuzkasim
30. lis 2022

Úraz má být zapsaný, tohle učividně zapsané není. Děti dělaly mimo dozor něco, co neměly. Upřímně nevím... můžu se zkusit zítra zeptat, jak by to posuzovali u nás, jestli na to bude vhodný prostor.

prezdivka
30. lis 2022

@bara88 to nemyslíte vážně, že ne? 🤦🏻‍♀️

20190418
30. lis 2022

Taky mě zajímá, co to znamená, když to bude školní úraz 🤔 Jinak já bych to neřešila. Pokud se pošťuchoval dobrovolně. Nebyla to nějaká šikana nebo útok. Případně nebyl zraněný nějakou nedbalostí personálu (nefunkční vybavení školy apod.). Družina za mě už není o 100% dohledu. Můj syn cíleně tráví se spolužáky čas tak, že se perou 😂 Mají svoje fér pravidla a občas to holt zabolí. Já bych podobnou situaci raději neřešila, aby to nakonec nemělo ten efekt, že bude pod neustálým dozorem nebo nebude moc blbnout s dětmi. Synovi bych vysvětlila, ať se pošťuchuje raději tam, kde hrozí méně úrazů 😁

martt
1. pro 2022

Předpokládám, že budeš teprve syna omlouvat z vyučování. V tomhle případě bych učitelce pravdu rekla , ale spíš jako informaci proč bude chybet. Ale nějaký zle nebo tak bych z toho nedělala. Co se týká toho školního úrazu tak bych to úplně nehlasila dodatečně( predpokladam, ze chcete zkusit pojistku ze skoly). Nejen ,že můžeš zavarit škole, ale i synovi a jeho spolužákům.

bara88
1. pro 2022

@zelenaesmolda nějak nevím o co jiného vy ji mohlo jít než o školní pojistku

zelenaesmolda
1. pro 2022

@bara88
prave,ze nic nevis.

autor
1. pro 2022

Nevím, jak postupovat kvůli absenci. Syn nechce, abych řekla, co se stalo, protože nechce, aby se na něj někdo zlobil. Ale zároveň si myslím, že by škola měla vědět, co se stalo i kvůli tomu, aby se to neopakovalo?

autor
1. pro 2022

@bara88 Jaký prachy ? K soudu to dávat nechci.

autor
1. pro 2022

@martt O pojistku mi vůbec nejde, ale chci ať už to skočí a negraduje. Často má zničený nebo schovaný věci, a už je toho čím dal tím víc. Ale sám je trubka, že nám nechce říct co se děje pořádně a přitom je v tý škole nespokojený. Kdyby to byl oficiální školní úraz, třeba by se už konečně muselo přijít na to, co se tam děje. Ale třeba se pletu.

camelinka
1. pro 2022

Taky tomu uplne nerozumim, bud se postuchovali a delali kraviny, coz neni nic vyjimecnyho, nebo chces resit nejakou sikanu?

autor
1. pro 2022

@camelinka Já nevím, on ni řekl, že to bylo domluvený a jen si hráli, a nechce, aby se paní vychovatelka ulovila. Ale zeptat se jeho na školu a na kamarády je strašně těžké, hned naštvaně vyletí, že se o tom nebude bavit. Ještě před týdnem říkal, že tam má kamarády, včera manželovi řekl, že je nemá. Sama nevím, jak to je, jen se mi spousta okolností, co se momentálně děje nezdá.

levandule_k
1. pro 2022

@bara88 Omg děti se občas perou. Navíc jste tam nebyla, takže nemůžete vědět, jestli ho někdo schválně neshodil.
Školy mají pojištění, kdyby se něco takového stalo, tak to fakt není obohacení na úkor školy, platí to daná pojišťovna.

Původně jsem chtěla napsat, ať respektuješ přání syna, že dělali kraviny. Syna docela chápu, že se bojí, že by kvůli tomu byl pod extra dohledem a spolužák musel na kobereček. Na druhou stranu, pokud to zavání šikanou, tak na co, chceš ještě čekat. Jako ono je blbé, že se oběť cítí provinile a nechce prásknout agresora. Takže bych to řekla, normálně tř. učitelce, že se mu stal v družině úraz a že syn to nenahlásil.

Mně se stal na střední při těláku také úraz. Měla jsem prasklinu kosti na prstu. Do dneška nevím, v které části se mi to stalo, až během následující hodiny ve škole jsem si všimla, že prst trochu otíka a bolí mě to, když s tím pohnu. Tak jsem to řekla třídní, ta hned mě poslala na chirurgii a tělocvikář mě tenkrát sprdnul, že jsem to měla hlásit hned...

bara88
1. pro 2022

Tak proč řešíš jestli se jedná o školní úraz?

autor
1. pro 2022

@bara88 Protože pokud ano, tak předpokládám se to bude nějak řešit a pomůže to zjistit, jak to vlastně je.

autor
1. pro 2022

@levandule_k Já se ji chystám v 7:50 zavolat, že nepřijde, tak ji to řeknu.

martt
1. pro 2022

Tak pokud máš podezření na šikanu tak bych to určitě řešila. Ale nějak citlivě. Každopádně bych se snažila za každou cenu to vytáhnout ze syna jestli se něco neděje. Protoze pokud bude zapírat a nenajde se nějaký svědek jak to vlastně bylo. Tak s tím bohužel nic nezmuzes.

marge_s
1. pro 2022

Ale porad ten “nazev” se mi az tak dulezity nejevi. Nelamala bych si s tim hlavu. Sikanu budes muset resit aktivne ty se skolou, nemyslim, ze kdyz se to nejak nazve tak “se to” samo zacne resit. Tohle je uplne jina dimenze 🤷🏾‍♂️ Kazdopadne bych to hodne dobre rozmyslela - nevim jak jsou presne nastaveny mechanismy ve skole, mel by tam snad byt preventista 🤔 ,dulezite je jak skole a jak komu duverujete atd. Neni to legrace. Urcite bych to ale nenechala byt. Ja bych se treba-protoze tomu nerozumim, nejdriv obratila na nejakou pomocnou linku-urcite neco takoveho bude existovat-aby mi doporucili vhodny postup. Mam velmi dobre zkusenosti s linkou pomoci pro rodice a ucitele pri reseni domaciho nasili, treba neco takoveho bude i pro tyto pripady. Neco bych si precetla atd…
Myslim, ze ten dotaz mel spis byt: uraz ve skole, podezreni na sikanu, co delat dal?

irmamala
1. pro 2022

Nerozumím. Podezření na šikanu snad můžeš se školou řešit v každém případě, na to snad nemusíš mít žádný papír od doktorky. A aby škola zajistila, aby se to neopakovalo? To snad nemyslíš vážně. To musíš v první řadě naučit ty syna, jak se má chovat, aby se to neopakovalo. Nebo má snad vychovatelka chodit s každým děckem na wc a kontrolovat ho?

marge_s
1. pro 2022

@irmamala no to asi taky neni uplne citlivy pristup. Skola to musi vyresit ve spolupraci s rodici. To neni jednostranna vec. Urcite nepomuze rada typu “uz s nima nikam nelez a ne aby ses zase pral, jenicku”
Jaky “naucit syna” 🤦🏻‍♀️
Papir od doktora dobry je, jak se to jmenuje je sumak

marge_s
1. pro 2022

S “vytahovanim” ze syna bych taky byla opatrna, aby se spis nekousnul.

irmamala
1. pro 2022

@marge_s No zato aby škola zajistila, aby se moje dítě nepralo na hajzlu, je mnohem lepší přístup. Pokud ho někdo šikanuje, tak to snad vyřeším úraz neúraz. Ale obviňovat vychovatelku za to, že kluci blbnuli na záchodě a to moje vemeno sebou fláklo na zem, je fakt poplatné dnešní době....

marge_s
1. pro 2022

@irmamala ale tohle ona nepsala, ze nekoho obvinuje
A ja zase nepsala ze souhlasim, ze “skola zajisti”, precti si muj prispevek vyse. Ani jedno neni spravne. Musi tam byt spoluprace

marge_s
1. pro 2022

Vyprdni se na konika, precti si treba http://www.minimalizacesikany.cz/chci-se-dozved... nebo https://www.policie.cz/clanek/preventivni-infor... , udelej si plan, nepoustej se do niceho bezhlave, neres telefonicky, chtej zapis. Drzim palce

bara88
1. pro 2022

Já Teda nevím první píšeš že se pošťuchovali a blbnuli s vodou,rozumím tomu tak že oba. První chceš řešit školní úraz a teď najednou šikanu. Aby si řešila šikanu tak tvé dítě opravdu nemusí mít žádný potvrzený úraz

autor
1. pro 2022

Já se omlouvám, jestli to zní zmateně. Já sama nevím kde je pravda, jestli jde o šikanu, nebo o co. Proto jsem to nechtěla všechno vytahovat. Jen mě zajimal ten úraz, protože pak jsem nabyla dojmu, ze to dostane oficiální statut a bude se to nějak řešit, přijdou opatření. Včerejší verze syna byla taková jako jsem psala v úvodním příspěvku. Dnešní verze byla, že šel na wc sám a přišli tam za nim dva spolužáci. U umyvadla na něj začali cákat vodu, to se mu nelíbilo. Pak se začali strkat a pak upadl a uhodil se. Říkal, že se mu to nelíbilo, ale pak začal s tím, že to byla jen sranda, ať to hlavně neřeším. A zase nejdřív to jsou kamarádi, pak nejsou, pak zase jsou. Divné mi připadá i to, že nám tu řekli, že pravdepodobne zítra půjdeme domu a od pondělí muže do školy. A on chce být v nemocnici nebo doma. Do školy nechce, i přestože ho čekají hezké akce.
Do školy jsem to nahlásila, tak že upadl a má lehký otřes mozku. Prý to dopišou do knihy, že zapsat se to musí.
Syn se o tom, co se děje bavit odmítá, a tak můžu jen domýšlet.
Vyzkouším tu rodičovskou linku.