Je to intolerance laktózy?

mamemimomu
27. zář 2019

Mám syna, narozeného v půlce června. Protože se mi císaři nespustila laktace, je od narození na UM. Používáme Hipp. Nikdy s mlékem nebyl problém - syn měl stoličku jako míchaná vajíčka 1 -2x denně, barva byla také v pořádku. Trpěl na prdíky - každý večer 1- 2 hoďky kroucení, ale vyprděl se a byl klid. Ve třech měsících jsme měli první očkování - hexu - to bylo pondělí a od středy odpoledne začal mít malý průjem - žlutá, velmi vodnatá stolice, která protékala skrz plenu kolem nožiček, i na záda. Ve čtvrtek se to zhoršilo a kakal takto po každém jídle,s tím že ten průjem byl jako pěna. Někdy z něj vyjel, ani jsme nevěděli, jindy normálně tlačil. Volala jsem dr a ta řekla, že to už s očkováním nemá co dělat, že asi nějaká viróza a poradila nám, ať dáváme mléko bez laktózy. Nasadili jsme ho (nutrilon bez laktózy) a průjem do druhé dne přešel. Syn měl pak tužší stoličku zelené barvy - tak jsme dali čajík a bylo to vše ok, zelená byla větším množstvím železa obsaženém v mléku. Měli jsme ho dávat po dobu 3 dní. Nechali jsme to radši 5 dní. Pak jsme měli postupně zase přejít zpět na hipp. Každý den přidávat jednu dávku hippu, až budeme jen na hippu. Zprvu vše v pořádku, u stolička zase zežloutla, ale dneska jsme dali 3 dávky hipp a průjem se vrátil... opět řidký... Doktorka už v ordinaci není, proto se ptám zde, jestli se s tím někdo nesetkal... nemůže jít o intoleranci laktózy? nebo máme bezlaktozové mléko používat delší dobu zkusit návrat k hippu později? Ještě dodám, že dávám malému dětské probiotické kapky od biopronu.

dinushka00
27. zář 2019

Může to být reakce na mléčnou bílkovinu. Nejlepší bude když budete teď davat po dobu treba 1měsíce jen mléko AllergyCare (nutrilon)
Ja mám zkušenost s alergií na bílkovinu kravskeho mléka(ABKM). Ta se u nas objevila na konci třetího měsíce. Projevilo se to hlenem, průjmem a krví ve stolici.
Co se týče probiotik, tuším ze zrovna Biopron obsahují kravskou bílkovinu, takze ty bych asi vyměnila za jiné, my máme Baby Calm(dr. Max)...
Měla jsem držet přísnou eliminační dietu 6 měsíců. Tu jsem dodržela a uz malá papá i já mléčné výrobky. Kojím, proto jsem musela držet dietu i já. Malé je 9 měsíců a už baští syry, jogurty a vše v cem je obsažena bilkovina k.m...
Ja už jim také vše a malá má pěknou stolici.
Kdyz jsem dietu ukoncovala, musela jsem opatrně začít treba sýry, jogurt až pozdeji a poslední jsem mela mléko jako takové.
Paní dr v nemocnici mi tenkrát rekla, že introlerance laktozy je vzácnější (az tak moc se nevyskytuje), ale ze alergie na mléčnou bílkovinu je velice častá mezi tim 3mesicem až rokem.. Je ale velká pravděpodobnost, že se vytratí, ale musí se uzdravit střeva, právě eliminaci všeho mlecneho v jídelníčku.
Rikala ze vetsinou tato alergie do tří let vymizí úplně.
Zkuste tedy co nejdéle pouzivat treba to AllergyCare, poraďte se s dr(tusim ze je na předpis). Jinak test krve je vetsinou ucela neprukazny, protože je složité mit v krvi zrovna tu hodnotu kterou to nameri, která tu alergii vyvolá. Testy jsou pak bud falešně pozitivní nebo falešně negativní, proto se to řeší onou dietou.
Snad jsem pomohla, držím palce 🙂