dcere dnes dali rovnátka, ale na horní zuby, které má úplně rovné, nemá ani žádné mezery, spodně má dost křivé, ale nerozumím, proč jí dali i na horní, je to ok?
Řekla bych, že jí budou zvětšovat oblouk, aby na sebe dobře seděla patra při skusu. Oni vám to nevysvětlili?
Přijde mi, že zuby směřují dovnitř pusy.
Ano, to je také můj dotaz. Nekonzultovali s vámi léčebný plán? Jak a proč a kdy bude co probíhat?
Kvůli skusu. Spodní se nasadí později. Nechápu, že vám to lékař neřekl?
já vím že spodní se nasadí později jen nechápu na co dávat i na horní zuby, mně bylo řečeno jen to že potřebuje rovnatka, věděla jsem, že dnes jí uz budou dávat a bude to trvat cca hodinu, jen jsem myslela, že jí dejí jen na spodní , vzali si samu dceru dovnitř a pak už jsme spěchali, tak jsem se nestihla zeptat
Z fotky to vypadá, že každé zuby mají úplně jiné zakřivení - že ty horní jdou jakoby ty zadní zuby ven kdežto zadní dole jsou mnohem více u sebe (jako zadní vlevo a zadní vpravo).
Rekla bych, ze je to normalni. Me davali take i na spodni patro, kde jsem je mela rovne. Bylo to presne tak, jak uz zde holky psaly - rovnali mi tim skus horniho a spodniho patra. Rovnatka jsem si nechavala dat az v dospelosti a mela je 4 roky (horni jsem mela hodne krive, velky predkus, trhalo se a dochazelo k castecne prestavbe celisti, proto tak dlouho. Uplne reseni by bylo jen operativni a rozstipnout celist jsem odmitla). Takze lecebny plan mi vysvetlovala ortodontka na primo.
Někdy v pubertě mi moje zubařka doporučila rovnátka, naši koukli, naznali, že přední zuby mám rovné a vykašlali se na to. Teď jako dospělá mám blbý skus, stoličky se mi vytáčí dovnitř (mám malou čelist) a budu to stejně muset nějak řešit 🤦♀️ Takže za mě - pokud nasadili rovnátka i na "rovné" zuby, mají k tomu důvod (na rentgenu vidí, jak jsou zuby usazené, dělali otisky, takže vidí i skus). Až půjdete příště, nech si vysvětlit podrobnosti 😊
Moje starší dcera už má po léčbě, jako první dostala rovnátka na horní čelist, posléze na dolní - prý je lepší dávat to postupně. A neslyšela jsem nikdy o tom, aby se rovnala jen jedna čelist, vždy je potřeba dělat obě dvě, protože se to bude všechno hýbat, tak aby to dávalo smysl. Navíc jak píšou holky, podle fotky má tvé dítě posunutý skus, takže to je velmi na místě.
Když jsem měla rovnátka já, byl problém jen na horní čelisti ale rovnátka jsem dostala i dolů, i když tam jsem to nepotřebovala a byla se zuby spokojená - zubařka mi k tomu tenkrát řekla, že se vždy léčí / rovná chrup jako celek.
@sarihy Já měla rovnátka jen nahoře 🙂 myslím, že to bylo kvůli vytočeným špičákům. A taky jsem je měla jen chvíli, snad jen 10 měsíců. Srovnáno jako podle pravítka, zkus ukázkový. Bohužel po deseti letech vylezly osmičky a vše by se mohlo dělat znovu 🤦🏼♀️
Me teda horni rovne neprijdou
On musí sedět skus na sebe, často nejde rovnat jen jedny zuby, ale musí se oboje, právě kvůli tomu skusu. Mám horní pěkné, rovné, spodní křivé. Též jsem konzultovala, zda by s tím šlo něco dělat, takže prvně by se mi musely horní roztáhnout, aby bylo místo na to hýbat s těma spodníma... do toho jsem nešla🙂
tak za prvy ty horni zuby rovne nejsou..staci se podivat na dratek 🙂 Uz jen ta dvojka je prece kriva. za druhe si myslim, ze zubar jen nestihal dat i dole a bude je davat na pristim sezeni. Jinak je to presne jak holky rikaji, nekdy je potreba horni rozsirit, aby se pak ty dolni vesly kvuli skusu, protoze ty dolni zuby jsou na sebe fakt namackane a ten skus bude muset ladit.
@dyechampion dcera má horní už rok a nedávno teprve dávali spodní.
Ale všechno nám vysvětlili než se vůbec začalo nasazovat.
Přece musím souhlasit s postupem léčby a ne aby dělali něco, o čem nic nevím...
děkuji za odpovědi, nevíte ještě co pomáhá na bolest? neboť dnes to začalo dceru dost bolet a těžko se jí soustředí ve škole, ani paralen nepomohl
Dcera má taky nově rovnátka. Zubař, než nám dal žádanku na ortodoncii, nám vysvětlil, proč si myslí, že je potřebuje. Na ortodoncii nám řekli svůj názor a jaký bude postupovat, než jsme na to vůbec kývli. Nechápu, že někdo přijde z ordinace domů a jde řešit na internet s "odborníky", proč má jeho dítě rovnátka 😀
Není normální řešit to na netu a nezeptat se v ordinaci 🙄
Ibalgin, chladit, mačkat akupresurní body na palci ruky (jak začíná nehet). Trpěla jsem vždy tak týden.