Jaké leky střídat při teplotě? a po kolika hodinách? Malý važí cca 6200g
Paralen/Panadol s Nurofenem/Ibalginem podle váhy, obojí lze 4x denně po 6 hodinách, tj. střídat je možno 3 hodinách. Na 6 kg Nurofenu cca 1,5-2 ml (roztok 100 mg/5 ml - pozor, jsou různé síly, je to na každé krabičce) a Panadolu 4 ml (24 mg/ml).
@lenka_strelenka neni to moc? Moje pediatricka rika, ze se davaji max. 3x za den, tj. po 8 hod...
Pokud jsou to nesrazitelné teploty (koupelí, odkladem) tak to takto může být, pro horečky nad 39, pokud vydrží lék 6h tak samozřejmě ne. Taky ne u horečky 38..
Tak to vidím já.
Proč se střídají léky ?
@verry malá když měla 40 tak jsem střídala nurofen s panadolem (oboje sirup) po cca 4 hodinach dle rady lékaře cca 2 dny potom když to začalo klesat tak po tech 6-8 hodinách. Nejlépe ti asi pořadí doktor 🙂
@lovely_creature když jeden nezabírá, nedokáže srazit vysokou horečku (účinná látka paracetamol - Panadol, Paralen..), a do další dávky zbývá několik hodin, smí se dát lék s jinou účinnou látkou, ibuprofenum (Ibalgin, Ibuprofen, Nurofen..).
A co priessnitz resp zábaly na ručky a nožky (kotníky a zápěstí)? 🙂 bez chemie a účinný. Tedy u vysokých horeček, pokud má 38-38.5 tak asi nic, aby zvýšená teplota mohla plnit svoji úlohu /ničení infekce/...
díky holky, ptám se předběžně... starší dítě mělo neštovice a dneska jsem objevila 2 flíčky na zadech u mladšího - tak myslím že taky neštovice, zatím má jen 37. Ptam se dopředu, jestli začnou horečky tak co davat. Starší na teploty netrpí, a hlavně jsem myslela že leky jsou jiné u miminek 🙂
Ona ta horečka je ale i prospěšná věc. Já bych ji nesrážela, pokud fakt nevyletí. Nikdy jsem neřešila teploty do 38,5, spíš ho třeba jen sledovala. Jednou dostal 3/4 čípku.
Jestli má někdo zájem, pošlu ráda zajímavé info o horečce na mail, jen mi adresu pošlete do IP. Je to z knížky Jak pečovat o zdraví dítěte...navzdory vašemu lékaři. Já nikdy nesrážela a vždy mě ty informace uklidnily, protože mají hlavu a patu, ale je pravda, že malý měl první horečku až v roce, většinou 38,5 a jednou 39, vždy byl klidný a spavý. Není třeba se horečky vždy obávat, jen to chce mít informace a vědět, co a proč dělám. Na netu je hodně zajímavého čtení o léčivé síle horečky. Já pokud bych snižovala, tak spíš obklady než léky.
@msimankova Není, citace ze souhrnu údajů o přípravku (Panadol pro děti): "Přípravek může být podáván opakovaně podle potřeby s odstupem jednotlivých dávek nejlépe 6 hodin. Minimální interval mezi dvěma dávkami jsou 4 hodiny. Nepodávají se více než 4 dávky během 24 hodin. " Obdobně je to s Nurofenem.
@alicesky zabaly se pry nemaji davat na koncetiny, nýbrž na hrudnik a brisko.
@terezapetrova já to taky znám (od malička u sebe, a doporučení pediatra holek) vlažnou plenu kolem hrudníku, ručník na to, lehce přikrýt 10min, lze opakovat po půl h 1x, pokud to neslezlo. Měřit 15min po zábalu. Nebo koupel, o maličko chladnější.
Četla jsen ty otcové ponožky, s tvarohem, chladit zápěstí+kotníky (vždy jen pokud jsou horké, ne studené) a led do třísel..
Co je tedy správně?
@lv spravne je trup, protoze se tam drzi teplo, tak je to ucinnejsi. Akorat ty ruce a nohy jsou prijatelnejsi 🙂
@terezapetrova to asi píšeš dle netu, mám zkušenost s obojím (tedy jako dítěti mi dělávali Priessnitze), myslím že jde hlavně o ty velké tepny (to je i důvod proč se chladí třísla což asi bude nejúčinnější) a tedy budou fungovat zápěstí a kotníky (ne celké končetiny, ty nemá smysl podchlazovat - to myslím bude důvod proč se doporučuje chladit trup). Píši dle logiky, nejsem doktor a nemohu nikomu radit, ale přijde mi škoda, že dnes se na vše bere chemie, která není bez negativního dopadu na organismus - zejména když existují věci tak účinné a jednoduché. Ale polykat pilulky je asi pohodlné 🙂
@lv asi všechno co pises 🙂 taky v tom celkem tapu 🙂
@alicesky Souhlasím, že na vše se bere hned chemie, která může spíš uškodit, a je škoda, že se tak málo ví o účinnosti horečky, tělo moc dobře ví, co a proč dělá. Já dostala nejlepší radu od našeho pediatra - nesrážet, dokud to rodiče psychicky vydrží. Ono dost záleží, jak to dítko snáší, náš byl vždy jen utlumený, často si i hrál nebo se tulil a spánek měl taky klidný, takže nebylo potřeba horečku snižovat, nechala jsem tělo bojovat, ten vliv na imunitu je užitečný.
Paracetamol a brufen, ja pouzivam cipky, stridani po 4 hodinach a idealne psat casy.