Jak zastavit dlouhodobý průjem u 11měsíčního syna?

eva89pouzarova
20. srp 2015

Muj 11-ti měsíční syn má už víc jak týden prujem,zatím sem to s doktorkou neřešila, kamarádka mi poradila černý čaj, piškoty, jablko , banán, ruhlík a mrkev. Čemu se mám vyvarovat a naopak co mu mám dávat na jídlo jak to zastavit?

mysonek
20. srp 2015

@eva89pouzarova pokud má průjem takhle dlouho, tak zajdi zítra nebo v pondělí k lékaři. Měl by se udělat výtěr, jestli nemá Salmonelu nebo Campylobactera. Případně jestli nemá jiný důvod k průjmu (intolerance nějaké potraviny, celiakie a pod...) Střevní virózy trvají kratší dobu. Jedině po rotavirových průjmech může být nějakou dobu intolerance laktózy, tedy mléčných výrobků a mléka. Takže třeba zkusit přechodně vysadit mléko. Můžeš zkusit dávat probiotika, tím ničemu neuškodíš. A dieta šetřící nemastná, takže rýže, banány, pečivo, vařená mrkev, brambory. Černý čaj bych u takhle malého dítěte nedávala. Z léků Smecta, nebo živočišné uhlí. A některé průjmy se lepší sladkém čaji, takže čaj sladit. Ale raději dětský než černý, černý má kofein. Nebo toho černého jen málo. Pokud málo pije a má ty průjmy vodnaté, tak v lékárně se prodává Kulišek, to je iontový nápoj pro malé děti, který se dává při průjmu.

lv
20. srp 2015

nebo místo smecty tasectan, hidrasec. A probiotika Hylak. A dietku dál.

lucka662006
20. srp 2015

Raději vynech mléko a mléčné výrobky, pokud kojíš, kojení nevynechávej. Živočišné uhlí rozmíchané v převařené nebo kojenecké vodě, smectu, probiotika. Dietu. Pokud prodělal rotavirovou infekci, měl by mít i teplotu nebo akutní zvracení, ne prostě "jen průjem". Přejde to, uvidíš. K doktorce zajdi, tím nic nezkazíš.

eva89pouzarova
autor
20. srp 2015

má čistě jen prujem žádne zvracení ani teplotu nemá, ten černej čaj je blbost to už vím taky večer mi řádí jak črná ruka, 🙂 skusila sem mu dát tu rýži místo Sunaru a vubec sem to do něj nedostala. Děkuji vám za rady zitra brnknu doktorce a uvidím co mě řekne.

janinapd
20. srp 2015

Můj malej měl průjem bez jiných příznaků,pak jsem šla k dr. a měl zánět močáku,ani se mi tomu nechtělo věřit

zo_ja
21. srp 2015

V lékarně mají dětský černý čaj bez kofeinu, je dobrý, chutná i mně.
Sladit doporučuju Glukopurem - klidně i cukrem, ale ten glukopur docela dost pomáhá k celkové regeneraci.
Intolerance nějaké potraviny se může objevit kdykoli, lepek či laktoza jsou častý. A nemusí to být hned po podání, u lepku to má skluz, a naopak průjem trvá ještě nějakou dobu, i když lepek nemá. U laktozy je obv. průjem brzy. Ale může to být kombinace potravin, reakce ne změnu počasí, stravy, cestování, stres, kombinace víc faktorů někdy. Záleží, jak je na tom celkově, jak intenzivní ten průjem je, jak moc, jak často chodí a tak. Hlavně dost tekutin.

eva89pouzarova
autor
21. srp 2015

@zo_tak včera večer už měl stolici normální, a dneska ráno taky, tak snad to bude dobrý, Právě že je uplne v pohodě je štastný hravý jinak bych nic nezpozorovala, a ten prujem tak 5-6x za den, prdelku opruzenou taky nemá. Sem myslela že to bude mět z toho horka naproti sousedka má dva kluky a taky měli prujem ale jen par dni a to jsou starší 6 a 9 let. Bříško ho taky nebolí. Tož nevím v pondělí rači za doktorkou.