Jak velkou zodpovědnost má zverimex za zdraví prodávaných zvířat?

zuzkasim
24. únor 2020

Nikdy jsem nic podobného neřešila, proto se v tomto oboru vůbec neorientuji. Máme v podstatě poprvé v životě zvíře ze zverimexu (rybičky nepočítám), cca 2 měsíce. Nyní se zjistilo, že zvíře je nemocné (bylo nemocné už při zakoupení) a nakazilo se i naše dítě. Možná je to hloupost, ale uvažuji, kam sahá zodpověnost zverimexu? Asi jsem tak nějak počítala s tím, že zvířata zde jsou prověřená, možná jsem moc naivní. Štve mě to, dítě je nyní kvůli nemoci omezené (sportovní kroužky, režimová opatření), něco nás stojí léčba, něco nás bude stát veterina. Mám to brát jako nepříjemnost, která se bohužel občas stane nebo bych to měla se zverimexem nějak řešit? Omlouvám se, jestli se někomu zdá můj dotaz mimo, klidně mi bez urážek napište, ať to vezmu jako méně příjemnou součást života a krom doktorů nebudu nic dalšího řešit. Opravdu přemýšlím jen v teoretické rovině, je mi líto dítěte, které má svého mazlíčka a teď kvůli němu v podstatě "trpí".

miba10
24. únor 2020

@zuzkasim ahoj, asi bych se zkusila podívat do "obchodních podmínek" prodejce, co píše o prodeji zvířat. Zkusila bych se zeptat i zverolekare a pediatra jak s tím naložit a zda se s tím setkali, případně jestli by neporadili.
Nevím co máte za zvířátko, ale většinou pokud je to pes nebo kočka tak by měli mít nějaký průkaz. U ostatních zvířat nevím jestli se vydává nějaké potvrzení, že je zvíře zkontrolovano a v pořádku, případně by na to měl asi prodejce upozornit 🤔
Asi bych se pozeptala a zkusila řešit se zverimexem.

muhehehe
24. únor 2020

A o co jde, morče s plísní?

zuzkasim
autor
24. únor 2020

@muhehehe Uhodlas🙂

uzivatelkapetra
24. únor 2020

Pokud bych měla černé na bílém, že je to zvíře nemocné a už jste ho tak koupili, tak bych za nima zašla, minimálně je informovat samozřejmě i o tom, že vám nakazilo dítě.
Peněz bych se třeba ani nedožadovala (teda záleží kolik stálo), ale poctivý prodejce by nabídl peníze zpět sám, u nepoctivého si to beztak nevyřvete

muhehehe
24. únor 2020

@zuzkasim v tom případě mi tam nesedí ta časová posloupnost... Před dvěma měsíci jste ho koupili a mělo plíseň, a stále ji má?

zuzita15
24. únor 2020

@zuzkasim obavam se, ze by se tezko dokazovalo, ze melo plisen u pri koupi. Nicmene bych jim tam poslala hygienu

hojda
24. únor 2020

U nás ve škole mají v jedné třídě taky morčata, u kterých se objevila plíseň a i některé děti to chytly. Mohla se objevit až později, nemuselo být morče nemocné z obchodu.

zuzkasim
autor
24. únor 2020

@muhehehe
@hojda
Nikdo z nás netušil, že plíseň má. Nedlouho po zakoupení mělo u čumáku lysinu, myslela jsem, že si prostě jen vyškrabalo chlupy, za týden se mu to zahojilo, menší lysiny se pak objevily na hlavě ještě jinde. Ze začátku bylo dost vystresované, nepilo, celkem málo věcí žralo, vůbec mě nenapadlo, že by mohlo mít nějakou plíseň. Dcera má poslední 2 týdny zvětšující se vyrážku, dnes na kožním bylo doktorce okamžitě jasné, že máme od Vánoc nové zvíře🙂 Kde by se to zvíře nakazilo? Je pouze doma, nic jiného doma nemáme. Morče má plíseň asi stále, akorát to teď není vidět nebo jsme si nevšimli, dnes byla návštěva na kožním, zítra bude následovat veterina.

hojda
24. únor 2020

@zuzkasim Prý to může spouštět i stres u zvířete, což by docela sedělo, jak píšeš.

mamio
24. únor 2020

@zuzkasim bohužel zverimexi casto spolihaji na nevědomost lidi. Pokud si pořizuju zvíře a mám ještě malé dítě, chci vědět co si tahám domu přece . Tzn. i na internetu si můžete vyjet jaké jsou nemoci přenosné ze zvířat na člověka(Zoonozy)... Můžete být ještě rádi, ze nemate salmonelozu ze želv, chlamydie plicní od ptaka, svrab apod. Když jsem se se zajimavosti ptala jestli maji králíky naockovany tak nemají. Nemají jejich zvířaty nic. A ještě není jistota z jakych podmínek jdou...co s tím jediné na veterinu a s dokladem o onemocnění do zverimexiu s upozorněním ze jim tam pošlete hygienu. Přeji vam at je dítě co nejdřív zdravé. A zvíře uz jen z chovných stanic i když jde o morče a požadovat kupní smlouvu o zdraví zvířete.

muhehehe
24. únor 2020

@zuzkasim ono tu plíseň totiž v době zakoupení nemělo ;) plíseň je následek toho, že bylo ve stresu. Když je zvíře ve stresu, imunita klesne a plíseň ,,pusti". Ano, asi si ze zverimexu přineslo v kožichu nějaké spory plísně, to je normální, zvířata je tam bezne mají, je to stejné jako s jinými plísněmi, chleba taky doma zplesnivi když se nesní do pár dnů, spory jsou v prostředí běžne. Takže tak jak tak, ve zverimexu žádná chyba není.

muhehehe
24. únor 2020

@zuzkasim PS morčátko bych prelecila, skočte si k veterináři pro imaverol. Ten probere spolehlivě všechny plisne, které morče může mít, a stojí pár korun. Ani morče nemusíte tahat s sebou a působit mu další trápení, osamělost a změna prostředí mu naložily až až... Nenechte si vnutit přípravky typu canesten, nizoral... Imaverol je jistota. Po přeléčení bych pořídila kámoše, morče je skupinové zvíře a samota mu nesvědčí. Tak brzké uzdravení a už jen hezké chvilky přeji 🙂

muhehehe
24. únor 2020

Ne ,,probere", ale pobere. Píši z telefonu, tak je ten text trochu nekulturní 🙂)

muhehehe
24. únor 2020

@mamio to je u těch drobných zvířat dost mimo. Nemůžete zaručit, podchytit, že se něco nerozvine, to prostě není mozne. V tomto konkrétním případě, i kdyby to zvíře viděl veterinar v den přinesení že zveráku, nenakoukal by na něm nic. u zvířete z chovné stanice se může stát úplně totez. Je to zvíře, ne vyrobek. Může onemocnet. I v dobrých podminkach. A s těma nemocema a jejich přenosem to není zdaleka tak žhavé. Jako jo, teoreticky jde chytit kdeco. Prakticky ale minimum, imunitní systém zdravého člověka si s leccim poradi a těch mezidruhove přenosných věci je hrozně málo, třeba svrab od morčete, i když je to morče totálně olezle, člověk chytit nemůže, zákožky v člověku nepreziji. Salmonelozu si taky donesu spíš z potravin než ze zveráku, a když pořád nemám dost, můžu si ještě zajít třeba na pískoviště atd. 🙂 Svět není sterilní... A očkovat králíky proti (králičím) nemocem není povinné, nový majitel si tedy naočkuje dle svého uvazeni, nevidím problém.

zuzkasim
autor
24. únor 2020

@muhehehe Díky za zkušenosti. No tím přenosem je zvíře ve stresu asi vždycky, samozřejmě mělo u nás ihned veškeré pohodlí, byli jsme na něj hodní, nespěchali jsme s vytahováním z domečku, ale kdyby mě někdo jako malou vzal od maminky a dal do sebelepšího prostředí, asi by mi taky nebylo hej. Myslíš tedy, že morče tahat na veterinu ani nemusím, stačí papír od kožní doktorky s diagnózou? O kamarádovi pro morče jsem uvažovala, ale nevím, jestli je domeček 65 x 40 cm pro dvě morčata dostačující. Větší už být nemůže, už teď jsme pořídili maximum, co jde.
@mamio Nejmladší dítě má 6 a morče jsem (asi mylně) považovala vždycky za naprosto neškodné a bezpečné, měli jsme i dřív (od sousedů).

tezz111
25. únor 2020

@zuzkasim co je to za zvíře a co má? Ve zverimexu jsem pracovala tak můžu vysvětlit jak to chodí interně.

tezz111
25. únor 2020

@zuzkasim už to čtu. Morče na veterinu určitě vem, doktor může vzít z kůže vzorky a budete vědět jestli je to opravdu od něj. Může mít taky nějakého parazita a nemusí ta plíseň být vůbec od něj. Co se týče zverimexu, mnohdy se tam ta zvířata točí tak rychle, že se na nich nemoc projevit ani nestačí. Buď se rozvine až u vás doma, nebo se to na něm prostě nezjistilo. Záleží na prodejně a na vedení, ale často se tak tlačí na rychlost a nejsou podmínky na to, aby se zvířata v klidu zkontrolovala. Pokud má být za hodinu a půl hotoví hlodavci, práci i ryby ve dvou lidech tak ty holky nemají ani čas ta zvířata zkontrolovat a jen dají vodu, seno a krmení a běží dál. Zvířata u kterých se nemoc zjistí se dávají do klecí mimo prodejnu, do karantény. Ubikace se čistí a savují. Každopádně teď už je to dost dlouho na to jim dokázat, že jste si nemoc přinesli. To už nijak nedokážete. Pokud byste si koupila zvíře a do dvou dnů to zjistila, je možné přijít s veterinární správou a pak je na vedoucí a manažerovi prodejny jak věc vyřeší. Vycházím z 10ti leté práce po různých prodejnách.

ludmirena
25. únor 2020

@zuzkasim promiň, že píšu od věci. Koukni na tyhle stránky, tam je vše o chovu morčat: http://www.morcataureny.stranky1.cz/
Co mohou jíst a co ne atd. I info ohledně klece - ta vaše je skutečně žalostně malá, zkuste nad tím popřemýšlet. I nad kamarádem, člověk parťáka nenahradí - chovám morčata už snad 30 let a vím, o čem mluvím.

vaseli16
25. únor 2020

Ono je to tezke takhle... Vykupuji zvirata i od "domácích" nebo jak to napsat chovatelu a tam horko tezko nekdo provadi kontrolu kdyz jsem na vlastni oci videla jak jen zvire vzali a soupli k ostatnim....

lilian2111
25. únor 2020

Většinou u morčat se takový onemocnění objevuje do měsíce/kolem měsíce. Jakou máte podestýku? Morčata a hlavně ty nahaty nesmí být na seně, z toho je pak plíseň skoro 100%. Někdy nemusí být na vině chovatel/zverimex, ale převoz, nový prostředí na zvíře působí hodně stresově a nemoc pak propukne. Ono zrovna plíseň má v sobě každý morče, hlavně ty “nahatý” a propuknout může kdykoliv 😕

editah222
25. únor 2020

@zuzkasim
Začnu tím co tě zajimá, myslím si, že zverimex žádnou zodpovědnost nemám, protože morče mohlo plíseň "chytit" kdekoliv.
Moc se mi nechce moralizovat a dělat chytrou, protože to sama nemám ráda :D Ale než jsem morčata pořídila tak jsem o nich dost načetla a nastudovala.
Ty máš hned 2 základní chyby - morče se nemá chovat samotné, jsou státy kde se to považuje za týrání zvířat (a ono to opavdu týrání je, slepice v klecovém chovu nám vadí a chudák samotné morčátko bez možnosti proběhnutí je OK) a ta klec je prostě malá.

Morčata nás stojí v průměru 1000kč měsíčně, takže méně než pes, ale zadarmo to taky není. V létě ušetříme, protože jsou hodně venku ve výběhu a žerou trávu, ale v zimě je zelenina dost drahá a podestýlka (Asan) taky něco stojí. K tomu vitamín C, kvalitní granule (doporučuju Versela laga), seno...

Pokud máš nějaké dotazy tak se klidně ptej. Ráda předám své skoro 4 leté zkušenosti s chovem ;)

jelenice_zavodnice
25. únor 2020

@zuzkasim Zeptej se mailem nebo telefonicky na Dtest lince. Nekdy jsem uz neco podobneho u nich v casopisu cetla.

zuzkasim
autor
25. únor 2020

@jelenice_zavodnice Touhle cestou jsem v žádném případě jít nechtěla, zajímalo mě to spíš od lidí, co s tím mají nějakou praktickou zkušenost a dověděla jsem se tu mnohem víc, než by mi řekli na jakékoliv lince🙂 Nebudu to hrotit, jak budu mít cestu do zverimexu, řeknu jim, co se nám stalo, aby si třeba dali víc pozor, je to na nich, já přeléčím dceru i zvířátko.
@ludmirena
@editah222 Hm, domek je z těch větších, co se prodávají. Jsme v paneláku a nemůžeme si tak úplně dovolit, aby morče zabralo půlku pokoje. Vím, že to není ideální argument, ale počítali jsme s tím, že ho denně pustíme proběhnout na chodbu (v teplejších měsících na balkón). Myslíte, že tedy do tohoto domku o druhém uvažovat nemáme? Momentálně opravdu jiná klec nebude, je čerstvě vyměněná za původní menší. Díky za odkaz na informace, nejsem tak úplně začátečník, morčata jsem mívala dřív, teď s dětmi je to naše druhé, něco málo snad znám, ale vždy si ráda nechám poradit víc, pokud mi to bude dávat smysl.

muhehehe
25. únor 2020

@zuzkasim jasný, změna prostředí je stres vždycky. Nechtěla jsem aby to nějak vyznělo, že to je vaše chyba. Ale není to ani chyba zverimexu, tohle se prostě stane, stejně jako dítě chytne nemoc i když se o něj rodiče starají. Plíseň je problém primárně mláďat, teď to prelecite a pak už se s tím nikdy nepotkáte. Jen nepříjemnost. Ale ta samota je vážně blbá. Klec je malá i pro jedno, za mne je ok metr, a tam už se vejdou i dvě. Člověk by měl vycházet z potřeb zvířete, nikoliv vlastních možností, ale nechci tu nějak trapne moralizovat, to není cílem. Ale k morčatům mám co říct, chovám je 15 let, teď jich mám jen 30, dřív i k 80ti, mám je celkem slušně nakoukana a praxe je zkrátka víc než dost. Kámoš je kámoš. Jakeho věku a pohlaví je to vaše? pokud by s tím prostorem fakt nešlo dělat nic, tak to pouštění ven je super a šla bych do druhého asi i v té malé kleci, zvláště pokud by to byly samice. A k dotazu k leceni- Veterináři by v pohodě měla stačit informace ze morče má plíseň, a dá ti léčivo... Není to žádný rizikový přípravek se kterým by se muselo opatrne, akorát je tedy výhradně veterinární a na předpis (takže si ho nemůžeš třeba sama koupit v lékárně), nikdy nikde po mě morče vidět nechtěli, jen jsem řekla, že máme u morčete plíseň, že to poznam a chci imaverol. Jinak jsem tady viděla odkaz na stránky o morčatech paní Renaty, tam bych to brala trochu s rezervou, je to fakt fanatik žijící ve svém vesmíru a má sklon tvořit si vlastní, mnohdy dost originální závěry... A taky vyrábět si problémy a následně je velice složitě řešit. Za mne to není úplně ideální zdroj inspirace, ale už jsem ty stránky dlouho neviděla, tak třeba trochu vystřízlivěla 🙂)

jelenice_zavodnice
25. únor 2020

@zuzkasim Tak na te lince by ti dali radu, ne pravnika 😉 Nazev prispevku zni uz vic odborne, tak jsem predpokladala, ze nehledas odpoved “jedna pani povidala” ale spis zakonna odpovednost.

mamio
25. únor 2020

@muhehehe názor vám samozřejmě neberu... Ale když vim o tolika dětech, kterých chytli práve něco od zvířete, jako salmonelozy od leguanu doma například.Ja sama dostala salmonelozu od zelvy... A právě proto si dávám s deckem bacha a nevyhledam rizika, nelezu s deckem na pískoviště který není přikryté, a atd. Jedno děcko nechytne druhý chytne...
A to chováme papoušky velky, nežijeme rozhodně ve sterilním prostředí.

lieselmeminger
25. únor 2020

Bohužel zverimexy to moc neřeší, vždycky je lepší chovatel - ti se k tomu umí z většiny postavit i například po uhynutí zvířete do nějaké doby. Vím, že například Pet Centrum prodávalo skinny morčata s kokcidiozou zretelnou už od pohledu. Když jsem na to prodavače upozornila, bylo mi řečeno že o tom vědí ale nic s tím dělat nemůžou. Držím palce ať se vám podaří to nějak vyřešit, ať se děti uzdraví a pro příště doporučuji chovné stanice, sice si pár korun připlatíte, ale když seženete zvíře které není určené k dalšímu chovu například kvůli odchylce v barvě a podobně, je to rozdíl poměrně malý.

muhehehe
25. únor 2020

@mamio nemam ráda tohle coby kdyby, ale to je věc nátury. Ok, tak někdo chytil salmonelozu od zvířete. A? Řešení je jaké? Žádné zvíře nemít. To je celkem škoda, takže s takovými riziky já osobně dovedu žít a máme zvířat plný barák 🙂 děti zatím přežily 🙂) Chovná stanice není u drobných zvířat zárukou vůbec ničeho. Papír s podpisem chovatele už vůbec ne, i když uznávám, že by to celkem pěkně vypadalo. Jediná smysluplná prevence je opravdu důkladně si zvíře prohlédnout, když si ho pořizuji. Jestli nemá lysiny v srsti, neteče mu z očí a uší, není vyhublé... A u chovatele si prohlédnout jak ten chov vypadá. Víc pro to asi dělat nejde. A někdy se stane, no. Však to není ebola ...

marketa11112
25. únor 2020

Mela jsem obyc morce i nekolik skinny morcat. Jako podestylku jsem pouzivala suchy granulat. Seno davala do jeslicek, aby v nem nedupali. Vodu do napajecky, aby nemeli mokro. Morce je lepsi od chovatele. A dle mych zkusenosti i levnejsi.
Jinak stalo se nam,ze jsme ze zverimexu prinesli mysi pro agamy. Dali je do jedne mistnosti k morcatkum. A jen vzduchem nam prenesli neco na morcata. Chcipl mi cely vrh i se samici. A nenadelala jsem vubec nic. Bylo to docela zoufale.
Jinak na zvirata zaruka je, mrkni na net. U malych to bude asi nejaky tyden, treba u psa dele.
Kazdopadne je mi lito , ze misto radosti, resite toto.

zuzkasim
autor
25. únor 2020

Všem moc děkuju za informace a zkušenosti. Čtu poctivě vše, mrkla jsem i na doporučovaný web (potřeboval by trošku uhladit). Morčeti jsem našla lysinky za ušima a už má za sebou první koupel v Imaverolu. Těším se, až budou všichni zdraví🙂