Jak se rozhodnout skrze kyčle?

ondul
27. říj 2022

Dobrý den, ahoj!
Vyfasovali jsme s devítitýdenním miminkem Frejkovu peřinku a já jsem z toho pěkně zmatená. Na šesti týdnech měl nález IIA+ a bylo nám doporučeno látkový plínky a přidávat jich víc na noc a co nejvíce pohybu a kopání nožičkama a cvičení na volno bez plínky. Dneska na kontrole na devíti týdnech měl ten stejný nález IIA+ a má být stále v peřince s papírovou plínkou a nesmí být vůbec na volno a hýbat nožičkama, ani na bříško ho nesmím dávat. Pak jsem otřevřela něco na internetu a dočetla jsem se, že to je normální nález a nemáme dělat nic. Takže absolutně nevím, co si mám myslet, když každý tvrdí něco diametrálně odlišného a hlavně jak se rozhodnout - vyberu jednu možnost a zhorší se to...

bbarshaa
27. říj 2022

Dobrý den,
zavolejte tomuto panu ortopedovi http://www.jansa.cz/
🙂. Ideálně jeďte tam na kontrolu. Za mě je to tedy nesmysl co vám doporučili a my díky panu doktorovi nedávali široké balení a ušetřili si spousty trápení. 👍🏻

ondul
autor
27. říj 2022

@bbarshaa
Ty jo, tak to mame hodne z ruky, ale zkusim napsat, mam u sebe snimky ultrazvuku. Moc dekuji!

barcamoravcova
27. říj 2022

@ondul taky doporučuji pana doktora Jansu je to největší odborník na dětské kyčle.

martiniquest
27. říj 2022

Za me je dobrou moznosti vykaslat se na tato prikazani a zacit nosit v satku ci ergo nositku a nechat dite se prirozene hybat. Kamaradcin syn mel nakazane trminky, misto toho denne nosili v satku a za 3 mesice byl nalez normalni.

gbp
27. říj 2022

@ondul taky doporucuju pana doktora Jansu. my sme tam byli, perinu nosila uplne zbytecne 🤦🏼‍♀️ navic ji dostala o hodne pozdeji, kdy uz se chtela hybat, pretacet... bylo to k placi.
pan doktor konzultuje i mejlem kdyz mate fotky z ultrazvuku. jestli to mate daleko, vyzadej si je a urcite chtej dalsi nazor 👍 podruhe bych stejnou chybu neudelala, bylo to zbytecne trapeni.

ondul
autor
27. říj 2022

@gbp Diky moc, ultrazvukovy snimky mam, uz jsem sesmolila email a napsala.
Me prijde strasne kontroverzni, ze musi byt v tom nonstop a ani se nemuze prokopat a pretocit na brisko. S tim zase musi strasne nesouhlasit fyzioterapeut, ne? No a hlavne ze se stejnym nalezem mi reknou na ortopedii dost odlisny postupy. No, mam z toho hlavu v pejru

gbp
27. říj 2022

@ondul chapu te, ja sem to orvala. prvni dite, zadny zkusenosti, tak sem ji to davala 🤷🏼‍♀️ v noci sem skoro nespala, protoze sem se bala, ze se udusi 🤦🏼‍♀️ hrozne blila a nemohla kvuli tomu spat na boku. bylo to sileny, kdyz sem ji to nasazovala, tak sem se ji omlouvala 🤦🏼‍♀️ kdyby mi ale pan doktor Jansa rekl, ze je to potreba, dala bych. pusobil na me jako odbornik, ktery tomu opravdu rozumi, vse mi vysvetlil. 👍

prejeta_zaba
27. říj 2022

@ondul Hlavně nechápu, proč by se proboha dítě nemohlo prokopat a přetočit na bříško. Co jako ve vývoji kyčlí udělá deset minut denně jiná poloha. To je názor z mučící techniky a ne ortopeda - odborníka na pohybový aparát, ne? 🤦‍♀️ Nám taky poručili preventivní široké balení a když jsem se ozvala názorem Jansy, najednou couvli, že vlastně dřív se to tak dělávalo, teď už moc ne. Ale neinformovaným to normálně doporučí dál. (A to nejsem nějaká ezo matka, co zpochybňuje názory lékařů, ale trocha nadhledu by neuškodila.)

veroniqess
28. říj 2022

Konzultuje ještě u jiného ortopeda, i když to třeba nebude Jansa, ale do té doby bych poslechla doporučení. Ony teď mají maminky někdy pocit, že jsou všechna doporučení ortopedu mimo na základě rozhovoru s panem Jansou, a někdy to tak může být, ale někdy zase ne. Určitě bych bude souhlasu jiného lékaře nepřestávala a nebo nenahrazovala podle některých samospásným nošením v šátku (které zrovna podle ortopedů ve velké míře (zdůrazňují opravdu často), pro pohybový aparát není dobré).

veroniqess
28. říj 2022

Myslím rozhovoru na internetu, nikoliv při přímém vyšetření s panem Jansou

daruna
28. říj 2022

Já v doporučení tak nebetyčný rozdíl nevidím. Širokým balením se nikdy nic nezkazí, nechatat chvilku prokopat při přebalování se nic nepokazí ani výrazně nenapravíí a dávání na bříško není nutné, naši to třeba nesnášeli.

me_druhe_ja
28. říj 2022

@ondul obě moje děti nosily frejkovu peřinku vždy dva měsíce. Ale oba měli na jedné kyčli nález 2c, takže to bylo jasný. Dávala jsem opravdu extrémně poctivě. Akorát vždy po přebaleni a koupání jsem nechala prokopat, dala na bříško....Těm malým dětem to stačí zatím. 🙂 Ani jednomu perinka nevadila, bylo to horsi pro mě. 🤦😃
Nicméně nález 2a je úplně normální a rozhodně bych nedávala žádný široký balení.

malsinka
31. říj 2022

Výše zmiňovaný doktor nám doporučil Frejkovu peřinku nedávat. Říkal, že dává přednost volnému pohybu nožiček. Dávat co nejvolnější oblečení, neškrtící plínu atd.

mandala
1. lis 2022

No tak já byla zase svědkem, kdy paní doktorka nechávala Frejkovu peřinku s tím, že se určitě zlepší a v půl roce holčičce nasazovali třmínky, jelikož se nezlepšilo, v tomto věku teda pěkně na prd. Moje tři děti měly třmínky a jedno peřinku, já teda dávala poctivě, věřím šátkovaní, ale to nebylo nic pro mě, nyní mají kyčle v pořádku a to je pro mě nejdůležitější...

nikola1599
1. lis 2022

Měly jsme stejný nález na 6. týdnech a daly nám peřinku, řekli, že sundávat pouze na přebalení a koupání, jinak v tom měla být pořád. Dcera byla hodně aktivní, otáčet na bříško se začala na 2. měsících a přišlo mi hrozný ji takhle omezovat v pohybu i kvůli velkým bolestem bříška. Pročetla jsem o tom co nejvíc informací co jsem mohla a rozhodla jsem se jí nedávat. Peřinku na sobě měla dohromady všeho času tak hodinu. Akorát jsme s kyčlema trochu cvičili při každém přebalení. Na další kontrole měla ukázkový kyčle. Trápila by se v tom celou dobu zbytečně a akorát by ji to omezovalo ve vývoji.