Kamarádky syn má 26 měsíců, nepoužívá slova, jen zvuky, nenavazuje oční kontakt, je velmi těžké ho něco naučit, jakoby se neučil nápodobou, na otázky nereaguje, je hodně fixovaný na maminku, jakmile se vzdálí, začne brečet, jakákali nelibost jde hned do záchvati vzteku, nehraje si s dětmi. Může hrát roli, že má oba rodiče extrémně opatrné, nechodí na kroužky, na hriště minimálně a je s nimi jen doma? Pomohla Vám případná diagnóza k pochopení jak s dětmi pracovat?
Tak jasně že může hrát roli i to v čem žije, že není s dětmi, je jen s mámou doma... Ale zrovna tak to může znamenat i PAS, a zrovna tak je třeba klučík jen "pomalejší." Ve dvou letech se od počítače diagnoza PAS dává sakra těžko... Ale pokud máma ho vidí jako naprosto zdravého kluka a jako naprosto zdravého kluka ho vidí i jejich lékař, ty nezmůžeš nic i kdyby třeba se časem mělo ukázat, že dítko úplně zdravé není...
I tam, kde diagnóza byla víceméně jasná, tak se to pořádně diagnostikuje až později. V 18 měsících na prohlídce by se měl dělat dotazník, který mírně upozorní, že tam něco může vzniknout.
Každopádně pokud nemáš v blízkém okolí několik dětí starších 3 let, tak těžko budeš hodnotit, co je ještě ok a co patologie.
V těch cca 2 letech se děti rychle mění a mají jisté specifické chování - syn např. kolem 2 let cca 3 měsíce nejezdil na skluzavce - bál se, včera jsem se bavila s rodiči dvouleté holčičky, která to má zhruba přesně stejně. Zvláště kluci mohou začít mluvit až kolem 3 let věku. A ano, pokud je hodně a často s maminkou, je na ni fixovaný. Záchvaty vzteku u většiny dětí odezní do cca 3 let věku, u toho zbytku do cca 5 let - u někoho vlastně nikdy (hysterické ječení dospělého není nic jiného).
Ono PAS muze mit pouze "castecne", ale celkove ho splnovat nebude. A i kdyby ho mel, co s tim udelate? kazde dite je jine. A zrovna PAS se urcuje pomerne tezko a uz vubec pochybuju, ze v tomto veku. Ja s manzelem byla extremne opatrna, ale mezi lidi, na vylety a mezi deti jsme chodili. Opatrna spise na bezpecnost, jidlo, cistotu. Jinak jsme fungovali normalne. Od miminka obe deti spatne spaly, byly vcelku narocne, obe maji ADHD a starsi hranicni PAS a VD. ADHD maji po rodicich. U kluku je to bohuzel poznat hodne, protoze holka je proste jina a dokaze zakamuflovat a prekousnout hodne veci. Kluk ne. A pro Vasi informaci delam vse proto, aby deti byly normalni. A presto kazdy den bojuju, bojujeme, i kdyz bych je laskou snedla. Neni to med a kamaradka z toho nejstastnejsi nebude, i kdyby to byla pravda ta vase domnenka, protoze pokud ma vsech 5pohromade pozna, ze jeji dite je JINE(A staci pouze VD). A dost casto potrebuje spise pomoct jinak a hlavne pochopeni od okoli, coz je mnohdy nerealna vec, protoze stale si vsichni mysli, ze urcite veci se daji ovlivnit jinou(lepsi) vychovou a je to vina rodice. Kazdopadne u nas nelze jednoznacne urcit ani v 6letech poradna diagnoza. On je problem totiz ten, ze napr. moje deti doma jsou jak sileny, urvany, nebezpecny opice z lesa a jsme mezi lidma a vypada to, ze jsem je zrovna vyndala z klece ze sklepa a tyram je. Pak je tezke urcit cokoliv. Ale deti mam sikovne a pohybove nadane. Takze chlapecek muze byt jen pomalejsi, nema kam spechat a nemusi mit diagnozu. Je to i obdobi, kdy jsou jen nalepeny na matce. I kdyz to obdobi trva pomerne dost let :D
@sebestka Ptala jsem se za kamarádku, která má doma chlapa, co odmítá fakt, že by jejich syn byl "jiný". Dotazník v 18ti měsících vyplnil podle internetu, kde našel, jaké mají být odpovědi. K doktoeům s ním chodí výhradně on. Jeho strategie je nikam mezi lidi nechodit, sám je hodně asociální. Byli jsme o víkendu s partou na dovolené, byly tam čtyři +- stejně staré děti a jejich malý je opravdu na první pohled jinde. Kamarádka tam byla se synem sama, manžel měl velký problém s tím, že syn jede. Chápu, že je to pro ni náročné, je na syna celkem přísná a to právě vyvolává další a další záchvaty. Ona je logicky už na nervy, na vše jí dává peníze on a a on rozhoduje.
Holt bude muset matka vyrazit s dítětem k lékaři sama. Případně toho psychopata opustit, protože zakazovat dítěti zážitky, běžný život, monitorovat manželku, to fakt nebude jen asociál.
Vůbec nemusíš nikomu nic vysvětlovat 🙂
Taky chlapeček může být "divný" po tatínkovi... Pokud má kamarádka pochybnosti, ať s ním zajde k lékaři sama.
@lachipie Tak to bylo u nás, no... My ho viděli jako zdravého, jen pomalejšího, pediatra taky, a bum... jí si "vybral", tak na něm tehdy nic nepoznala. Včera jsme u ní byli kvůli PnP, a to zrovna neměl svůj den, takže to viděla i ona. Ale ono i víc doktorů = víc názorů. U nás jeden řekl lehká PAS s těžkou komunikační poruchou, druhý že velké znaky aspergera, třetí že možná jen ta komunikační porucha. Ale velice podobné, jak popisuje autorka příspěvku, to bylo u nás.
@oveckaluky My jsme taky na diagnózu PAS čekali 8 let... Ale tehdy se screeningový test ještě nedělal a doktorka že je pomalejší, navíc prostě epilepsie že si vybrala svojí daň... No a nakonec PAS s těžkou komunikační poruchou. Já jsem ale věděla, že syn má problém, já jsem věděla, že zdravé dítě se projevuje nebo chová jinak, jenom mi to nikdo nevěřil. Od začátku, i s tou epilepsií. Proto se to holt muselo tak zhoršit, když to 4 roky nikdo neléčil.
Kamarádka může zkusit udělat tento screeningový dotazník: https://autismport.cz/o-autistickem-spektru/det...
Jinak dotazník v 18m nemusí vůbec nic zachytit, doktorka nemusí nic poznat. Syn působil na ostatní lidi víceméně normálně, jen my doma jsme vnímali, že soužití s ním je poměrně náročné. Diagnózu Aspergerova syndromu dostal v pěti letech. Až s ním a jeho diagnózou jsem pochopila, že stejnou diagnózu by dostala i moje máma a děda. Najednou jsem pochopila jejich mnohdy nepochopitelné jednání a chování. A psychopati to rozhodně nejsou, jen ta sociální zdatnost jde mimo "normu".
Chlap je klasicky manipulator,chce je odriznout,aby na nem byli zavisli a mohl si delat co chce.Tohle bych resila v prvni rade nez pripadny PAS.
tak to je jak u nas v blizske rodine... no pres kopirak, uplne stejne podminky doma a uplne stejne "jine" chovani, tak si rikam, jestli to vazne neni jen tou izolaci, protoze to chovani taky pusobi jako PAS, akorat chlapecek v nasem pripade uz je petiletej, tak se celkem posunul, ale stale neni jako petilete deti
s dítětem chodí k pediatrovi jen otec?
takže matka je vynechána záměrně?
mám z toho popisu rozporuplné pocity, raději než sem by ses měla obrátit na nějakou krizovou linku, například linka bezpečí,
může klidně docházet k zanedbání péče, a to je přeci trestným činem
asociální rodič bývá pro dítě většinou problém, pokud nemá dostatek podnětů, je to trápení, týrání...
https://sancedetem.cz/zanedbavane-deti-nejmene-...
https://sancedetem.cz/zanedbavani-pece-o-dite
bezplatná, non-stop linka bezpečí 116 111
@xxx3d
taky to na me pusobi dost desive
@zelenaesmolda děsivé to je každopádně.
@tahejhula
a vysvetluje to i to,proc se zakladatelka pta za kamaradku.dam za to krk,ze ji jeji chlap hlida pristup na internet a sleduje jeji aktivitu online.
Není lepší si všímat svého, než anonymně hledat informace, kterými bys jako "dobrá kamarádka" s radostí ublížila? Na kontrole v 18mes se vyplňuje dotazník, takže soudy nech na rodičích a odbornících a vsimej si svého.