ahoj všem,
nevíte náhodou na co vše mám nárok,když mám trvale nemocné dítě?
Dnes jsem byla na úřádě a tvářily se na mě jako bych byla z jiné planety.
Můj syn má rožtěp míchy a páteře a z 25% ochrnutou nožičku,ale jelikož je zaplatpánbůh stále soběstačný,divily se co tam vůbec dělám ☹
fru fru - trochu to poopravím jesná se o dávky závislosti - dle zákona o sociální péči. vyřizuje se na magistrátě, či příslušné obci 3. stupně, koukám že jsi z Prahy tak tam asi odbor sociálních věcí na magistrátě.
jedná se o příspěvek při péči o osobu závislou na péči osoby jiné, od 1.1.2007 tam spadá i dle předchozího zákona nazvaná - péče o těžce zdravotě postižené dítě vyžadující mimořádnou péče.
stupně závislosti jsou 4 a záleží na posouzení - jak šetření sociální pracovnice, lékařských záznamů, posudkového lékaře, i dotazníků které vypisuješ.
k dalšímu by jste měli mít možnost podat si žádost o udělení karty ZTP či ZTPP - umožňující parkování u obchodů atd. více k tomu ovšem nevím ani jenodno není můj obor.
výše příspěvku na péči pro osoby od 1 do 18 let věku činí za kalendářní měsíc:
3000 Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost);
5000 Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost);
9000 Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost);
11 000 Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost).
U osob od 18 let činí výše příspěvku v jednotlivých stupních 2000 Kč, 4000 Kč, 8000 Kč a 11000 Kč měsíčně. Příspěvek se nevyplácí, jestliže je osoba po celý kalendářní měsíc v ústavní péči zdravotnického zařízení, popřípadě ve školském zařízení pro výkon ústavní výchovy
ahojky holky,jste hodný díky moc,
dnes mi volala paní z tohoto odboru a napsala mu 2 stupen,ale vše prý upraví komise,která na to má až 4 měsíce ☹
jinak o to ZTP jsem si zažádala
fru.fru1 - do tří let asi nic moc - máš na něho rodičák - jestli je to tedy ten mladší, jestli ten starší tak bys měla mít ty nárok na peníze, jmenuje se to dávky při péči o osobu blízkou nebo tak nějak, je tam rozlišeno asi 5stupnů podle toho jako moc je dotyčný se o sebe schopný postarat a tak, myslím, že při žádosti to posuzuje nějaká komise lékařů, ale tak ten první stupeň by vám snad měli uznat...zkusím sem hodit odkaz, ty stupně už jsem tu vypisovala v jiné diskuzi