Intolerance laktózy u kojence

alilisi
10. čer 2017

Ahoj, syn (3 měsíce) trpí nejspíš na intoleranci laktózy - průjmy, bolesti břicha/koliky, zvracení.. na ABKM to podle pediatra nevypadá, jelikož by prý měl především ekzém a krev ve stolici...
Na internetu ve spoustě článků pletou hrušky a jablka dohromady - abkm a intoleranci berou jako jedno, což je naprostá blbost, tak se ptám tady, jestli s tím někdo u miminka nemáte zkušenost?
Momentálně nám pediatr doporučil Nutrilon Low Lactose, a že by měl do týdne zabrat...
Chtěla bych se zeptat, jak to vlastně s tou intolerancí je - vymizí někdy? jak je to s příkrmy ? jaké výrobky jsou pasé? Někde píší, že sklenička mléka neublíží, jinde zase píší o přísné dietě..
Díky moc za příspěvky 🙂

delphyls
10. čer 2017

Ahoj, nooo ono celkově mu nemusí sedět mléko, které dostává. Předpokládám, že nekojíš. Co dáváš malému za mléko? U nás to bylo na počátku podobné. ABKM se těžko prokazuje u tak malých dětí...my třeba měli testy na kravské mléko negativní(můžou vyjít falešně pozitivní i negativní). No jo, ale když jsem jí doma potřela kravským mlékem, tak měla okamžitou reakci... zarudnutí kopřivka a začala se škrábat. Jen nechápu, proč někdo tvrdí, že něco do týdne zabere. Vše co konzumujeme, je vidět hned popř.do pár hodin...To jestli je nějaké mléko dobrou volbou se ukáže také v podstatě okamžitě. Někdy je lepší sáhnout po klasickém mléku bez nějakých přívlastků (HA,AC atd...) a taky není pravidlem, že čím dražší tím lepší. Mnohdy je to naopak 🙂

pucmelinka
10. čer 2017

Pripojim se,tohle me taky zajima...maly sel uz z porodnice na UM-Beba HA...byl ublinkavavi,tak mi dr doporucila Bebu AR,po ani ne tydnu byl zpet na HA...posledni tyden v pulce flasce zacal plakat,kroutit se...trpi kolikama...od ctvrtka mame Bebu Al110-free lactose(obsahuje ale mlecne bilkoviny),sice po ni ublinkava,ale nekrouti se apod.Otazka je,jestli je to timhle mlikem a nebo tim,ze by uz zabrala Biogaia...maleme je 9 tydnu...Bojim se,aby nemel problem s mlekem...

delphyls
10. čer 2017

@pucmelinka ublinkávání není až takový problém, pokud nezvrací mléko obloukem. A pak je podstatná i stolice, ta ledacos prozradí. Biogaia je dobrá věc 😉 Pokud teď mléko vyhovuje, tak bych to neřešila. Pokud nedáváš např. odříhnout, tak dítě ublinkává.

fcelkam
10. čer 2017

@alilisi Ahoj, nasemu malemu zjistili intoleranci bilkoviny kravskeho mleka..mel take hrozne bolesti briska a nepribiral... Doktorka nam k tomu moc nerekla, jsme objednani do gastro poradny, ale az v srpnu.. Taky hledam na netu a co vim je, ze alergie se projevi okamzite a intolerance az casem a projevy nejsou tak akutni.. Doufam, ze v te poradne se dozvim vic, ale je to za dlouho☹

alilisi
autor
10. čer 2017

@delphyls Ahoj, malý měl Hipp bio combiotik a pak Sunar premium.. Kdyby to byli jen ,,prdíky´´ nebo jen reflux, tak bych to neřešila, ale když je to všechno dohromady a ještě řidká stolice, kroucení/bolení, tak někde asi problém bude.. Když má ten hysterický pláč tak bych nejradši brečela s ním.. Jinak na prdíky už jsme vyzkoušeli všechno - i vychvalovanou Biogaiu a za nás bohužel vyhozené peníze.. ale nám nepomohli ani babské rady a ani tejpy.. prostě nic..

odula
10. čer 2017

@alilisi a zkusili jste pepticate? Resp. neocate? Intolerance laktózy je u kojence extrémně vzácná, naopak intolerance bkm dost častá jestli nezabere low lactose, sla bych do hypoalergenniho mlika.

fcelkam
10. čer 2017

@alilisi jo a mleko mame Alfamino

alilisi
autor
10. čer 2017

@odula Zatím nezkusili, pediatr chtěl nejdřív vyzkoušet LL a pak až na ABKM 🙂

delphyls
10. čer 2017

@alilisi za mě teda sunar NEEEE ☹ Hipp zase z mého hlediska není tak špatná volba. A probiotika bych alespoň po dobu jednoho měsíce dávala. Probiotika ti nevyřeší veškerý problém, ale pomáhají ve střevech a u dětí je to podstatná věc. Ty potřebuješ najít vhodné mlíčko...protože problém největší je v příjmu potravy- druh mléka.

delphyls
10. čer 2017

@odula ha mléka bych nevolila- nevíc jsou vhodná tak max. do půlroka dítěte. U nás je Dr. nabízejí plošně. Četla jsem o HA mlíčkách studii a fakt ne.

odula
10. čer 2017

@delphyls no tak když má dítě intoleranci, tak si asi moc nepomůžes. Můžu se zeptat proč ne?

delphyls
10. čer 2017

@odula zkusim najiit tu studii.

delphyls
10. čer 2017

@odula ve vyssim veku vysoky vyskyt astmatu, ekzemu a dalsiho... Za me obyc mleko. Mam dcerku, a te se na ha mleku pomalu rozjel ekzem. Ne ekzem jak si predstavis, ale trochu extremni zalezitost. O strave pro mimca vim moc veci, protoze jsem k tomu byla nucena situaci. Doktorka mi nepomohla, testy neprukazny na kravske mleko...ja vim sve. Doma jsem si nastudovala slozeni mlik atd... Ani doktori nevedi, co v mleku je...
Dneska uz bych mohla davat hodiny o vyzive miminek 🙂

luciiinka87
10. čer 2017

Ano, zkusenost mam a to u obou deti, od narozeni. Oba od narozeni na al 110 - pokud jsem dala nutrilon bez laktozy, tak se nic nezlepsilo, on ma oproti al 110 te laktozy preci jen dost. U obou se to projevovalo opravdu silenym prdenim - neskutecne exploze s bolesti. Prujmy - takovy sladkokysely velmi silny zapach, ktery byl citit na mile daleko. Po prechodu na Al110 do 3 dnu vymizeni prujmu a zlepseni nadymani o 80%. Bily jogurt od 8 mesice byl u dcerky v pohode, zakysane vyrobky maji minimum laktozy. Od nejakeho 10 mesice mi mala snesla uz i obyc UM i prikrmy se smetanou. Dnes ma 3,5 roku a nevidim na ni zadne priznaky. U pulrocniho syna zatim nevim, jak se to vyviji. Ma Al110 a testovat obyc mleko zatim nehodlam, radsi mu dam jeste cas.

alilisi
autor
10. čer 2017

@luciiinka87 Děkuju moc za příspěvek 🙂

pucmelinka
10. čer 2017

@delphyls tak odkrknuti ne snad zaklad,ne?Oblouky nehaze,ublinkaval po vsem,u po MM...spis se bojim,aby nemel inteloranci laktozy...ale to by mel z predchoziho mlika spis prujmy,nez zacpu...

luciiinka87
10. čer 2017

@alilisi nemas zac. Jinak detem sla vaha normalne nahoru i s mlekem s laktozou. To by mel byt krome koznich reakci hlavni rozdil mezi intoleranci laktozy a alergie na bilkovinu. Ale uz jsem teda i cetla, ze nejake mimi nabiralo gramy a nakonec alergii melo. Takze asi 100% rozdil to taky nebude.
Je to boj s temi miminky, taky jsem vzdycky mela slzy v ocich, kdyz nezabiralo nic, co jsem delala. Jinak na youtube je pekne video s masazi briska u miminka, je to asi 5 cviku a malemu to hodne pomahalo. A pak taky nahrivaci polstarek. Malej mel prdiky stejnak dlouho a hodne, kluci pry na to vic trpi.

golca
11. čer 2017

@delphyls to je poradna kvasinkova infekce 😔 to je aktualni stav?

delphyls
11. čer 2017

@golca ne, tak vypadala ve 4,5 mesici. Ted ma o 3 mesice vic a jeste trochu ma, ale uz to skoro zmizelo.

golca
11. čer 2017

@delphyls tak to je super. Taky valcime. Syn to ma sice mirnejsi, ale je to houpacka jako blazen. A do toho rust zubu to taky zhorsi 😒 a co ji pomohlo nejvice? Zmena mleka nebo cas a vyzralost strev?

delphyls
11. čer 2017

Presla jsem na mleko z DM Babylove bio- hledala jsem neco bez soji. Vyradila jsem fenyklovy caj- potenci. alergeny. Davam ji colostrum ( neboli mlezivo prvni mliko od kravy- kdyz se oteli), mazu ji stribrem, koupu v aloe a super! Jenze je do toho ockovani a to nam to rapidne zhorsuje ☹ Kdyby nebyla ock., tak uz to ma davno pryc. Je teda pravda, ze kdyz se ji to zahoji na nejakem miste, tak uz se to neobjevilo. Ja mam podezreni na alergii na kasein+ dalsi potraviny. No konecne se dostaneme na tu alergologii, cekame 3 mesice. Tak snad uz budu vedet vic 🙂 Uz to ma o dost lepsi

golca
11. čer 2017

@delphyls a nemuze to byt premnozena candida? Kvasinka? My s ni bojujeme, nejim mlecne, cukry, mouku. Zato hodne zelene zeleniny.

delphyls
11. čer 2017

@golca to jo, to budu lecit ted u sebe. Taky vynecham presne co pises. Zacala jsem s tim pred otehotnenim a asi to rovnou vlezlo na mimco ☹ a ty to nejak lecis nebo jen drzis protikvas.dietu?

golca
11. čer 2017

@delphyls to me mrzi. Drzim protikvas. dietu kvuli syna, od narozeni se ekzem postupne rozlezal, ve trech mes jsem zacala a drzim ji tri mesice. Zleosrni je, ale zhorseni taky. Potiram sudocremem, ten ze vsech tech masti co jsem uz vyukousela sedi nejvice. Dle nasi Mzdr jsem za exota co odmita davat kortikoidy ve forme masti. 😒 ted s prikrmy se to zlepsilo trochu, jak mu ty streva zacinaji pracovat. Ale je to na hlavu, o nervy a proste mnohdy na panaka 😀

delphyls
11. čer 2017

@golca mi povidej...nam to rozjela beba, nutrac a sunar to dostal do extremu ☹ poradila mi jedna pani a super. Sice nas to stalo dost prasuli, ale nelituji. Navic se to vyleci a pokud to nepoprdi clovek ATB, tak se to nevraci. Kortikoidy mam nerozdelane v lednici. MUDra mi vychazi vstric z ockovanim. Navic nemam rada to ockovani(zmeny, teploty atd...), ale taky nejsem privrzencem neockovani... A co bastis na te diete? Ja uz si nemohu vybavit, co jsem tehdy jedla...

golca
11. čer 2017

@delphyls myslis pani Zikovou? Rano so davam kase (jahlova, cirokova, pohankova,...). Ujizdim na bio raw kakau, ktere si tim 'osladim', ale urco ne Granko. Jinak obedy a vecere hodne maso mimo kureci. Prilohy v mensi davce kvuli energii ze sacharidu (brambory, ryze, jahly, quinoa, kuku testoviny,...). Zelenou zeleninu, ted zkousim i trochu ovoce. Vecer i zitny chleba, traba se slunecnicovym maslem. Ze zacatku jsem myslela, ze budu jen na ryzi a masu, ze to v zivote nedam jist jinak bez rohliku, Majky a jogurtu 🙂 a vida, jde to.

odula
11. čer 2017

@delphyls @delphyls to je mi fakt líto, že jste měli takový problémy. Ale já si fakt nemyslím, že by to způsobovalo HA mlíko. A teď nemyslím nutrilony a spol, myslím třeba pepticate, neocate atd. My máme zkušenost takovou, že syn měl potvrzenou alergii BKM, byl tedy kojený plně, já měla dietu. než se na to přišlo, rozjel se mu atopák jako blázen. V 9 mesících se sám odstavil, takže jsme najeli na pepticate a celou dobu měl ten ekzém v neaktivní fázi... kdybych o něm nevěděla, tak si toho ani nevšimnu. Pepticate pil skoro do dvou let!!! a naprosto bez problémů. teď už má jen intoleranci BKM a ekzém mu vyraší když sní něco s BKM, konkrétně tedy kaseinem. takže u nás s HA nebyl nejmenší problém. Dcera ho pila taky (podezření na intoleranci BKM) , vlastne preventivne, a ta nemela a nemá ekzém vůbec (je jí šest). Jop - Mohla bych poprosit o tu studii?

delphyls
11. čer 2017

@odula muj syn byl do roka na Nutr. Ha... ja ale nic neresila, protoze jsme ho meli od porodu. Navic na nic netrpel. Davala jsem ho v domneni, ze mame v rodine alergii a pro to bude lepsi variantou- syn byl 2,5mesice kojeny i dokrmovany. Jenze dcerka je pravy opak. Netvrdim, ze problemem u ni bylo konkretne HA mleko... Ji to rozjela beba a po kojeni zvracela ☹
Nutrilon...v tom pokracoval ☹ No a sunar premium Ha- je to nejhorsi, co muze trefit alergik...obsahuje +sojovy olej! A take sojovy lacitin- funguje jako rozpostedlo a obsahuje ho snad kazde mleko ( neni v hippu combio., babylove a jinak je snad vsude- mimo mlik na lekarsky predpis, to nevim, myslim ze od nestle- tam nejsou). Zapnu comp a juknu se po te studii 😉

ladyhacek
11. čer 2017

Syn má tedy dva roky a přišli jsme na alergii na mléko (opravdu jen mléko - jogurty mu nevadí)
Když jsem to zjistili tka jsem si zpětně přehrála poslendí měsíce a už jsme tam měli být dávno. No stalo se. Hodnoty máme jen vyšší (kdyby nebyla souvislost přímo s mlékem tak by nás DR snad ani nikam neposlala, že vyšší hodnoty jsou neprůkazné)
Takže jak se tu psalo i s negativními testy můžete mít alergii.
Syn vypil třeba sklenici mléka (moje babička mu jí dala) a celou noc pak brečel a kroutil se takže nám bylo vše jasné - během té doby se i objevil malý exém za ušima - který asi týden po vysazení mléka vymizel)
Ale na co chci poukázat je, že kamarádka měli tkaé vyšší testy na alergii na mléko/laktézu a nakonec mají alergii na vajíčka.

U syna ani nevím zda má intoleranci na laktézu či co spíše asi na kravské mléko obecně 🙂.

Jinak záleží na každém někod snese menší množství a nic m není někdo nesne ani to - na to si asi budete muset přijít sami > kde je ta hranice.
Jinak to samozřejmě může být i mlékem - zkusila bych i jinou značku.
Vymizení příznaků by mělo být do 7-14 dnů, ale zlepšení může nastat prakticky hned.

Nejsem odborník a i když jsem se snažila nastuodvat něoc o alergii tak z toho mám akorát větší guláš 😀.
Snad se u Vás vše zelpší co nejdříve

delphyls
11. čer 2017

@odula máš to ve zprávách- tu studii 🙂