Dobrý den 🙂
Chci se zeptat, jak u vás ve školce řeší výskyt nemocí u dětí. Dcera si před týdnem přinesla průjem, jediné co mi učitelka řekla když jsem malou omlouvala bylo - To nejste první. To samé když byly neštovice, nikomu neřekli že se začali šířit.
Vždycky jsem si myslela, že když se jim začnou takovéto nemoci šířit, že budou alespoň informovat ostatní rodiče na nástěnce ☹ nebo ústně.
Jsem zvědavá co si malá donese příště.
Virozy u dcerky neoznamovali, to tak někdy mezi řečí, ale spala, neštovice, vsi, takové byvali vždycky vypsány na nástěnce.
Právě že u nás nic, o neštovicích jsem věděla až když je malá donesla domů, ale s těmi průjmy mě to štve, průjmy v celé školce a učitelky neřeknou ani slovo. Malá to vyřešila za mě, doma se jí tak zalíbilo že z ní dneska vypadlo - Musíte si mě nechat doma 🙂
U nás neříká nikdo nic nikomu, což mě teda pěkně štve. Taky si myslím, že pokud se vyskytne něco hromadně, tak by to mohli dávat vědět, aby ostatní rodiče aspoň dostali šanci se tomu vyhnout.
Já jsem učitelku výslovně požádala, aby mi řekla o každým průjmu a zvracení - kvůli mýmu těhotenství. Ale dopadlo to stejně tak, že koncem týdne se děti odhlašovaly, v pondělí mi to řekla, já nechala dcerku doma a v úterý už jsem zvracela.
A zrovna u průjmů a zvracení si myslím. ,že by to říkat mohli, tohle není moc příjemný onemocnění a člověka to úplně vyřídí a vyřadí z provozu. Ještě řeknu rýma, kašel.... ok, ale o nemocech by rozhodně říkat mohli. 😒
@prudusinka U nás taky žádná sláva. Přitom jsem na začátku roku na schůzkách avizovala nutnost toto uvádět, bylo mi to přislíbeno. Jednou to bylo vyvěšeno a od té doby nic. Někdy mám pocit ža jsou rádi že jim ty děti "padnou" a bude jich míň. Přitom s předchozí paní řetelkou to fungovalo skvěle. Takové ty hlavní dětské nemoci byli vždy vypsány na nástěnce. Pro mě jako rodiče to je celkem důležité. Když vím že je ve školce spála a malá má od odpoledne 39°C horečku, tak nečekám dva až tři dny než jdu k doktorce, ale jdeme hned druhý den. Kdybych tuhle informaci neměla tak malou jenom trápím zbytečně další dny v horečkách. Takže je to jenom o přístupu ředitelky resp. učitelek. Zažila jsem v té samé školce dvě ředitelky - u jedné to fungovalo skvělé, ta druhá na to kašle.
U nás bohužel taky nic. O tom, že v naší třídě řádí neštovice jsem se musela dozvědět až od sousedky 😠 Vlastně jsem ještě žádné info o nemocech na nástěnce nezažila.
Ja jako ucitelka vzdy rodicum nakazy u vice deti rodicum hlasila,ale neni zadna takova povinnost😄
povinnost to určitě není, ale stačilo by se ústně zmínit. Mě taky občas přijde, že jsou rády že mají míň dětí 😒.
U nás to řeší cedulí na vnitřních dveřích, kudy se ráno i odpoledne s dětmi chodí, není tedy možné si informace nevšimnout. 😉
Není nic jednoduššího, než znovu požádat paní učitelku, většina určitě ráda vyjde vstříc. Spíše mě přijde smutné, že nejméně třetina rodičů dává dítě do MŠ s vědomím, že je nemocné. Například ve dveřích řeknou: Paní učitelko, ráno nás bolelo bříško, nenuťe příliš do jídla.. co my na to můžeme říct? Stejně většinou po nějakém čase opět voláme rodičům, že má dítko průjem. To samé se zelenou rýmou.. dítě ani neumí pořádně smrkat, jen si nudle otírá do rukávů, my jim stále utíráme nosy, zadečky po průjmu apod.. dále s šíleným kašlem.. opravdu někteří rodiče nejsou soudní. My je na to často upozorníme, poprosíme, ať si dítě nechají doma a oni mají řeči, že nemají hlídání. Představte si situaci.. dítě vám ve třídě zvrací, školkový mobilní telefon je u paní ředitelky, vy jste u dítěte na záchodě, převlékáte ho, voláte rodičům, do toho se vám tam někdo na koberci pere, další se jde napít čaje a převrhne hrníček.. to je zase ta druhá strana.
@podzimniden Chápu že je to těžké a vím jak to myslíte, jsem zdravotník, malou mám doma dokud jí nebude dobře, zato některé děti chodí nedoléčené zpět do školky.
U nás taky nic. Teď malý donesl neštovice, myslela jsem, že je první a až postupně jsem se dozvídala, že to řádí už pár týdnů na základce a odtud si to sourozenci předali a je to ve školce.
Jediné, co bylo oznámené, byly vši.
O tom, že některé děti chodí nedoléčené do školky, jsem se ani nezmínila.. je to pravda. My teda na nástěnku píšeme, že se (nejen ve třídě, ale někde v MŠ) vyskytly vši či neštovice. Ale divím se vám, že nejste rády, že si dítě projde neštovicemi už ve školce. Já bych to jako maminka nadšeně uvítala.. Teď čekáme miminko a jsem moc ráda, že jsem si neštovicemi prošla v dětství a u chlapečka to taky není na škodu.
Nám oznamují jen vši a nemoci jako neštovice a závažné jako byl v listopadu černý kašel. Další nemoci ne stejně nevím co by mi to pomohlo. To bych jako nechala doma děti preventivně? Asi byc dostala od šéfa speciální pochvalu ve formě rozvázání pracovního poměru 😀 😀
A učitelky často ani netuší co dětem je. Když jsou moje děti nemocné tak zavolám a jen je odhlásím a nikomu nehlásím jestli mají průjem nebo chřipku či něco jiného.
@prudusinka Koukám, že je to všude stejné
A to si představ, že dcera takto donesla domů neštovice, když já jsem byla těhotná. Nikdo neuznal za vhodné informovat těhotnou maminku. Kdyby mě učitelky o výskytu ve třídě informovaly, tak jí do té školky nedám ani náhodou.
@kalo V tomto případě bych již na počátku svého těhotenství poprosila učitelky, aby mi to ihned oznámily, pokud by byl v MŠ výskyt neštovic. Někdy se na ženě těhotenství nedá hned poznat.. Navíc neštovice jsou snad v každé školce každý rok - je to typická nemoc pro děti. Já jsem učila ve školce až do nástupu na mateřskou. Bříško na mě hodně bylo vidět, myslíte si, že někdo z rodičů bral ohledy? Brala jsem to tak, že je to má volba - chodit do práce. Doma by mi bylo smutno a cítila jsem se fit. Dozvěděli jsme se, že jedna maminka si cíleně půjčila pyžamko u kamarádky, aby syn dostal neštovice. Objevily se mu po třech týdnech (tzn. do té doby byl infekční).. myslíte si, že nám to maminka sdělila, že něco takového chystá? A opravdu často nechají maminky dítě doma a my se nedozvíme, jakou nemocí dítko trpí.. některé maminky ani dítě neomluví. Takže stejně jako je to maminka od maminky (některé jsou vzorné) .. tak je to i MŠ od MŠ a učitelka od učitelky. Ale pokud se Vám něco nelíbí, sdělte to paní učitelce. Často nám takové věci nedojdou, práce je ve školce opravdu dost.
tak a je to tu zas, minulý týden jsme léčili průjem a když už malá může do školky a těší se na děti, tak mi jiná maminka sdělí že tam už nějakou dobu řádí vši. Asi budu odpoledne chtít nějaké info od p.učitelky, proč aspoň toto nemůže být na nástěnce 😒
u nas to obvykle daji na nastenku-pokud se jedna o infekcni nemoc.......moje deti prodelaly 5 nemoc-hlasila jsem to do skolky a rekla,at si to vyvesi,ze to je infekcni🙂 Nekdy je problem,ze rodice deti omluvi a ani nereknou, co jim je....
Jako učitelka věším infekční nemoci na nástěnku. Někdy se ale ani nedozvím, že nějaká infekční nemoc u dětí proběhla, protože to rodiče neřeknou. 🙂
neštovice a vši se oznamují, zbytek ani moc ne. Ono upřímně, ve chvíli, kdy ve školce začne dítě zvracet nebo průjmovat, tak už je to stejně jedno, protože nákaza ostatních už proběhla, jsou to dost agresivní viry. A přes zimu to má pořád někdo, takže by to tam klidně mohlo viset pořád a vyšlo by to nastejno. S neštovicemi totéž - jakmile se dítko vyseje, většina spolužáků, kteří by se nakazit mohli, už je stejně nakažená. A chodí několik vln ročně, myslím, že každá těhotná, která nemá protilátky, s tím může počítat na sto procent, když dítě do školky vůbec dává... Asi bych před početím, je-li plánované, zvažovala očkování sebe, případně sourozenců. (Zvažovala jsem sama, ale než jsem to stihla, přineslo to dítko ze školky a měla jsem vyřešeno 🙂) V těhotenství jsou nemoci fakt nepříjemné, ale když dávám dítě do kolektivu, tak se s tím holt musí počítat, protože ve školce je to prostě "furt něco" z principu.
Synek měl začátkem roku spálovou angínu, do školky jsem to hlásila, ale myslím, že to nikde neviselo. Nikdo další se myslím nenakazil (bylo to hned po vánocích).
U nás už dokonce ohledně vší visí permanentní cedule "vážení rodiče, ve školce se opakovaně vyskytují vši, prosím prohlížejte děti pravidelně"...
@podzimniden tak u nás je problém ten, že nám školka neštovice nenahlásila, my máme doma malá nedonošená miminka a syna jsme neměli možnost včas ze školky stáhnout. Stáhli jsme ho hned, jak se učitelka mezi řečí zmínila, že dnes posílali domů další dítě...už měsíc se tím prý potýkají!!! Bohužel bylo pozdě...syn dnes onemocněl a já se klepu strachy o miminka ☹ Možná nemají zákonnou povinnost hlásit, ale aspoň tu morální... Jasně, být to aspoň o rok později, taky jsem ráda, že to má syn za sebou. Ale jak se asi cítí maminky, když jsou těhotné, neštovice v dětství neprodělaly a toto se dozví po měsíci?! A co rodiny s malými miminky?
U nás taky nic moc s tím hlášením...v úterý mi dcera hlásila, že jedna holčička ve školce zvracela. V noci zvracela i dcera. Volala jsem druhý den do školky omluvit jí (přestože už jí nic nebylo) a nahlásit, že je to tedy asi střevní chřipka, bylo mi řečeno, že ta první "blinkající" holčička se jen přepila čaje a pak někde skákala. No jo, jenže hned tu další noc jsem pak zvracela i já, následně syn a další den i manžel. A od sousedů, jejichž klučina chodí též do školky, i když do jiné třídy, jsme se dozvěděli, že jejich kluci si střevní chřipkou prošli týden předtím...
Ve školce kde malý chodí, naštěstí takové věci hlásí, buď formou nástěnky, FB, nebo i ústně....zrovna včera mi učitelka říkala, že 4 děti z 10-ti co jsou ve třídě a kam chodí i malý odpadly, protože mají průjem, dneska ráno začal už i malý ☹
U nás píší na nástěnku neštovice, vši a jednou byla spálová angína. Ruce nohy pusa mi učitelka sdělila po telefonu, když jsem malého omlouvala, že má asi neštovice, průjmy teda taky nehlásí, to by asi musela být nějaká epidemie, tohle se v kolektivu rychle roznese.
@prudusinka me teda informuje jen syn ...jedine info za tri roky bylo o vsich. Stejne by mi ty informace k nicemunebyly...pokud bych ho mela nechavat doma pokazde kdyz je nejake dite nemocne tak tam nemusi chodit vubec