Dobrý den, už si nevím rady. Syn 4,5 let. Přes 2 měsíce doma že školky. Mykoplasmata, spalova angina s hospitalizaci. Antibiotika skoro měsíc. 2 dny ve školce po 2 měsících a znovu kašel rýma. Z alergologie vybrán lék imunor efekt nula, nyní nasadili broncho vaxom. Na orl řečeno, že mám uvažovat o vytržení nosních mandlí do toho se mi moc nechce. Na alergo nic nezjištěno, mírný deficit v buněčné imunitě. Betaglulany u nás efekt nula. Je nějaká rada co na imunitu? Venku trávíme hodně času. Úplně se děsím toho, až se budu za rok vracet do práce od mladší dcery ☹((
Já ti úplně neodpovím na tvou otazku, ale odstranění nosní mandle je rutinní zákrok, kterého se bát vůbec nemusíš. A pro to dite je to určitě úleva 😊
Jinak nosni mandi jsem nechala vzit, a pomohlo to. Minimalne jemu to ulevilo.
Nosni mandle pomohla u obou deti.
@helcakab Jakou má dítě stravu? Na jakou teplotu doma topíte? Jak chodí oblečený? Jaké má sportovní aktivity? Jak moc užívá léky? Toto jsou všechno věci, co imunitu hrozně ovlivňují a tady je potřeba hledat základ, ne u doktorů...
@blondynka400 topime na 21,5 večer v kotli až 24. Stravu klasickou🙂 domácí samozřejmě se snažíme omezovat sladké apod. Cca od 18 měsíců má tu imunitu horší, časté rymy kašle...☹ jsem z toho nešťastná od října je doma nemá kontakt s vrstevníky, samozřejmě hodně toho od něj chytne mladší sestra.
Mám stejně starého syna, od necelého roka věku byl 11x v nemocnici. Je to totálně na bednu. Raději ani nepočítat, kolik peněz jsme narvali do nejrůznějších kombinací vitamínů, bylin, preparátů. V lednu ho čeká imunologie, jestli mu nic nenajdou a spolu s tím i nějaké řešení, tak už se snad oběsím. Aktuálně je od 11.11. doma z nemocnice a pořád není dobrej.
@helcakab pockej, vy doma topite na 24 a na noc 21,5, chapu to spravne? 😲
@helcakab za mne topíte zbytečně moc. Tímto imunitě neprospějete. Co je to klasická domácí strava netuším, to je hrozně všeobecné. Jenom o omezování sladkého to bohužel není... Chápu, že jsi z toho nešťastná, ale za mne si za to může většina maminek bohužel sama, a zbytečně pak běhají po doktorech a cpou do dětí různé preparáty... Jasně, část je genetika, ale dá se to hrozně ovlivnit, jak pozitivně tak negativně.
@konidana za mne i těch 21 přes den je zbytečně moc. Hlavně v kombinaci s panelovým bytem a suchým vzduchem.
@blondynka400 v pripade ze sedis cely den na zidli u kompu, napr. Tak jinak mrznes. Na bezny provoz to je hodne, souhlas
@konidana i za podmínek sedím celý den u compu je za mne 21 zbytečně moc. Ale je fakt, že já jsem v tomto směru už hodně jinde a naučila jsem svoje tělo fungovat jinak. A u dětí jsem to udělala stejně a výsledek je v podstatě nulová nemocnost. Jen nás mí okolí občas za divné 😀
@blondynka400 Píše o kotli, záleží jaký mají, ale to je někdy problém tu teplotu regulovat.
@hojda neřeším kotel a 24, reagovala jsem na teplotu co psala. Za mne je 21,5 prostě moc a imunitě a řádnému fungování těla to fakt moc neprospěje.
@blondynka400 Jenže ona tomu kotli neporučí, že má topit na 20 stupňů, pokud mají klasický kotel na přikládání🙂. U některých kotlů to prostě nejde, zatopíš, teplota vyletí a reguluješ to přikládáním a když nechce, aby kotel vyhasnul, abys musela znovu roztápět (a to fakt nechceš), tak prostě přikládat musíš. Není tam tlačítko, kde si reguluješ teplotu. V noci se třeba celou noc netopí, tak ti ten dům zase vychladne.
@helcakab Neboj, on z toho vyroste. Mám bráchu, který to měl stejně a mamce kdysi takový starší doktor řekl, že se s ním ještě chvilku potrápí, ale bude z něj zdravý kluk a tak to bylo. Jako mávnutím kouzelného proutku to přešlo na prvním stupni na základce. Přitom jsme oba dělali to samé, jedli to samé a já zdravá a on nemocný. Do školky vůbec nechodil, protože tam byl 2 dny a zase měsíc nemocný. Přijely k nám třeba sestřenice s nudlí u nosu a on do dvou dnů okamžitě kašel a chycené průdušky. Jen s tou prací to bude asi problém, nejlíp dělat něco z domova.
@hojda takže kotel bude nadřazený nad zdraví dítěte.... Toto přeci ale není argument, buď to tedy budu regulovat větráním a nebo změním kotel. Navíc na klasickém kotli na přikládání asi nebude regulace na 24 stupňů- A to že se v noci netopí je za mne standart a je jedno, zda máš kotel na pevná paliva nebo třeba čerpadlo, které má též poměrně zbytkové teplo a musí se s ním umět pracovat...
Já myslím, že někdy prostě neuděláš nic. Některý děti jsou nemocný furt, i kdyby ses na hlavu stavěla a některy skoro vůbec. Obecně platí teda skolkovy děti prostě jsou nemocný často, imunita se opravdu musí vytrénovat. Určitě je fajn dodržovat všechny ty věci jako otužování, pohyb, zdravější strava, vitamíny...ale někdy nezabírá nic než z toho vyrůst. já jsem příklad. Jako dítě jsem byla extrémně nachylna na průdušky: astma, alergie, několikrát ročně bronchitida, kašel, snížená kapacita plic, celkem 7x jsem měla zápal plic (do 10 let života), z toho v jeden rok 2x a jedno z toho byla měsíční hospitalizace. Nepomáhalo nic, věčně nemocná, nemohla jsem skoro dýchat... Rodiče ze zoufalství zkoušeli i léčitelství, pít kozi mlíko, hypnóza, speciální zlaté náušnice.... jedině co trochu zabralo byl mořský vzduch. Když mi bylo cca 13 let, najednou konec. Z ničeho nic. Od té doby se to jen lepšilo. Nemocnost se snižovala každý rok, plíce zvyšovaly kapacitu, astma zmizelo....teď už jsem bronchitidu neměla ani nepamatuju (mívám max rýmu a trochu kašel), v 25 jsem začala běhat a hravě udychala 20-25km v kuse...Kdo by to byl řekl. 🙂 Tak to jen příklad, že někdy fakt nepomůže nic kromě času ...
@blondynka400 Tak změnit vytápění v celém domě je celkem velká investice a ne každý na to hned má, zvláště pokud je jeden z rodičů na rodičovské dovolené. Nehledě na ceny energii teď, plno lidí přechází zase na topení v kotli (kamnech), protože to ostatní finančně neutáhnou (sehnat teď kamna je celkem problém). Takže ta otázka nezní, jestli je kotel nadřazený zdraví dítěte, ale jestli má rodina finance na to s tím něco udělat. Na kamnech regulace není, prostě zatopíš a záleží na tom, jak je kotel silný a jaká je teplota venku a jak přikládáš a šperuješ třeba přívod vzduchu. Ono je i jiné teplo, když máš 20 stupňů v paneláku (bytovém domě), kde máš okolo sebe byty, které tě taky vyhřívají, než v domě, kde máš třeba sklep, kde se netopí, tam je těch 20 stupňů pocitově zase jinak, protože ta teplota není konstantní v celém domě.
@hojda Přesně tak! Ono fakt není 21° a 21°. Když jsem bydlela v paneláku, netopila jsem nikdy. Nikdy. Naopak jsem věčně větrala, abych měla těch cca 21°. Teď jsem v baráku, kterej je z půlky podsklepeny+garáž a všude je dlažba. Máme 21-22C a upřímně je kosa. Od té podlahy jde zima. A i celkově.uz se těším, az budou děti chodit a nebudou se tak válet po zemi, je to fakt ledový.
@me_druhe_ja U nás to samé, jedli jsme to stejné, dělali jsme to samé, já se ulítala venku a nic se nedělo a brácha okamžitě nemocný, prostě mu ta imunita vyzrávala jinak☹.
@me_druhe_ja jj, já taky v paneláku topení pořád vypnutý, to se vůbec nedalo, vždycky když přijeli rodiče na návštěvu z baráku, tak si libovali, jak tam mám pořád stejně teplo🙂. Já si z dětství pamatuji, že v baráku, kde se topilo uhlím, jsme normálně nosili doma punčocháče a na nich tepláky, protože jsme se jako děti pořád válely po zemi, kde to bylo fakt studený.
@hojda
@me_druhe_ja asi chápu, co tím chcete říct a i souhlasím. Ale u "problémového" dítěte musí člověk hlídat každou drobnost. A ta teplota v paneláku, nejde o to, na kolik mám nastavené termostaty, ale jaká je skutečná teplota. blbé na tom je, že optimální teplota (tedy pod 20) je většinou pouze za stálého větrání, jelikož v ČR se standartně přetápí. Já jsem v domě a mám nastaveno na 19 na den, tepelné čerpadlo má velkou setrvačnost, tedy i když se vypne, natopí tak na 19.8
@blondynka400 Jenže tepelné čerpadlo si nějak nastavíš a když víš, že při nastavení na 19 ti skutečně vytopí na 19,8, tak si prostě nastavíš o trochu méně a už se nestaráš, ale tohle u kotle vůbec nejde, to by celý den trávila s teploměrem v ruce jen větráním a topením a proměnila by se v tepelné čidlo. Takže i když bude 100x chtít to hlídat, tak to prostě neuhlídá.
Trpelivost. Detska imunita se musi vycvicit. Ve skole uz to takove drama nebude. Ale chapu, syn je letos predskolak, ve skolce je treti rok, a od zari neustale nemocny. Je to otrava, ale nenadelas nic.