Hyperexcitabilní syndrom. Máte zkušenosti?

zzzaclonkaaa
3. led 2025

Dobrý den, mám pětiměsíční holčičku. Od malá je velmi uplakaná a neklidná. Pomaleji se vyvíjí. Po maratonu vyšetření s rehabilitaci nám byl na neurologii diagnostikován tento syndrom. Cvičili jsme, zdálo se že se všechno zlepšuje. Před Vánoci nám cvičení zrušili, že se malá pěkně zpravila, a bylo všechno ok. Pár dní zpět jsem si ale všimla že se jí problémy vrací. Opět celá rozklepana, blinka, přepadává z koníčku, špatně spí a usíná. Má prosím někdo zkušenost s tímto syndromem a jak se dítě vyvíjelo, co to znamenalo do budoucna? Děkuji.

1pomnenka
3. led 2025

To je zvláštní, přece s ní musíš několikrát denně doma cvičit, ne? Když přestaneš, bude tam, kde byla, to je jasné.

zzzaclonkaaa
autor
3. led 2025

@1pomnenka nepotvrdilo se poškození mozku, neuroložka řekla že z toho mala vyroste. A na rehabilitaci v tu chvíli jakoby jakoby ani nebyl problém. Konec cvičení, miminko ok. Až dneska viděla že není ale cvičení vojtovky nám zpět stejně nedala. Jen takové klasiky, trakař cvičit, sudy válet, koníčky trénovat. Ona z toho možná malá časem vyroste ale já vidím že ten vývoj je díky tomu napětí prostě špatný. To mě trápí.

1pomnenka
3. led 2025

@zzzaclonkaaa Tak pokud už jste na vojtovku chodily, tak jsi s ní musela doma několikrát denně cvičit. Tak stále pokračuj, bez cvičení to niky nebude ok. Vojtovka je o tom, že tě naučí cviky a 3x denně doma makáš, třeba i do roka. Zabere to hodně času, ale stojí to za to.

zzzaclonkaaa
autor
3. led 2025

@1pomnenka bez vědomí fyzioterapeutky ke které chodíme a rehabilitační která s náma cvičí?

evaviki
3. led 2025

@zzzaclonkaaa tak zajdi na rehabilitaci, at ti ukazou, co s ni ted cvicit. Kdyz reknes, ze se zase zhosrila, urcite ti nereknou, abys s ni necvicila. Jinak cviceni je obvykle dlouhodoby proces, nestaci jen u fyzio,ale je potreba makat i doma.

zzzaclonkaaa
autor
3. led 2025

@evaviki jasné cvičili jsme i doma, měsíc.. pak že prý už není potřeba. Teď cvičíme taky ale ne vojtovku jen takové obecne cviky spíš. Třeba nám vojtovku příští návštěvu vrátí, byla bych asi ráda, spíše mě zajímalo jestli má někdo podobnou zkušenost a jaký to mělo celé dopad na dítě. Jestli z toho skutečně vyrostlo a bylo úplně v pořádku.

veruuu_kubesovic
Včera v 08:26

@zzzaclonkaaa jako že dítě má nějaký problém a najednou z toho vyroste? A proč by ti je měli vracet???
Když se cvičí vojtovka, naučí se maminka potřebné cviky a následně je musí cvičit několikrát denně s dítětem i doma...
Oni Vám cvičení zrušili, ale problém u ditete nikam nezmizel, to máš pokračovat i nadále s cvičením. Proto bych si znovu domluvila kontrolu na rehabilitacich, přece nemohli tvrdit, že tam už chodit nebudete???
Na rehabilitace jsem chodila se starší dcerou, rozhodně to nebyla záležitost jednoho měsíce a že bych já sama uznala, že už stačí, to museli posoudit jiní...

zzzaclonkaaa
autor
Včera v 09:19

@veruuu_kubesovic já sama jsem nic neuznala. Na fyzio i rhb chodíme. A postupujeme podle toho co říkají. Hledám maminku, která měla s miminkem stejný problém.

pampeliska1313
Včera v 10:02

Ja teda jen co mi rikala fyzio na vojtovce (cvičili jsme od necelých měsíců do skoro dvou let) ze ty deti co musely cvičit cvičit budou mit v budoucnu “neco”. Ze to, ze je ted ok (zacal chodit, nekulhal, sel podle vývoje) neznamená, ze je “zdravej” ale ze ted budeme mit období klidu. Pak treba povyroste a objeví se třeba něco jinyho, kvůli čemu bude muset cvičit. Je pravda, ze byl chvíli klid a ted bude asi vojtovka znovu, protoze nestřídá ve třech a pul nohy na schodech. Ale taky mohlo něco prijit “az” kdyz by mu bylo deset let. Proste neni vyhráno, i kdyz se přestane cvičit. Prej to dobrej fyzio pozná, kdyz někdo cvičil vojtovku i jako miminko.