Hydrokela u dítěte. Máte zkušenost?

terina112
23. zář 2024

Dobrý den, u syna 14m se objevila hydrokela, zatím jsme operaci odmítli, vzhledem k odlišným názorům urologie a chirurgie. I po různých návštěvách, každý říká něco jiného. Někdy má hydrokelu větší i 3-4x více než zdravé varle, někdy ji má zase skoro stejnou. Máte někdo zkušenosti u dlouhodobé hydrokely? Zmizela ? Nebo byla nutná operace? Nechci ho zbytečně hnát pod narkózu. Ale zase mám strach, když se občas zvětšuje, ať nezpůsobí další problémy. Měl ji taky někdo tak velkou ? Ted ma syn 18m a zatím se nezmenšuje. Možná je i větší. Děkuji za názory.

evellin123
23. zář 2024

@terina112 ahojky ,též jsme to u syna ( skoro 3 roky ) tenkrat řešili ,už v 6 měsíční na kontrole jsme dostali žádanku přímo na dětskou chirurgii do nemocnice a při první kontrole ,taktéz sdělena informace o operaci,ale naštěstí doktorka sama navrhla počkat minimálně do dvou až tří let ,že narkóza je v tomto případě horší než samotný zákrok (protože hydrokela je pro nás viditelná ,ale miminku nepřekaži v běžném životě ani ho to nebolí ) a pak,že se uvidí. Měli jsme teda to zvětšení dvojnásob ,ale vyčkali jsme a vyplatilo se ,samo to mizí poslední kontrola v nemocnice 2,5 let a bez známek samo se vstřebalo. Držím palečky ať dopadnete jako my,ale pokud přesně to v běžném životě nebrání a hlavně to miminko neboli ,tak bych s operací nespěchala ,ale bohužel nejsem doktor ,tak těžko radit každý případ je podle mě individuální 🤔

terina112
autor
23. zář 2024

@evellin123 Děkuj za odpověď, máme k tomu úplně stejný přístup a názor. Jen to člověk pozoruje a má strach 😮‍💨

merenwenlilith
29. zář 2024

@terina112 syn má potvrzenou už cca půl roku, přímo dětský chirurg doporučil počkat co nejdéle to půjde, na rozdíl od informací, co se dočtete na netu, tedy že taková kyla se musí vždy operovat, říkal, že je šance, že se otvor s růstem stáhne, ovšem je potřeba opravdu poctivě hlídat a případně zatlačovat, protože ano, díra se zmenšila, ale také se nám poslední dva měsíce stává, že má syn při námaze ci řevu sourek nepříjemně zvětšený a napjatý a viditelně už mu to je dost nepříjemné...ne přímo bolestivé, ale nepříjemné určitě... A já se čím dál tím víc bojím uskřinutí, takže chca nechca, plánujeme zákrok na začátek listopadu. Teď je mu gestacnich 15m...korigovaný věk 12m (narodil se 30+3).