Hospitalizace na neurologii (vyklenutá fontanela)

anguly
19. čer 2015

Denska jsem byla na vyšetření na neurologii, kam nás poslala doktorka, protože můj 5měsíční Alexík prý má trošku vyklenutou fontanelu. Paní neuroložka ho tedy prohlédla, poslala nás na ultrazvuk hlavičky - což mi tedy příjde ještě normální, ale potom ho začala prohlížet a měnila polohy, koukala co zvládá (Alexík byl ale docela unavený a taky je to paličák a nerad se předvádí, tak byl protivný) Pak se ptala, co sám zvládá - tak jsem jí říkala, co zvládne (jako, že si bere do ručičky hračky, zvedá hlavičku, pase koně, převrací se na záda, občas se mu povede i na bříško...)
No ale k tématu, prostě říkala, že ta vyklenutá fontanela je jen trošku, ale že se uvidí až na tom ultrazvuku, ale že se jí nelíbí, jak se poddajný, a že to vypadá chvilkama na svalový tonus a že by bylo nejlepší, kdybysme si šly na 3 dny lehnout na pozorování do nemocnice (né kvůli té fontanele, ale kvůli tomu svalovému tonusu). Já jsem tedy souhlasila, ale teď mám nervy na pochodu... nepřipadá mi, že by bylo něco s vývojem v nepořádku. Máte nějaké zkušenosti s tímto, je opravdu nutná hospitalizace? Já myslela, že svalový tonus se tá řešit nějakou rehabilitací... nebo by to mohlo být něco vážného?
Jsem hysterka, ale doktorka se mi moc nezdála... a nedala mi uspokojivé odpovědi. Mnohokrát děkuju za reakce!

kkouzlo
19. čer 2015

ahoj, my byli taky s malým, tehdy asi 4m (možná 3m, byli jsme 2x) hospitalizovaný kvůli vyklenutý fontanele. První co říkali, tak že to může být krvácení do mozku. Prohlíželi ho jako tvého malého, co umí, neumí, že je otupělý, neaktivní atd. My jsme na rehabilitace pak chodili, ale v podstatě to nebylo vůbec třeba, nakonec byl zase ve vývoji moc rychlý. Byli jsme v nemocnici pár dní (na dětském) a dělali mu magnetickou rezonanci v narkoze a jelikož se nic neukázalo, tak ho pozorovali, než fontanela klesla. Měl zavedenou kanylu na kapačky a musela jsem hlídat příjem/výdej tekutin.

slunickova123
19. čer 2015

Rozhodne bych sla, lepsi nez neco zanedbat!! Aby sis to nevycitala. Priciny zvyseneho nebo snizeneho svaloveho tonu mohou byt ruzne, od banalnich a vyvojovych, ktere se resi rhb, az po ty vazne priciny , jako treba ruzne muskularni dystrofie. Nepsalas, o jakou poruchu tonu se jedna. Cco se tyce vyklenute fontanely, usg mozku, co jste meli, a k tomu event. MR mozku spolu s ostatnimi vysetrenimi v nemocnici vylouci hlavne nitrolebni expanzivni prooces, tedy neco, co by zvetsovalo objem mozku a vedlo k vyklenute fontanele ( nador, krvaceni, hydrocefalus). Zadna z techto veci rozhodne neni sranda, tak neres, jestli dr.je takova nebo makova a nech malyho vysetrit.

anguly
autor
20. čer 2015

No my jsme byli prvně na neurologii, a připadalo mi, že paní doktorka ho jen pohladila po hlavičce, řekla, že trošku vyklenutá je, ale pak mi říkala, že to většinou nic není... ale, že nás raději pošle na ultrazvuk. A pak spíše řešila, že se jí zdá, že blbě drží tělíčko ... Ale on byl ospalý a protivný... ale otupělí a neaktivní mi opravdu nepřišel ani během té prohlídky...
A právě mám podivný pocit, že paní doktorka (dle mého subjektivního názoru) neřešila tu fontanelu, ale ten svalový tonus... Ptala jsem se jí co to znamená... Chtěla jsem vědět souvislosti s tím tonusem a fontanelou, ale ona to jakoby celý oddělila... Říkala, že ta hospitalizace je především proto, aby ho zkoumali, co všechno umí a dělá... a samozdřejmě vyšetření ultrazvukem (což teda podle naší pediatričky je většinou ambulantní).

Budu samozřejmě ráda, když mrňouse vyšetří, ale řeším paní doktorku, protože jsem se včera dozvěděla, že vyklenutá fontanela skoro nic není, ale je hrozný průšvih, že blbě drží tělíčko.... (a mě tedy nejvíc děsila ta fontanela)

Budu samozřejmě klidnější po tom vyšetření,

slunickova123
20. čer 2015

Souviset to spolu muze a nemusi. Lekar to nevi vzdy vsechno hned, tak proto vas posila na to vysetreni, aby se vedelo. At vam to dobre dopadne, v nemocnici vam reknou vic...

zuzanka26
10. říj 2022

já myslím, že doktoři tohle vždycky hrozně zkoumají. Já jsem si tohle užila před 10 lety se synem. Když se narodil, měl nezvykle velkou fontanelu, dokonce dr. napsala do karty 4x 4 cm, a celkově měl hlavičku větší. První rok života byl často nemocný, protože to jeho starší sestra pořád nosila ze školky. Jednou chytl ošklivou virozu a fontanela mu trochu vystoupla. Hned nás šoupli do nemocnice, brali mu krev z hlavičky, protože to prý nešlo z ruky a pak jsme čekali na výsledky. To byly asi moje 2 nejhorší hodiny v životě, vyhrožovali lumbální punkcí a vším možným. Naštěstí závěr byl viróza a po 3 dnech nás z nemocnice propustili.
Chci říct, že pokud tvůj syn dělá všechno tohle a je takhle šikovný a ještě už mu udělali i ultrazvuk hlavičky, pak bych se nebála, že by to bylo něco dalšího.

zuzanka26
10. říj 2022

a ještě dodám, že na svalový tonus by snad měla být jen Vojtovka, která to zlepší. My jsme ve finále cvičili asi 3 měsíce, protože Davídek byl strašně líný a v 10 měsících se pouze plazil. Ale potom všechno dohnal, v 17 měsících začal chodit a dneska je úplně normální kluk, lenoch teda zůstal.