Hospitalizace dítěte nad 6 let - Motol a přítomnost rodiče. Máte zkušenost?

colormaus
24. kvě 2024

Zajímalo by mě, zda máte někdo zkušenost přímo z Motola, jak to probíhá, když je starší dítě nad 6 let (u nás konkrétně 11let) hospitalizované na plánovanou operaci (u nás ORL)? Vím, že nad 6 let to již neproplácí pojišťovna a v Motole Vás se starším dítětem nehospitalizují, ale jak to probíhá v praxi - je možnost být s ním na pokoji celý den a pak na noc odcházíte? Spíš mi jde o to, na co malého psychicky připravit. Díky.

tridvajedna
24. kvě 2024

@colormaus dcera na ORL ležela letos 2x. Ale byly jí jen 3, takže byla automaticky hospitalizovaná s doprovodem. Jednou byla na pokoji asi se 16ti letým klukem a u toho se střídali rodiče od rána do večera (měl po operaci nějaké komplikace, tak se ho asi báli nechat samotného). Dítě má nárok na neustálou přítomnost zákonných zástupců. Konkrétně na ORL jsou i rozkládací křesla pro doprovod na každém pokoji, takže bych zkusila i zůstat přes noc, pokud nebudete chtít jít ma ubytovnu v areálu FN.

barulina
24. kvě 2024

@colormaus do 18 let věku dítěte, má dítě nárok po celou dobu na přítomnost zákonného zástupce. Jediným rozdíl je v tom, že od 6 platíte, ale i tak, pokud není schopno se o sebe postarat a výrazně to ulehčí personálu, dá se žádat o proplacení paragrafu, který jinak nedostanete a zároveň upustit od nemocničního poplatků.

jaja01k
24. kvě 2024

@colormaus Syn byl hospitalizován v Motole, když mu bylo 7. Už nevím, na jakém jsme byli oddělení, měl bronchitidu, a při příjmu se mě sestra ptala, jestli tam s ním chci zůstat. Vůbec to nebyl problém.

maja050812
24. kvě 2024

@colormaus vlastní zkušenost nemám ale moje kamarádka přímo v motole ležela s dcerou 8 let nedavno a taky se ji zeptali jestli chce zůstat.

berenika39
24. kvě 2024

Vždy - vždy můžeš být s dítětem - do 18ti - máš na to nárok být s ním. Jsou rádi, obvykle, když je maminka s dítětem, jednak to urychluje rekonvalescenci, ušetří to práci peersonálu, pro dítě jen dobře. Byla jsem se synem cca v sedmi letech, nenechala bych ho tam samotného. Motol je zvláštní, je tam ubytovna pro rodiče, u starších dětí je to možná tak, že přes den jsi s ním a na noc jdeš spát na ubytovnu. Každopádně se ptej přímo v nemocnici, nedej se odbýt.

martt
25. kvě 2024

@barulina Tak jednoduché to není. Musí být lékařská zpráva nejlépe od psychologa , že dítko není schopné být hospitalizované bez rodiče a pak se to dává k posouzení k posudkovému lékaři. V loni jsme to řešila u syna 7 let.

petiteprincesse
25. kvě 2024

Se synem jsem byla na ORL v Motole hospitalizovaná v březnu. Docela mě překvapilo, že všechny děti na oddělení (i puberťáci) byly hospitalizovány s maminkami. Maminky si musely pobyt platit, ale byly tam...

barulina
25. kvě 2024

@martt ale vůbec, máme to za sebou. A hlavně já neříkám, nikde že ke to automatika, ale pouze ze ta možnost je

anonymmm88
25. kvě 2024

@martt to je hloupost. Rodic má právo být neustále u dítěte jako jeho zakonny zástupce. A nemusí k tomu být žádný posudek od psychologa. Oni to prostě zkouší na rodiče. Me by od dítěte nikdo nedostal. A to mam zkušenost z tohoto týdne,kdy taky zkoušeli ať jdu domu na noc, že není pro maminky místo, nedala jsem se a zůstala na židli. A pořád mi to vymlouvali, ale ja se nehla.

miryp
25. kvě 2024

@martt přestaň ji strašit nesmysly. Každé nezletilé dítě má právo na přítomnost zákonného zástupce 24/7 (nejde o právo rodiče coby zákonného zástupce, ale o právo toho nezletilého dítěte), rozhodně k tomu nepotřebuje mít posudek od psychologa...
Autorko, doporučuji ti skupinu na fcb Podpoříte mne v osvětě? https://www.facebook.com/groups/107171469380645, tam najdeš informace, jak se na nemocnici připravit, jak argumentovat, co dělat a co naopak nedělat a Petra tam má zveřejněné i telefonní číslo, na které je možné volat, když v nemocnici narazíš na odpor a potřebuješ pomoct. Zrovna v Motole Petru již dobře znají...

kupi
25. kvě 2024

@miryp pořádně si přečti na co martt odpovídá a pak zjistíš, že má pravdu. Posudek od lékaře samozřejmě nepotřebuješ na umožnění přítomnosti rodiče, ale na uznání nemocenské při pobytu v nemocnici.

miryp
25. kvě 2024

@kupi díky za upozornění, toto mi uteklo. @martt omlouvám se za tu poznámku o nesmyslech.

luciksima
25. kvě 2024

Jestli budou ochotni napíšou lékařkou úpravu doporučení pro pojišťovnu tu tam donesete k posudkové mu lékaři na schválení...řešila jsem zrovna minulý týden dcera 11 let v nemocnici 5 dní...tak jsem to potřebovala hlavně kvůli neschopence do práce a proplacení pobytu..ale v jiné nemocnici teda

drep
25. kvě 2024

@anonymmm88
@barulina @martt má samozřejmě naprostou pravdu. Dítě má na 24/7 přítomnost rodiče právo, nicméně rodič má na DPN po dobu pobytu v nemocnici právo jen tehdy, kdy je dítěti míň než 6 nebo pokud to schválí revizák, automatické to není a v podstatě se týká jen dětí s neurologickou/psychiatrickou diagnózou

fyii
25. kvě 2024

@martt v jake nemocnici? to Motol nebyl..

colormaus
autor
25. kvě 2024

@tridvajedna
@fyii
@barulina
@jaja01k
@maja050812
@miryp
@drep
@luciksima
@anonymmm88
@barulina
@martt
Holky, díky, vím, že máme nárok být s ním 24/7, ale v instrukcích se rovnou píše, že je mimo kapacity hospitalizovat rodiče s dětmi nad 6 let a že můžeme využít ubytovny, tak právě mě zajímalo, jak to tam v praxi probíhá. Já právě zvažuju, zda se tam ubytovat na ubytovně nebo se otáčet na noc domů. Bydlime na druhém konci Prahy. Kvuli nemu bych tam radsi byla, ale mam jeste druhe díte 3 roky, ktere beze mě nebylo déle, jak ve školce. Kdybych tam byla hospitalizovana s nim, tak to neresim, ale takhle pořád přemýšlím, jak to udělat. I když parkování je tam strašný a pak zase pozdě večer jet metrem, no nevim.

maja050812
25. kvě 2024

@colormaus ještě me napadá jedine omluvit prcka ze školky a ubytovat se poblíž někde v hotelu.

martt
26. kvě 2024

@anonymmm88 @barulina Ja jsem reagovala na to proplacení pojišťovnou staršího dítka 6 let. Jinak samozřejmě rodič má právo být s ditkem v nemocnici i když je starší 6 let.

martt
26. kvě 2024

Trochu svůj příspěvek upravím. Samozřejmě, že nepotřebujete posudek být s ditkem v nemocnici. Pokud je dítko starší 6 let a nechají vás tam s ditkem hospotalizované i přes noc automaticky ze zakona máte právo na neschopenku , ale pobyt si zaplatit musíte sami pokud nemáte lékařský posudek právě od psychologa... , že to dítko nezvládne samo. Pokud posudek je, dává se reviznímu lékaři, který to posoudí a popřípadě schválí aby vám to pojišťovna proplatila.

martt
26. kvě 2024

@kupi Nejde ani o tu neschopenku, tu by nemocnice měla vypsat pokud tě tam nechávají s ditkem přes noc, samozrejme to ma take svoje pravidla, ale ten posudek k tomu nepotrebujes. Jde hlavně o to proplacení pojišťovnou, u staršího ditka si to lůžko popřípadě stravu musí rodič platit sám. Pokud není ten posudek a nejde to k reviznimu lékaři. Řešila jsem v loni a letos se synem.

martt
26. kvě 2024

@drep Mne v nemocnici dali automaticky neschopenku ,když jsem tam byla se synem 7let i bez posudku , ale musela jsem si to komplet zaplatit ,protoze jsem ten posudek neměla. Ono to je v zákoně napsané docela šalamounsky. Tam je přímo napsané, že pokud je rodič hospitalizovany s nezletilým ditkem má právo na PN věk tam omezený neni. Ale pak v dalsim paragrafu je kdo ma pravo byt s ditkem a automaticky to je právě u dětí do 6 let , u dětí nad 6 let podle kapacity lůžek.

anonymmm88
27. kvě 2024

@colormaus ja třeba na toto mám názor takový, že bych byla u dítka v nemocnici. Pokud kapacitu nemají, jakože ti neposkytnou lůžko, tak já osobně bych zůstala klidne sedět na židli u syna. Ale ja vim, ze můj syn by to nezvladal uplne dobre, a spíš by bylo na škodu, aby byl sám. A mladší bych nechala s tatínkem doma, vím, ze by se postaral a bylo by jim doma dobře. Pro mě třeba ubytovna nic neřeší, nejsi s tím dítětem. Záleží tedy i na stavu, ale ja bych chtěla být u syna, kdyby se stav změnil, případně kdyby se řešil nějaký akutní léčebný postup. Ale jako ja jsem citlivka, co se děti týče. A mam v sobe teda sama od dětství ten pocit, kdy mi bylo asi 7 let a byla jsem sama v nemocnici. Takže já bych s ním byla nonstop.

colormaus
autor
28. kvě 2024

@anonymmm88 díky, mám to dost podobně, jen si právě nejsem jistá, že to tam zvládnu "fyzicky" odsedět kvuli mým zdravotním problémům, ale asi to budu řešit operativně a uvidime.

l_
28. kvě 2024

@colormaus karimatka na zem, lehnout si k diteti, pokud to stav a vek dovoluje.. v te skupine na fb najdes vse potrebne.. pak uz jen pevne nervy a nehnout se z mista..

barulina
28. kvě 2024

@drep já jen, že není to jen u neurologie, psychiatrie. Nevlastní dcera ležela na hematoonkologii a taky se to řešilo. Takže těch odvětví je více