Maminky,
včera jsem byla s malou (17,5 měsíce) u lékaře kvůli rýmě, kašli, prozvracené noci a zvýšené teplotě. CRP 5, výsledky výtěru z krku budou zítra. Zítra jdeme také na kontrolu. Ale malé se zvýšila teplota. Včera kolem 38,5, dnes celý den kolem 39. Před hodinou a půl jsem ji dala Nurofen sirup (to měla 39,3) a když jsem ji přeměřila teď - má 39,4. Vůbec to nezabralo. Co poradíte? Kolem půl šesté ji chci dát Paralen sirup, ale bojím se febrilních křečí.
Když mají naše holky teploty, které nejdou srazit, a přesto mají studené končetiny, zabalím pouze trup, a na nožky dávám silné ponožky. Většinou to zabere.
Stridejte paralen a nurofen po 4 hodinách. Manžel je lékárník a to vždy doporučuje na teploty, když jsou tak vysoké a nejdou dobře srazit.
Malý mel taky minulý týden nějakou virozu během 10 min mu stoupla teplota začal se třást a v zadecku mel 38,8 dala jsem sirup ale po hodině v zadecku 39,4 panika hned jsem volala na dětské do nemocnice co mám dělat doktor řekl namočit plenku látkovou a obalit hrudník vlažnou vodou pod pažemi nechat 10 min po hodině opakovat podařilo se nám srazit dokonce po hodině už teplotu nemel
Horečky mel i před měsícem taky prudce stoupla teplota třásl se jak ratlik a pomalu mu fialovely rty dala jsem hned čípek a jela na pohotovost taky jsem vystrasena z tech febrilni křečí :( dali nám Diazepam na vysoké horečky dat čtvrtku při 38,5 a po půl hodině něco na srážení byla jsem hotova nesnáším horečku :( :( ať jste brzo fit...
Holky, děkuji za vaše rady a příspěvky.
Dcera o té půl šesté měla v podpaží 40,5°C a drželo se to tak celý večer a pak už jen spala a ani nechtěla pít. Před půlnocí jsme jeli na pohotovost a nakonec to skončilo dvoudenní hospitalizací na JIP a tu první noc nemohli ani lékaři srazit horečku a k tomu všemu jsem s dcerou nemohla být na pokoji (byla jsem o patro výš). Druhý den už bylo líp a z důvodu dalších příjmů a nedostatku místa byla přemístěna na klasické dětské oddělení ke mně - konečně jsme byly spolu. Jednalo se o rotaviry a v krku nějaký druh Streptokoka.
Nejhorší byl ale příjem. Plno světel, cizí lidi, já sepisovala s lékařkou anamnézu, manžel příjem a dcera opět sama s lékaři, kteří ji napichovali na infuze, přístroje atd., a ikdyž byla v tu chvíli jen o pokoj vedle, ten pláč mě (jako těhotnou) dobíjel psychicky natolik, že jsem i já sama začala plakat, jak mi jí bylo líto, že tam je chudinka bez nás, s cizími lidmi, kteří ji "ubližují". Vím, že to bylo nutné a že jí to pomohlo, ale já tuto chvíli z hlavy nevymažu.
Naštěstí je to za námi a já budu doufat, že dnes budou konečné výsledky dodatečných vyšetření v pořádku.
Ježíš to zní hrozne to bych nedala já jsem hysterka a citlivka a ovládla by mě panika ze by mě museli prikurtovat :( ať je brzo všechno v pořádku a tohle bych nikomu nepřála :(
@kajos12 pozor na rotaviry pokud jsi tehu. Ale snad je to víc ohrozujici v začátcích
tehu.
@zuny Kultivace ze stolice negativni.🙂 CRP nam podruhe ani nerekli,takze je nakonec tak vse ok. U nas se Streptokok projevoval kaslem a k tomu mela rymu - zanet nosohltanu. Rymu samozrejme odsavat, davat kapky Nasivin. Kasel u nas zatim suchy, takze na noc tussin, pres den nic,protoze je uz na ustupu. Pri akutnim kasli jsem
davala sirup. Zvysena poloha v postylce.
Kdyby někoho zajímalo bližší info k horečce, pošlete mi email. adresu do IP, mám to v Pdfku
@zuny Ale horečky byly způsobeny rotaviry, které teď řádí mezi dětmi. Je to virové infekční onemocnění střev, která se nijak neléčí. Musí odeznít sama a vzhledem k tomu, že jsou postižené především střeva (projevuje se průjmy, zvracením, horečkami), je potřeba hooooodně pít a vir ze střev jakoby "vyplavit". A opravdu zdůrazňuji to pití - i z hlediska dehydratace. Jsem si říkala, že moje dcera hodně pije a nakonec nám po příjmu řekli, že byla dehydratovaná. Byly nám doporučeny na 14 dní probiotika, vynechání mléčných a smetanových výrobků (min. na 4 dny po skončení průjmů), při nadýmání Espumisan 10 kapek 4x denně. Klidový režim a šetrnější stravu. A vynechání/omezení návštěv vzhledem k tomu, že se to přenáší vzduchem, ale také dotekem. A po poslední řídké stolici se týden vyhýbat dětskému kolektivu (pacient je stále infekční pro okolí).
JInak k té horečce - dávat Nurofen a Paralen - střídat po 3-4 hodinách - obsahují odlišné látky. V nemocnici, když ji to tam nemohli snížit, ji dávali mimo tohle i Metamizol a infuzi, které ji asi nejvíc pomohly.
Když má dítě vysoké teploty dávám vždy diazepam, je to prevence febrilních křečí. Také střídám paracetamol s ibalginem, takže paralen a nurofen. Množství se bere podle kg dítěte né podle věku, jak si někteří mylně myslí. Pediatřička říkala, že se může střídat i po 3 hodinách. Zábaly jsem nikdy nedávala, přišlo mi, že z toho dítě spíš může křečovat.
Zábaly jsem ještě nedělala, protože měla dcera před tou hodinou a půl studené nohy a ruce. Teď už jsou teplejší.