Horečka, dítě 4,5 měsíce. Co to může být?

nikishkaaaa
11. pro 2021

Dámy, dcera 4,5 měsíce od čtvrteční noci teploty 38-39 stupňů Celsia. Nic jiného jí není, nekašle, nemá rýmu, nemá průjem. Doma jsme všichni zdraví. Samozřejmě s lékařkou jsem mluvila hned v pátek a jsme domluvené na pondělí (v pátek nás vidět nechtěla, že je to brzy). Jen zda někdo nemá zkušenost, co by to mohlo být, když je "jen" teplota? Na zuby mi to příjde vysoké a nateklé dásně nemá a 6.nemoc bývá až od 6.měsíce 🤷‍♀️ jsem z toho nervózní, malá je uplakaná, srážím čípkama, ale vždy to znovu naroste ☹ děkuji za zkušenosti.

michaelarousova
11. pro 2021

@nikishkaaaa kamaradky chlapecek mel 6. nemoc uz kolem 3,5 mesice☺️Takze mozne to je ☺️

palja
11. pro 2021

@nikishkaaaa 6.nemoc může být i dřív, ne až od 6.mesice. Dcera právě takhle měla vysoké teploty 39,5 vždy po 4 hodinách, tak to měla 4 dny, 5.den nebylo vůbec nic a další den se celá osypala a byla to 6.nemoc.
Nezbývá než čekat co se z toho vyklube. Takhle to nikdo neodhadne, uvidíte co vám řekne dr 🍀

janikas85
11. pro 2021

u dcery to byla 6.nemoc...nemá někdo v rodině opar??

makkyv
11. pro 2021

@nikishkaaaa Zoubky to můžou být taky, přesně toho měla moje kamarádka. Dceři se vyklubal teď ve 4. měsících první dva. Teploty, ale jinak nic. 🙂

martiniquest
11. pro 2021

Nechci strasit, ale syn mel "jen" teplotu 24 hod (byla nedele) a hned druhy den odpoledne lezel na jipce. Uroinfekt a sepse organismu. Od te doby, kdyz ma dite teplotu, jsem uplne vypsychovana. Pokud nema zadne jine projevy, okamzite odebiram moc a testuju penta papirkama, ktere mam od te doby doma. Neříkám, ze to musi byt vas pripad, ale delim se o svoji zkusenost. Byl to masakr.

anakolut
11. pro 2021

@nikishkaaaa Taky jsme si to s naší holčičkou prožili. Ve 4 měsících měla zánět ledvin, krom vysokých horeček jiné projevy neměla, než se na to přišlo.

nikishkaaaa
autor
11. pro 2021

@janikas85 nikdo

nikishkaaaa
autor
11. pro 2021

@anakolut a musely jste být hospitalizované? Popř.jak dlouho?

anakolut
11. pro 2021

@nikishkaaaa Naštěstí ne, zvládlo se to doma, ale do dvou let pravidelná kontrola moči a pravidelné kontroly na nefrologii. Ještě teď se zpotim, když si vzpomenu, jak těžké bylo chytat malinké moč. Rekord byl 3 hodiny čekání, než začala čůrat a já u ní celou dobu se zkumavkou a zároveň musela být pořádně umytá. Jedinou ji chudinku i věnovali, mě vyhnali na chodbu a já mám do teď výčitky, že se nechala. Malá hrozně křičela a já se na chodbě malém zhroutila, nějaká hodná maminka mě tam držela a uklidňovala.

nikishkaaaa
autor
11. pro 2021

@anakolut to je hrozné :(

martt
11. pro 2021

@nikishkaaaa Syn měl teploty při zánětu močového měchýře .

anakolut
11. pro 2021

@nikishkaaaa Ale to jsem Tě nechtěla vyděsit. Klidně může mít nějakou tu 6. Měsíc. U všech třech dětí se mi alespoň jednou stalo, že byly třeba tři dny teploty přes 38 a pak, jak začaly, tak skončily, a nic z toho naštěstí nebylo. U těch mrňousků se prostě člověk bojí o to víc, jak ještě neumí říct, co je trápí. Držím palce, ať je to jen rýma.

ajja87
11. pro 2021

My takhlw měli zánět močového měchýře...

nikishkaaaa
autor
11. pro 2021

@martiniquest a jak prosim funguji ty penta papirky? Dekuji!

zmrzlinka
12. pro 2021

@nikishkaaaa u takhle malého dítěte bych do pondělí nečekala....zajdi si s moči na pohotovost.Muze mít močové cesty,ale taky angínu nebo " jenom" šestou nemoc.....ale udělat CRP by se mělo....

journals
12. pro 2021

Od ctvrtka ma teploty, je nedele. Ja bych po nasi zkusenosti taky necekala - zanet ledvin v 10 m. Do te doby jsem nebyla matka plasan, ted se prave nejvic bojim teplot a horecek, protoze nikdy nevis… miminko je jeste prtave, bud opatrna. Doktorka je blba, vzdyt vubec netusi co to muze byt 😶
Souhlasim, mela udelat CRP test

martiniquest
12. pro 2021

@nikishkaaaa Namocis do cerstve odebrane moci a odectes na stupnici. Meri nekolik parametru. Uroinfekt je provázený bilkovinou v moci (ta muze mit i jine priciny, ale pokud je horecka bez jiných priznaku a bilkovina v moci, je to poměrně jasne)

martiniquest
12. pro 2021

@zmrzlinka presne tak, taky bych necekala a letela. Kor kdyz nema doma papirky. Odeberou crp a bude jasno

nikishkaaaa
autor
12. pro 2021

Tak jsem byla s moci na pohotovosti, CRP 62 a pozitivni moc na krev a bilkovinu. Predepsany ATB Ospamox a uvidime, zda zabere, ke konci tydne kontrola moci. Vypada to na zacinajici infekci, doufam, ze to zabere a nebudem muset do nemocnice :(

anakolut
12. pro 2021

@nikishkaaaa To mě mrzí, že to takhle dopadlo. Dobře, že jsi jela a nečekala do pondělí. Držím palce, ať to co nejdříve zabere. Je to hrozné, že tihle malí mrňouskové musí mít už takovéhle trápení.

nikishkaaaa
autor
12. pro 2021

@anakolut moc děkuji!!! Nevim, kde k tomu prisla, vzdy utiram od pipušky směrem k zadečku.... :(

martiniquest
12. pro 2021

@nikishkaaaa Dobre zes necekala. Nas maly mel crp 237. A kluk, prebalovany pravidelne. Vrozena vada zadna (posleze mu delali UZ ledvin a MCUG vysetreni), nikdo mi nebyl schopny rict, z ceho to je. Pak se mu to zopakovalo jeste v roce, to uz jsme vedeli co a jak a leteli okamzite, takze nastesti bez hospitalizace. Ja se pote zacala zajimat o psychosomatiku a sedelo to jak zadek na hrnec. Byl to odraz krize mezi mnou a manzelem. Byli jsme tenkrat na rozvod - v obou pripadech pri uroinfektu syna.

anakolut
12. pro 2021

@nikishkaaaa To si vůbec nevycítej. Ta příčina se mnohdy prostě neodhalí. Sice mi nefrloložka řekla, že to bývá nejčastěji špatnou hygienou, ale o malou jsem se starala stejně dobře jako o tu starší, která nikdy nic podobného neměla. Prostě ta mladsi na to trpěla. Zánět ledvin už pak neměla, ale do 18 měsíců zánět močového měchýře ještě dvakrát 🙁 Buď s holčičkou hezky v posteli, oba tu péči cítí, zamedikovaná je, tak bude brzy v pořádku.

nikishkaaaa
autor
12. pro 2021

Holky, v 9:45 jsem dala 1. Davku antibiotik, v 13:15 vyskocila horecka na 40,0 ☹ je to u zanetu mocovych cest normalni nebo uz je to znamka, ze se to rozneslo na ledviny? ☹ za 3 dny byla teplota max.39 a ctyricitka me vyplasila ☹ a je normalni, ze dite mene pije? Bojim se, aby nedoslo k dehydrataci :(

martiniquest
12. pro 2021

@nikishkaaaa Piti nabizej co nejvic. Pokud kojis, nabizej porad. Dehydratace je nebezpecna (poznas podle fontanely a mnozstvi pocuranych plinek, kdyby se ti to nezdalo, volej na pohotovost a konzultuj). Pokud by k ni doslo, je to na hospitalizaci. Ohledne teploty po atb nevim, syn byl od nasazeni atb na jipce a dobre dva dny byl uplne gumovy, budil se jen na kojeni.

nikishkaaaa
autor
12. pro 2021

@martiniquest děkuii a nevíš jak vysoké měl tvůj chlapeček CRP?

martiniquest
12. pro 2021

@nikishkaaaa crp mel 237. To cislo asi nikdy nezapomenu.

nikishkaaaa
autor
12. pro 2021

@martiniquest bozeee ☹ a uz se to neopakovalo? Jak byl chlapeček starý?

martiniquest
12. pro 2021

@nikishkaaaa 2 mesice. Pak se to opakovalo v roce, ale uz jsem hlidala moc papirkama a leteli jsme hned, takze hospitalizace uz nebyla potreba a mel jen ATB. Zabralo to hned. Od te doby kdyz ma dite horecku, tak blaznim. A kdyz vidim rady, jak ma matka pri horecce bez dalsich projevu cekat, poliva me horko. Nas Max by umřel, kdybysme jeste cekali. A to jsme cekali jen 24hod v domneni, ze to prejde.

nikishkaaaa
autor
12. pro 2021

@martiniquest to je hrozné, ty papírky si také koupím, asi v lékárne, viď? Moc Ti děkuji za Tvůj příběh, i když tak hrozný! Pomohlo mi to a rozhodla jsem se jet dřív než čekat do pondělí