Hnisající oko ještě v roce, máte zkušenost?

svetlus_pepca
15. čer 2015

Ahojky, přečetla jsem spoustu diskuzí na toto téma, ale vždy jsem se setkala s tím, že to okolo půl roku, maxímálně třičtvrtě vymizelo. U nás problém trvá i nadále (malému bude za 3 týdny rok). Tak teď k samotnému problému. Od narození měl malý v jednom očíčku hnisavý výtok. Někdy víc, jindy méně. Klasicky jsme očko čistili Opthalem nebo borovou vodou. Hnisání jsme vzali jako následek mého pozitivního nálezu streptokoka v porodních cestách. Když to ani v půl roce nebylo dobré, dostal Floxal. Na tom byl docela dlouho, ale nezabral. Pak proběhla sondáž a čištění slzného kanálku. Bylo to dobré, ale problém se vrátil. Tak přišly kartikoidové kapky - Tobradex. Ty zabraly. Jenže zase jen na nějakou dobu. Pak dostal Ocuflash. Zase se to zlepšilo. Jenže teď se to opět vrátilo. Čistím mu to už jen čistou vodou, protože po Opthalu i borové vodě měl očko začervenalé. Jsou dny, kdy je to šílené, kdy se vzbudí a má oko úplně slepené hnisem. A jsou dny, kdy mu z koutku jen párkrát za den vytřu trošku hnisu a jinak dobré. Je tu někdo, kdo má podobnou zkušenost?? Netřeba komentáře s babskými radami - nezabírají, ani ty, že máme jít k doktoru, protože to je mi jasné, že nás nejspíš čeká. Ale chci opravdu vlastní zkušenosti, díky 😉

mysonek
15. čer 2015

@svetlus_pepca malé hnisaly oči do 10 měsíců, prodělala x proplachů a jednou sondáž v 9 měsících. Po sondáži měla ještě 1x ATB a pak to přestalo hnisat. Nicméně stále jí očička slzí, při rýmě jí z toho teče i hlen. Ale ATB od té doby neměla. Je jí 20 měsíců a zatím vyčkávám a doufám, že z toho ještě vyroste. Jinak asi zbývá jen operace. Nicméně v zahraniční literatuře jsem našla, že i ve 2. roce života je až 60% šance na spontánní zprůchodnění slzných kanálků. Držím palce ať se Vám to upraví samo.

svetlus_pepca
autor
16. čer 2015

@mysonek Děkuju za odpověď! Ne, že bych byla ráda, že je na tom někdo stejně, ale přesto jsem si oddychla, že s tím má někdo stejné zkušenosti. Tak snad se to opravdu spraví samo. I u vás!

mysonek
16. čer 2015

@svetlus_pepca no je to trápení. Také jsem hledala různé zkušenosti maminek dětí, kterým oči hnisaly déle než do roka, ale moc jsem nenašla. Ještě se zkus zeptat dětské doktorky, zda nemá nějaké zkušenosti. Ta naše říkala, že zatím nezná žádné dítě co by nakonec muselo podstoupit operaci. Oni ti očaři jsou většinou dost invazivní. My byly na sondáži v Praze na Karláku a doktor říkal, že pokud to bude mít i druhé dítě, že máme přijít hned po šestinedělí. To mi zase přijde dost brzo, když je tendence k samovolnému zlepšení. A zkoušela jsi homeopatika? Já jim teda moc nevěřila, jsem lékařka, takže mám pocit, že nemohou fungovat, nicméně jsem je dávala s posledními ATB kapkami a pak ještě párkrát, když to při rýmě vypadalo, že to začne hnisat a nikdy se to nerozjelo. Ale zda to bylo homeopatiky nebo ústupem rýmy těžko říct. Ale určitě tím nic nezkazíš.

svetlus_pepca
autor
16. čer 2015

@mysonek Já jsem právě vždycky narazila na to, že se to kolem půl roku, maximálně třičtvrtě roku ztratilo a pak to bylo dobrý. Takže proto jsem se už zkusila zeptat tady. S dětskou doktorkou mám v plánu to probrat při roční prohlídce. Přišlo mi, že to zatím nijak radikálně řešit nechce, že jí to přijde zbytečné. Naštěstí ani očařka nebyla tak radikální. Opravdu docela dlouho nás držela na těch prvních ATB a hodně nerada nás posílala na sondáž. A můžu se zeptat, která homeopatika jsi používala?? Je pravda, že už jsem o nich také uvažovala a právě jsem nenašla nikoho, kdo by je na tenhle problém vyzkoušel. Popravdě raději zkusím to, než další sondáž.

mysonek
16. čer 2015

Zkoušela jsem Silicea CH9, 3x denně jednu kuličku, užívat minimálně týden. Jestli pomohly homeopatika, nebo se to zlepšilo samo ale říct nedokážu. Ale balení stojí asi 80 korun a vydrží dlouho, tak jsem to zkusila.

rozzaarka
16. čer 2015

@svetlus_pepca u nas to bylo jak na houpacce. vzdycky vse pomohlo na chvili a pak se to vratilo. na nejdelsi dobu pomohl omisan, ten zkus, je prirodni, delany pro deti. uplne to Kubikovy vylecil ocuflash. a jeste jak rika mysonek - silicea. ta taky pomohla, ale vratilo se to. tyhle byly nej u nas. jeste nam doporucovala dr. Strnadelova jedny homeo, ale u tech si nepamatuju nazev, ale ty nezabraly. ono kazdemu to vyleci neco jineho ☹

mysonek
16. čer 2015

@rozzaarka @svetlus_pepca : jo omisan baby jsme taky používaly, ten je výborný a mám ho doma připravený, kdyby se to zase zhoršilo. Je to taková oční voda pro miminka a malé děti. Ale oproti borové vodě je teda docela drahý ☹

rozzaarka
16. čer 2015

@mysonek on je totiz prirodni bez vsech moznych konzervantu a hnusu... za to se u nas proste plati ☹ hlavne borova voda by se detem pry vubec nemela davat

svetlus_pepca
autor
16. čer 2015

@rozzaarka Malému právě ten Ocuflash moc nepomáhá. Řekla bych, že mu to čistí a zklidňuje, ale hnisání nepřestává. Každopádně děkuju za jiné tipy. Opravdu už bych vyzkoušela snad cokoliv, jen kdyby to pomohlo. A jak píšeš, je to jak na houpačce a každému pomůže něco jiného. Jen zatím vše, co jsme zkusili, pomohlo vždy jen dočasně, nebo nepomohlo vůbec. Tak třeba pomůže něco z toho, co mi tu radíte vy dvě 🙂

@mysonek Dobrá, děkuju. Asi je vyzkouším. Proti homeopatikům nic nemám, ale vlastní zkušenosti také nemám. Rozhodně se nebráním je zkusit.

svetlus_pepca
autor
16. čer 2015

@rozzaarka Borová voda prý dost vysušuje, tak možná proto. Na druhou stranu u toho slzejícího a hnisajícího oka mi to nepřišlo na závadu. Ale teď už mám prostě dojem, že mu to borová voda i ten Opthal akorát dráždí. Tak ne, že bych tu mohla machrovat, že za zdraví dítěte si klidně připlatím, ale na druhou stranu, když si vezmu, kolik už nás stály ATB, kortikoidy, všechny jiné kapky a cesty na oční, tak si snad radši připlatím za přírodní kapky, které by třeba mohly pomoct, než za tohle všechno zase dokola znovu! 😉

rozzaarka
16. čer 2015

@svetlus_pepca chapu... taky nas to leceni oka stalo sileny penize. neberu to jako machrovani, taky si priplatim. nejen za veci v lekarne, ale i jidlo atd. jinak ten bor neni pro deti vhodny prave kvuli tomu boru, ne vysusovani, ale ten prvek. ale popravde moc jsem se tim nezabyvala. kazdopadne drzim pesti, byla jsem z toho nestastna, ten ocu to vylecil nekdy kolem pul roku. a zbytek presne jak pises - tyden dobry, neco dva tydny dobry a znova. masirujes kanalky?

mysonek
16. čer 2015

Ono se to definitivně vyléčí jedině tím, že se ty kanálky rozšíří a to je u každého dítěte individuální. Ty všechny kapky jsou dočasné řešení, protože když ty slzičky nemohou pořádně odtékat, tak se tam snadno vytvoří zánět. Ta borová voda (tedy i opthal) se někdy pro děti nedoporučuje, někdy se píše, že nevadí. Občas píší, že může dělat krystalky a tím vlastně zhoršovat ten zúžený kanálek.

hojda
16. čer 2015

Co nějaké homeo? To nemůže uškodit? Jinak nám se na jiný problem osvědčila tradiční čínská medicína, řeší podstatu nemoci a ne jen přikrytí projevů.

svetlus_pepca
autor
16. čer 2015

@rozzaarka Tak já to myslela spíš tak, že ne vždy to jde si připlatit 😉 Ale samozřejmě, pokud je to v mých silách, a pomohlo-li by to, pak by mi těch peněz líto nebylo. Jinak kanálky masíruju. Jsou dny, kdy se mi podaří z nich ten hnis normálně vymáčkavat, ale třeba teď ty poslední dny vůbec. A jak dlouho to pak ještě trvalo v tom střídavém stylu - chvíli dobrý, chvíli ne??

@hojda Jj, už mi tu maminky ta homeopatika také radily. Zřejmě je vyzkoušíme. Je pravda, že já se v těch alternativních medicínách moc nevyznám. Asi proto, že prostě nebylo třeba zatím nic takhle řešit. Ale rozhodně nejsem odpůrce alternativních metod, takže proč ne. 🙂

rozzaarka
16. čer 2015

@svetlus_pepca jak to myslis jak dlouho to trvalo? my s tim bojovali asi 5-6m. aler k tomu, co nepomohlo, jsem se uz nevracela. pak nastesti dolecil ten ocu flash.

svetlus_pepca
autor
16. čer 2015

@rozzaarka Jo, promiň, nějak jsem ten předchozí příspěvek špatně pochopila 😉 Já jsem právě většinou četla, že to mezi 6-9 měsícem zlobit přestane, jenže malému bude rok a stále se to vrací. Ale za tipy rozhodně děkuju 🙂

rozzaarka
16. čer 2015

@svetlus_pepca Neni zac 🙂 zkusila bych jeste TČM nebo nějakého homeopata. ten by prcvka premeril a dal neco, co fakt pomuze. vyplachujes oko? Svetlikem jsem to delala.

lhubajda1
14. dub 2016

Dobrý den, nevím zda je ještě diskuze aktuální, ale mám syna 14 měs a od narození bojujeme s neprůchodností slzného kanálku, stále hnisajícím a slzícím očkem. Od narození jsem byla s malým X krát na očním, měl už 6 x ATB, různé kapky do očí, masáž slzných kanálků, proplachy atd.. a stále nic Teď 14 dní ze zoufalství jsem začala dávat homeopatika Silicii 1 kuličku 3x denně, sice očičko máme lepší, ale ne úplně vyléčené. Prosím o radu zda je ještě něco co bych mohla vyzkoušet. Nebo zda navýšit třeba Silici? Ještě jsem četla že na hnisající oči je dobrá Pulsatila, prosím o radu. Děkuji

mysonek
14. dub 2016

@lhubajda1 ahoj, já vyzkoušela obě homeopatika a sice občas oko přestalo hnisat, ale slzelo pořád a stále se vracely záněty spojivek. Ve 2 letech malá nakonec absolvovala intubaci slzných cest, kanyly měla v kanálcích 3 měsíce a má klid. Měl malý i sondáž, nebo jen proplachy? Koukám že jsi Vimperka, já také. Kam jezdíte na oční? Dr. Klichová? My nakonec skončili v Praze a nelituji. Myslím že homeopatiky se to opravdu nevyřeší, prostě ten kanálek se buď rozšíří sám, nebo ne. Pokud bys to chtěla probrat osobně tak se můžeme někde sejít 🙂

lhubajda1
15. dub 2016

U Klychove jsem byla několikrát. Pak jsem byla v očním centru nemocnice Strakonice na proplachu, ale doktorka mi řekla že kanalek pruchodny je, ale že je horizontálně zúžený, ale že tam mám spíše infekci. Tak jsem opět kapala Floxal, týden bylo oko krásné a pak opět hnisalo. Už fakt nevím co s tím. A to zavedení kanyly se dělá v narkoze?

mysonek
15. dub 2016

Mě Klichová taky pořád říkala, že malá má kanálek průchodný, když jí bylo 9 měsíců tak měla po sobě asi čtvery antibiotika a pořád se zánět vracel, tak nás poslala do Prahy na Karlák. Tam jí primář udělal sondáž a říkal že tam měla na obou stranách překážky, asi to nebylo úplně neprůchodné, ale ty překážky to zužovaly. Ale říkal že už je malá moc velká a že si myslí, že jdeme pozdě a že se to vrátí. Od sondáže měla po měsíci opět hnisající oko, tak jsem mu volala, ale zrovna se chystal na dovolenou tak doporučil Floxal, ten jsem si nechala napsat a po vykapání to bylo dobré. Do skoro dvou let neměla jediný zánět, jen jí oči trvale slzely a při rýmě jí z toho tekl hlen, antibiotika nepotřebovala. Až vloni v létě když jí bylo 22 měsíců se jí vrátil zánět, dala jsem jí antibiotika, ale po dobrání byl klid týden a pak jí to zrecidivovalo, tak jsem kontaktovala toho primáře z Karláku (tenkrát mi říkal, že kdyby byly potíže ať se ozvu) a ten jí indikoval k operaci. Sice původně chtěli dělat invazivnější výkon (dakrycocystorinostomii). ale to jsem odmítla s tím, že bych chtěla zkusit tu intubaci slzných cest. Dělá se to v narkoze, u nás šlo o obustranný výkon. Bohužel malá měla smůlu a museli jí uspat i na vyndání kanyl, ale to byla 5ti minutová narkoza. Zavedení kanyl trvalo asi půl hodiny i s cestou na sál. Odpoledne po výkonu byla malá propuštěna.

lhubajda1
15. dub 2016

Ty blaho jak to čtu tak jsme na tom stejně s tím rozdílem že máme 14 měs. a problém s pravým okem. Ach jo právě jsem doufala, že se to postupem samo úpravy a nebudemě muset jít na zavedení těch kanyl. A myslíš že třeba na očním v Písku nedělají takový výkon? Že jsi byla s malou v Praze. Děkuju aspoň za nějaké informace.

mysonek
15. dub 2016

Já taky čekala a všude jsem hledala informace o tom jestli se to může spravit po roce. Asi může, proto jsem vyčkávala až do dvou let. Přečetla jsem disertační práci doktora Červenky, který se tím v ČR zabývá asi nejvíce, ale bohužel je z Otrokovic, tam jsme jet nemohli. Máme ještě mladší dceru, té byly v době operace 3 měsíce. Mimochodem také jí slzelo a hnisalo jedno oko, už jsem to řešila rovnou v té Praze, kde jí ve 2,5 měsících udělal primář sondáž a byl klid. Jinak do té Prahy nás prvně poslala právě dr. Klichová. A ten výkon dělá lékař ORL a oční, okem se zavede kanyla a vytáhne se nosem, kde se musí udělat uzlík aby to nevypadlo, vyndavají to na ORL, takže v se to dělá jen tam, kde je operační ORL oddělení, takže tady v kraji České Budějovice. Ale třeba se Vám to ještě spraví samo. Třeba v Anglii a státech, kde mají podobné zdravotnictví mají k tomuto problému trochu jiný přístup, do roka vyčkávají a po roce dělají sondáž v celk. anestezii (i když teda v případě že oči hodně hnisají tak asi taky sondují dříve) Měli jste vůbec sondáž? Zkusila bych se domluvit na té, tu udělají i ve Strakonicích v nemocnici. Já tam taky byla konzultovat když malou indikovali k té operaci v Praze. V nemocnici jsem pracovala, takže jsem se domluvila přímo s primářem Kristenem. Ten mi spíš doporučoval čekat, říkal, že u svého syna čeká už asi 5 let a oči mu pořád tečou. V Praze naopak říkali že se to už nespraví. Tak proto jsem se nakonec rozhodla že intubaci ano, ale dakryocystorinostomii ne (tam se musí udělat nový otvor mezi očnicí a nosem, takže se to dlouho hojí, operace trvá déle a je invazivnější). Ty přístupy k léčbě neprůchodných kanálků jsou rozdílné pracoviště od pracoviště. Ale co jsem našla, tak pokud to psali lékaři co se tím opravdu zabývají na klinikách (Praha Motol, Praha Karlák, Otrava - tam operuje ten Červenka z Otrokovic) tak doporučují max. 2 až 3 sondáže a pak operovat, že ty sondáže to pak mohou víc poškodit. Také by se sondáže neměli dělat dřív než po 2 až 3 týdnech. V těch Strakonicích prý dělají sondáže třeba každý týden mnohokrát po sobě. Což se v poslední době nedoporučuje. Ale neříkám, že třeba nemohou být po čase úspěšní. Zkus si najít na internetu toho dr. Červenku, má na stránkách své ambulance nějaké informace. Držím palce ať vám to dobře dopadne.

lhubajda1
15. dub 2016

Nn na sondáži jsem s ním nebyla jenom mu to propláchly a pak mi právě Dr. řekla že je to zúžené a že se uvidí. Po výkonu bylo oko jen uslzené delší dobu a to jsem dostala ještě ten Floxal ale pak po nemoci se mu to vrátilo. I teď když mi pije mléko tak mu dělám masáž ale tu už dělám od 3 týdnů 🙂 a právě teď mu zase ten ne hnis ale takový jako šlem se slzy vyteče když mu jí dělám. Po té Silici nemáme očičko po ránu sice zalepené, ale slzí nám furt. No domluvím se s pediatrem aby nás poslala opět do Strakonic a uvidíme jak to všechno dopadne.

lhubajda1
15. dub 2016

A ty jsi přímo z Vimeprka? Já bydlím kousek od Vimperka, ale nebyl by problém se sejít ve Vimperku třeba v cukrárně na kávu 🙂 A děkuji hlavně za informace aspoň něco nového 🙂

mysonek
16. dub 2016

Já bydlím přímo ve Vimperku, tak pokud by ses chtěla sejít tak napiš soukromou zprávu a domluvíme se. 🙂

hapinka1
22. dub 2016

Přidám se do diskuze. Už jsem zoufalá :(. Malé 7 měs. od narození nepatrně slzelo jedno očičko, cca od 3 mě. jí ale hnisá. Chodíme očařce, prý to bude zúžený kanálek a musí z toho vyrůst, poslala nás na výtěr a malá do toho chytila pneumokoka, má ho tam hodně masivně :(. Bohužel, žádné atb. kapky nezabraly. Zkoušely jsme cca 3x pamycon, Floxal, má za sebou 3 proplachy. Sondáž Dr. nedělala, pokaždé to prý měla průchodné. Z kraje jsem jí očičko čistila Opthalem, pak jsem přešla na Omisan a dnes jsem na zkoušku koupila OCUflash - světlík lékařský. To očičko jí vždycky začne hnisat docela dost, tak jí očařka napíše nějaké atb. kapky, jakmile je začneme kapat, tak jí to cca po 2 dnech přestane, jakmile atb. dokapeme, tak asi tak po 3 dnech jí to začne hnisat znova. O operaci se Dr. zatím vůbec nezmínila, ale já se samozřejmě o té možnosti na netu dočetla a jsem z toho fakt špatná. Na druhou stranu, od té doby, co jí to začalo poprvé hnisat, se toho nemůže zbavit, dnes jí to začalo po sedmé :(. Jednou jí zkusila přeléčit kompletními atb - Ospen a tam byl výsledek nejdelší, cca 14 dní. Ale pneumokoka v tom očičko se jí vyléčit nedaří :(. Máte některá s tímto zkušenost? Ze by se dítěti do toho oka dostal pneumokok nebo podobná brebera? Já už fakt nevim :(. A jak často to očíčko masírujete? Já jsem ještě začala očas stříkat malé do nosánku mořskou vodu. Občas má jakoby trošku ucpaný nosík, ale rýmu nemá. Ale jakmile se prý ucpe nos, tak i to oko - to mi řekla lékárnice . Ještě zkusím ty homeopatika. Poradíte mi prosím někdo s dávkováním? Vyčetla jsem, že se rozpustí 3 kuličky, ale nevim, kolik vody a da to dát malé po lžičkách najednou nebo několikrát denně?

lhubajda1
23. dub 2016

Ahoj Hapinko1, tak to jsme na tom stejně. Malému opět Dr. předepsala Kanamycin, tak do pátku kapeme. No s tím okem to máme stejné, po ATB je cca 4 dny klid a pak to zase začne slzení a hnis. A vypozorovala jsem také, že se to horší když jsme venku a pak přijdeme do tepla tak je očičko hodně uslzené a hnis v koutku a docela dost. No tak naše. dr. také o sondáži nemluvila jelikož mi řekla že kanálek je sice zúžený ale že průchodný je. Homeopatika jsem dávala tu Silici jednu kuličku rozpustit na plastovou lžičku a 3x denně, docela to malému chutnalo vzal mi to pěkně z lžičky. Do vody jsem nerozpouštěla vždy jen do trošky vody na lžičce. Někde jsem to dávkování vyčetla na internetu a také to tak paní dělala. Ach jo je to trápení, teď jsem s pediatričkou domluvená pokud nám kapičky nezaberou tak nás pošle na konzultaci na oční buď k sondáži nebo zavedení té kanyly. Ono je to čím dál tím horší ho jenom udržet a kápnout mu pořádně ty kapky do očního vaku když se s člověkem pere a má lumpík sílu 🙂

lhubajda1
23. dub 2016

Jo a ještě k té infekci, no tak já jsem si z porodnice přivezla zlatého stafylokoka v koutcích a malý po výtěru ho měl právě i v očičkách. A tato potvora na ATB je většinou rezistentní. Levé oko máme od 4 měs v pořádku, ale to pravé nás zlobí furt.
Takže těžko říct jak to je pak s nějakým pneumokokem. Masáže jsem ze začátku dělala 4x denně, pak 3xdenně a teď když je větší, tak večer když pije mléko. To je jediná možnost kdy si masáž nechá udělat. 🙂 a neutíká mi

mysonek
24. dub 2016

No mě taky doktorka pořád říkala, že má ty kanálky průchodný podle proplachu. V Praze na klinice se tomu primář jen smál, že je to určitě blbost. Pak jí udělal sondáž a říkal, že na jedné straně měla asi 5 překážek (zřejmě jen zužovaly kanálek, ne úplně ucpávaly) a na druhé straně asi 2. Ale říkal že jdeme pozdě, že si myslí že to nepomůže. No a pomohlo to jen částečně. Stejně se operaci nakonec nevyhnula. Když jí jako miminu začaly hnisat oči, hledala jsem všechny informace, nejdřív jsem si přála aby nemusela na sondáž, pak aby nemusela na intubaci slzných cest a nakonec jsem byla ráda, že nemusela podstoupit dakryocystorinostomii, kde se do kostí musí udělat nový "kanálek". Také jsem pořád doufala že z toho vyroste. A když byl stejný problém i u mladší, tak jsem rovnou řešila problém s primářem v Praze na Karláku a ten udělal rovnou sondáž a je klid. Kdyžtak koukněte sem www.slzne-cesty.cz Ten doktor je asi největší kapacita v ČR na problém slzných cest, bohužel je od nás daleko, takže jsme u něj nebyly. Ale má tam celý problém pěkně popsaný. Držím palce ať se Vám to upraví samo.