Dobry den, nemate nekdo zkusenosti, cim by to mihlo byt? Zoubky pravidelne cistime 2 x denne detskou elmexkou.
Predem dekuji
Možná demineralizace? Celkem běžné u dětí, já jsem to řešila s dcerkou na dentální hygieně, určitě bych vyrazila.. zkontroluje techniku čištění a případně pomůže vybrat správný kartáček
Demimeralizace. Syn ji má podstatně "rozjetější" . KOnstatování zubaře bylo "ono je to obvykle stravou - prostě když ten vápník nemá, tak ho do zubu nedá (syn opravdu mizerně jedl.) Ale obvykle při dobrém čistění ty zuby prostě vydrží do výměny."
Mne redy rekl zubar, ze je to pigmentace. Uz je to 2 roky a dceri se to vic nerozjizdi, ma to porad stejne
@cilkat no dcera je taky nejedlik, a mlecne vyrobky vubec nechce.. ale zkusime je nejak zaradit, ale asi to bude boj..
@motylek123 zkus mák, na vápník je lepší, než mléčné výrobky.
@blondynka400 vápnik z maku nemá takmer žiadnu schopnosť sa v tele vstrebať. Doporučujem skôr orechy - lieskové a mandle, sója, šošovica, fazule, rastlinné náhrady mliečnych výrobkov by zvládla? Rastlinné mlieka, jogurty… 😊
@limali prave ze nechce jogurty ani mliko. Mliko zlousime od vcerejska, no cucne si, ale co to da..
@blondynka400 to je dosť bežne dostupná informácia, hlavne u ľudí, ktorí sa zaujímajú o rastlinnú stravu
@limali a můžeš mi napsat prosím nějaký relevantní zdroj? Ano, využitelnost - absorbce z maku není úplně veliká, je někde kolem 10-15%, ale vzhledem k tomu, že má 1400mg mi to přijde pořád víc než dobré. Navíc má další dobré látky a děti ho mají rádi a většinou nemají s jeho konzumací problém, což se o jiných potravinách s vápníkem říct občas úplně nedá.
@blondynka400 nenapisala som že je mak jed, len že pokiaľ ide o doplnenie vápnika v organizme, je viac lepších zdrojov 😊
@limali a já netvrdím, že je to ten nejlepší zdroj. Ale ono s malými dětmi je to někdy těžké (velká část jich fazole, čočku a sóju určitě jíst nebude). A když mák vhodně upravíš (tepelně), vstřebatelnost se zvýší. Každopádně já mám vyzkoušeno, že to funguje na mých dětech a na mák fakt nedám dopustit (ať já ho sama nejím).
@blondynka400 veď každé dieťa je iné, môžu mu chutiť rôzne veci a jedlá vo všelijakej úprave. Strukoviny sa dajú podávať ako dobre dochutené placky, kaše, polievky…oriešky vo forme “masla” do kaší, rastlinné mlieka a jogurty sú dnes so super zložením. Trebárs moje dieťa mak rado nemá, zvyšok vyššie zmienených áno. Takže za skúšku to stojí, preto som to pani doporučila 😊
@limali každé dítě má jiné chutě, třeba jedna z mých čočku miluje, druhá nesnáší, naopak jí fazole, což ta co miluje čočku tak ne. Sóju nikdy neměly, tu já moc neuznávám 🙂 Za zkoušku stojí za mne všechny potraviny, čím víc jedí rozmanitě, tím lépe 🙂
@motylek123 demineralizace zubní skloviny, dcera má bohužel taky 😢