16 leté dceře zjistili histaminovou intoleranci, dva dny byla o rýži a bramborách a pak začala přidávat všechno možné, že to nemá tak hodně histaminu, že raději ji bude bolet břicho než mě hladovět. Příznaky mě nadchu a bolest břicha. Ale nevím jak ji motivovat k dietě když sama nevím co jí dát. Její jídelníček tvořily hlavně luštěniny ryby mléčné výrobky a zelenina, z čehož může jen pár druhů zeleniny. Maso mi více než dvakrát do týdne nesní a bez omáček jí nechutí. Ovoce nemůže, vejce nemůže, já už fakt nevím…
@miryp jak vařit luštěniny aby byly z hlediska histaminu bezpečne
Najděte si to na těch stránkách aspoon of histamine, já teď musím pracovně dotáhnout nějakou smlouvu a nemám čas se tomu věnovat.
Cervena sosovica vacsine histaminikov nevadi, skuste tu. Ryby kludne moze, ale kupujte bud len uplne cerstve (v den vylovu) alebo mrazene, tie sa mrazia vacsinou uz na lodi kratko po vyloveni. Zeleniny moze praveze dost, problemy byvaju hlavne s paradajkami, baklazanom a spenatom. Mliecne vyrobky moze tiez - nezrejuce syry, mlieko, tvaroh, cottage cheese. Aj niektore jogurty su ok, ale to zial viem len slovenske znacky odporucit, z takych medzinarodnych len Activia. Omacky k masu kludne moze. Paradajkovu asi nie, ale napr. besamel v pohode, smotanove omacky tiez, kratko varene kuracie sote na stave je tiez ok.
Motivuj ju tak, ze tu najprisnejsiu dietu staci vydrzat len nejaky cas, trebars 2-3 mesiace. Potom moze skusat pridavat potraviny. Velmi casto je to tak, ze po tej prisnej diete si moze histaminik dovolit uz viac ako na zaciatku.
Este doporucujem brat probiotika pre histaminikov, neviem ake znacky su v CR, ale na SK ich mame dost, urcite nieco najdes aj u vas.
@marianarem děkuji, klidně můžeš doporučit i slovenské značky jogurtů, máme rodinu na sk, chodíme tam často
Tak vacsinou su dobre tolerovane Zvolensky, Banovecky a Rajo ProBia. Ja aj moja sestra mame HIT, sestra taku, ze ked zje nieco nevhodne, tak ju o chvilu boli brucho. Takze tieto jogurty ma takto overene, ze su pre nu ok. Ale co poznam aj inych histaminikov, tak tieto mozu. Zavisi to od toho, ake bakterie su pouzite pri vyrobe jogurtu. Na niektorych jogurtoch je to aj napisane. Ak su tam bifidobakterie, tak tie by mali byt ok. Comu sa treba vyhybat, je napr. Streptococcus thermofilus. Teraz ma este napadla Matylda, ta je ceska, je z jogurtu a tvarohu. Tu ja jedavam dost casto. Ale teda pre histaminika je vhodna len ta biela a vanilkova, v tej prisnejsej faze urcite.
@marianarem dekuji🥰
Z ceskych by mel byt Kunin ok. Ty doporucene stranky jsou vyborny, tam najdes fakt vsechno, i recepty. Nebojte se, da se to (ja jsem lempl a zvladla jsem to zkombinovat i s redukcni dietou a dalo se). Drzim palce
A HIT má diagnostikovanou na základě čeho? Krevního testu? Ten nutně nemusí znamenat, že má HIT, to je hodnota, kterou ovlivňuje tolik proměnných, že mohl být výsledek zkreslený. Pokud jí opravdu vadí suroviny s vysokým podílem histaminu, pak je samozřejmě dieta na místě, protože nerespektovaný problém vyústí v mnohem horší potíže...
Pro pochopení problematiky toto https://www.luxor.cz/v/1717366/histaminova-into...
K tomu stáhnout švýcarský seznam surovin a začít od nulkových a zkoumat, co jí bude sedět a co ne. Určitě se nemusí omezovat pouze na nulkové, pokud jí něco z dalších skupin bude sedět. Syn z nulkových snese minimum, většinu surovin má z dalších skupin. https://aspoonofhistamine.com/2016/06/27/svycar...
Pokud má ráda luštěniny, můžete zkusit tyto uvařit tak, aby z hlediska histaminu byly bezpečné a vyzkoušet, zda projdou. Návod najdete také u Kašulky jako ten švýcarský seznam.