Hemangiom a léčba Propranololem nebo nechat vstřebat?

sarinka_z
11. bře 2017

Ahoj maminky, předem se omlouvám, zda už to tady je, ale jsem zoufalá. Včera jsme byli se 4 měsíčním synem ve FN v Motole u Dr. Malise a on nám napsal léčbu hemangiomu propranololem z důvodu, že to má tvaricca (viz foto). Hodně jsem si toho četla a nelíbí se mi do tak malého dítěte cpát léky na srdce ☹

Přemýšleli jsme, že bychom mu to zkusili nechat a počkat zda se to vstřebá, a když by se to nevstrebalo, šli bychom na leaser. Jen podotýkám, veliký je cca 2x2cm.

Prosím, máte některá zkušenost, zda se Vám takto velký hemangiom vstřebal, nebo zda jste to řešili leaser nebo tema praskama?

Ještě dodám, máme jeden malickaty u zadečku, ale ten už mu bledne, tak si myslím, že by mohl i tento.

Moc děkuji za Vaše názory.

tetta
11. bře 2017

Sice zkušenost nemám (ve dvou letech se hemangiom ještě nevstřebal), ale řešila bych to stejně jako ty, lékům bych se snažila vyhnout. Samozřejmě pokud to třeba nekrvácí. A hlavně u kluka nějaká jizvička ani v tváři nevadi.

sarinka_z
autor
11. bře 2017

Občas najdu na pline malý flíček od krve, ale to mi nepřijde jako důvod cpát do něj léky... ještě zkusíme kožní lékaře, ale ty léky opravdu nechci.. sice jsem koukala i četla, že to pomáhá, ale za jakou cenu ☹

monika894
11. bře 2017

Dcera ma hemangiom na rtu a původně to chtěla dr kožní vstřebat a nakonec nam napsala propranolol gel a pozdeji krém. Takze mažeme jen povrch. Prášky bych ji nedávala. Ted ve 3 letech ho jeste má, ale je vyrazne bledsi. Ještě dodám nemazu moc poctivě

sarinka_z
autor
11. bře 2017

@monika894 a to Vám Teda napsala jen kožní? Pokud bych měla jen mazat, tak s tím bych problém rozhodně neměla, ale ty prášky jo..
Zkusím Teda v pondělí zavolat k nějakému kožnímu a snad to vyjde. Děkuju.

monika894
11. bře 2017

@sarinka_z Dcera je nedonosena a udělalo se ji to, kdyz byla jeste v inkubatoru, tak si vyžádali konzultaci z kozniho. Tenkrat mi dr. rekla, ze nam napíše ten gel, ze si to nejaka maminka chvalila, ze se hemangiom u jejiho dítka vstřebává rychleji.

nyssa1
25. bře 2017

my propranolol užíváme. Už asi 5 dní a je to viditelně lepší. Malá (2 měsíce) má hemang. na nose 1x1cm ale má jej i podkožně. Nosík má nateklý a mohlo by jí to dělat problémy při dýchání jak se bude zvětšovat. Pokud se jí to nějak nezvětšuje tak zkuste ten gel...s tím je to ale na delší dobu,, co jsem se dočetla.

sarinka_z
autor
25. bře 2017

Já jsem nakonec tu léčbu propranololem zrušila, jsme objednani na kožní. A všichni na říkají i já už si toho všímám, že se mu to začíná vstřebávat. Takže vyčkame a uvidíme co nám řekne i kožní. Každopádně u Vas bych neváhala, ale tím ze jemu nehrozí nic vážného, tak to necháme být. 😊