Syn má indikovanou helmu. Je mu 7 měsíců, sisatou hlavu si vylezel spaním. Od 3 měsíců chodí na rehabilitace, podle rehabilitační se to zlepšuje a je spíš proti helme. Podle nás se to taky zlepšuje, přesto má těžký stupeň plagiocefalie. Ale spíš na dolní hranici. Velmi váhám kvůli nevýhodám helmy, na klinice se ovšem tváří, že žádné nejsou. Kamaradky se divi, ze jejich deti vypadaly hur a spravilo se to i bez helmy. Je tu někdo, kdo helmu v podobné situaci odmítl?
@sweet81 Díky. Jak dlouho ji musel mít?
Asi 4-5měsíců už je to 8let, tak di to moc nepamatuji. Přidej se do skupinky https://www.modrykonik.cz/group/5446/
My prave dokoncujeme lecbu helmickou. U nas to bylo naopak - mne se moc hlavicka nezdala a vsem okolo prisla normalni a divili se, co se mi nezda 🙂 Syn ji mel placatejsi vzadu, rovnomerne. I pres polohovani zkratka rad spinkal na zadech. Poslala jsem tehdy v 8-mi mesicich fotky hlavicky na Plagio kliniku a predbezne ji vyhodnotili jako stredni az tezsi stupen deformity, ale ze vice ukaze 3D sken, na ktery jsme jeli a ktery tento stupen deformity potvrdil. Konzultovali jsme pak i s lekarem na klinice, ktery sam rekl, ze je to v nasem pripade zvazeni, jestli helmicku ano ci ne. Nerekl jednoznacne, ze by ji v nasem pripade nutne doporucoval. Jenze syn tehdy jezte nelezl ani neplazil a i behem dne si rad hral v lehu na zadech, takze by se to samo asi nelepsilo. Rozhodli jsme se do helmicky jit (jako samoplatci, protoze jsme nesplnili podminky pro uhradu pojistovnou). Bali jsme se, ze kdyby se hlavicka nesrovnala, at si to pak jednou nevycitame, ze jsme pro zlepseni nic neudali. No a nelitujeme toho 🙂 Nejake zasadni nevyhody helmicky nevidime. Mozna jednu jedinou - maly se pod ni vic potil. Ale jinak ji snasel od prvniho okamziku uplne bez problemu. A vysledek - hlavicka mu dozadu hezky dorostla a zakulatila se. Mame ji 5,5 mesicu a pristi tyden jedeme na posledni premereni a ukonceni 😉
@majulkaa Díky. Náš malý se teď začíná plazit. Já se bojím, aby jen kvůli estetice neměl problémy zas jinde. Pro psychomotoricky vývoj prý není helma nic extra dobrého. Už jsem zoufalá z toho, jak každý říká něco jiného. Do zpráv mu píšou, že rhb nezabírá, přitom to není pravda.
Dcera si vzadu v 2m vylezela placku, pediatra a fyzio byly proti helmicce, že se to prý spraví samo... Nyní ji je 3,5 a má pořád šišatou hlavu, takový šestiúhelník, žádná přilba ji nesedí. Neměla jsem jim tenkrát věřit, pořád mě to mrzí, aspoň že to vlasy zakryjí. Syna jsem pak dost hlídala a má krásný ovál.
@daasqua Děkuji. On ma oval, ale asymetricky vychyleny. Nejradši bych to nechala rozhodnout jeho, což je samozřejmě nemožné.
Jestli chceš, pošli fotku hlavičky seshora, mužů "laicky" posoudit... Dceři se ta původní hrůza v roce dost vylepšila, ale pořád to není ono a asi nikdy nebude, dost mě to štve :-/
@daasqua Dík. Mně to nepřijde na první pohled hrozne, ale zas ho vidím denně, jsem na to, jak vypadá, zvyklá.
@daasqua Ta placka vzadu je lepší než bývalá a zespodu už podrusta.
Me to prijde dost. A u chlapa se to moc v budoucnu nezakryje
Taky bych asi spíš doporučila tu helmičku, docela to ujíždí stranou. Ano, u kluka to účes moc nezakryje, pak jsou problémy s těmi cyklistickými přilbami či čepicemi. Od toho 7m se to dost zlepšuje, protože mimča už hodně lezou a jsou hlavně na břiše, spánek se zkracuje, takže nám se to od 7m do 12m taky dost zlepšovalo, jinak byl to byl ovál spíš na šířku než na délku 😀 Těm mimčům helmičky na hlavně nevadí, je to celkem lehké.
Podle fotky, bych do helmičky šla.
Děkuji všem. Proberu to ještě s manželem, ale vidím to teď spíš pro. Malý je pohodové klidne miminko, tak snad se to nezmění. Ačkoliv kdyby nebyl takový, tak to neřešíme🙄.
Popravde se setkavam poprve s informaci, ze by mela helmicka psychomotoricky vyvoj nejak vyrazne negativne ovlivnit. U nas paradoxne starsi dve deti, ktere helmicku nemely, mely PM opozdeny a ten nejmensi, ktery helmicku ma, si jen dal na cas s plazenim (zacal az v 9m a kvuli tomu jsme byli pod dohledem fyzioterapeutky), ale pak uz PM vyvoj sel (i s helmickou) hezky a ted ve 13m uz syn i chodi (obe starsi deti chodily pozdeji). Fyzio rikala, ze jedine, co muze helmicka trosku vic zatizit, je krcni pater pri plazeni, lezeni.... Ale zitra muzu helmicku zvazit, neprijde mi nejak moc tezka. A to mame tu levnejsi, o neco tezsi verzi. Pak existuje i varianta zcela odlehcene 3D helmicky, ale ta uz by nam jako samoplatcum prisla prilis draha (stoji 30 tisic Kc).
U nás na rehabilitaci tvrdili, jak se to bez helmy spraví, ale posun žádný a v roce už bylo pozdě. Nejlepší období je jí dát, jak hlava rychle roste. Když je to zezadu, tak to není tak hrozný, ale když z boku, tak je posunutý i obličej. Nyní najít brýle, to je děs.
Myslim, ze kdyz se helmicka prestane nosit, ze si pak deti zpet zvyknou, ze ji nemaji a oťukaji se 🙂 Verim, ze by z toho deti nemely mit nejake trvale nasledky ve forme ztraty instinktu a pokud by to tak bylo, predpokladam, ze by to uz drive "reklamovali" rodice deti, ktere si lecbou prosli 😉 Jinak pro zajimavost - nasi helmicku jsem zvazila a ma 220g 🙂
Můžu ještě poprosit o radu, jak s čepici? A dá se dítě s helmou nosit v nositku?
Zdravim take by me zajimal nazor zda helmicka ano ci ne na fyzio nam rekli ze urcite ne ze mala stranu pouziva a ze toto neni miminko na helmicku neurolozka nam rekla ze jsme za ten mesic udelali velky pokrok a ze se nam srovnalo celicko ale stejne nam dala kontakt na firmu na premereni tam jsem psala a oni ze podle fotek to vypada na vaznou deformaci
Dekuji za nazor je tezke se rozhodnout kdyz je to pul na pul
@mamca_tyna u holčičky se zadek dá zakrýt vlasy, u kluka to půjde hodně vidět. Ještě záleží, zda má posunutý obličej. Ale helmička se dá rok vydržet.
Nejstarší syn jí nosil a krásně mu to pomohlo. Já bych neodmítala.