Fontanela - zvětšení. Máte zkušenost?

marikaf87
27. čer 2024

Chci prosím zeptat na zkušenost, byli jsme na půlroční kontrole a doktorka měřila hlavičku je vetsi o 3 cm za dva měsíce a u fontanely má napsáno 3x3 ve čtyřech měsících máme napsáno 1,5 x 1,5. Máte někdo zkušenost s tím, že se takhle někomu také zvětšila ? Doktorka mi řekla, že to máme hlídat a samozřejmě kdybych hledala na internetu tak se dozvím černé scénáře. Ale že mám být zatím v klidu.

malytlustyhroch
27. čer 2024

@marikaf87 nam ze 3x3 na 4x4 mezi 3 a 4 mesicem. Jako zjevne jsem si to zapamatovalo, ale nevzpominam si, ze by me napadlo si s tim delat starosti a ani z toho zadne starosti nevznikly. Ono i trochu zalezi, kdo to zrovna "meri". Zajimavy je, ze v 6 mesicich mel jeden syn 3x3 a druhej 1x2 ale v 10m uz meli oba 1x1 a zasla jim pak zhruba ve stejnem veku.
Tretimu namerila mlada doktorka 1x1 ve 3m, z toho jsem zas znervoznela ja ( a myslim si, ze "merila" blbe), ale starsi to po ni ani nekontrolovala, tak to asi nebude tak dulezite.
Mezi 4 a 6 mesicem vyrostla hlava jednomu synovi o 2,8 a druhemu o 2,5. Tak mi lajcky 3 nepridou nijak podezrely.

cilkat
27. čer 2024

Nezvětšina se o tolik u nás, ale žě nějaký rozměr naroste je normální - fontanela je prostě mezera mezi kostma. A ty kosti rostou do různých směrů. A dyž roste víc kost směrem ke švu než směrem k tomu rohu, kde je fontanela, tak se prostě od sebe odtlačej a ta mezera se zvětší...

marikaf87
autor
27. čer 2024

@cilkat děkuji, tak snad to bude tím

elesse
27. čer 2024

Nas pediatr to treba nemeril vubec, jen hlidal, ze mezera je nebo pak neni…