Flíček od klíštěte, je to normální reakce?

monisek
3. kvě 2016

Mamky co myslíte? Synovi jsem našla na paži před 11 dny (v sobotu) klíště, nejspíš ho tam měl od pátky, kdy byl s babičkou na zahradě. Klíště se vytáhlo, nejdřív tam neměl nikde nic vidět a teď poslední dny má takový jako pupínek ... žádný flek s bílým prostředkem, ale vyloženě pupínek ... myslíte, že je to normální reakce po vytažení klíštěte? Včera jsem to ukazovala doktorce a ta říkala, že v pohodě ... tak nevím ...

konidana
3. kvě 2016

zatím OK. Ale chce to sledovat. A při případných zdravotních komplikacích, vždy vzít v úvahu, že měl klíště.

mrskato
4. kvě 2016

Ahoj, měla jsem před pár lety boreliozu i bez fleku, nechala jsem se testovat asi 1,5 měsíce od klíštěte, protože jsem byla dost unavená a měla jsem divnej pocit, že se prostě mám nechat testovat. Doktorka mi taky řekla, že tam nic nemám, ale trvala jsem na svém. No a bohužel se to potvrdilo. Od té doby nechávám testovat i dceru, pokaždé, když má klíště, doktorka mi řekla, že to může mít po mě. Pak jsem četla, že je asi 20% lidí, kterým se flek neudělá.
Tím nechci strašit, takhle na pohled mi ten pupínek taky přijde ok, jen přidávám vlastní zkušenost a držím palce, at to nic není.

konidana
4. kvě 2016

@mrskato to ti udělají testy bez řečí???? A platí se to asi ne, nebo snad na pojišťovnu? Když se to zdůvodní únavou a bolestmi třeba hlavy, tak by to u dr. projít mohlo, no...

mrskato
4. kvě 2016

@konidana poprvé doktorka měla řeči, ale trvala jsem na tom, tak mi je nakonec udělala. Při dalších už řeči neměla, protože jsem jí vždy řekla, že jsem měla boreliozu bez fleku a s dcerou u pediatra nebyl nikdy žádnej problém. Nikdy jsem nic neplatila. Myslím, že únava a bolest hlavy stačí na to, aby test udělali...já to vždycky dělám pro jistotu, borelioza je svinstvo.

konidana
4. kvě 2016

@mrskato já vim, právě. Holt člověk musí bejt hodně neodbytnej. Ale nejhorší, je , že když nevím že bylo klíště, tak smolíček. Většina lékařů stále nepřipouští, že boreliózu přenáší mnohem víc druhů hmyzu. Já to mám potvrzeno několika zkušenostmi v rodině.

mrskato
4. kvě 2016

@konidana to s tebou souhlasím, taky nevěřím, že to přenáší jen klíšťata - v rodině máme taky boreliozu (už chronickou) a bylo to bez klíštěte, bohužel tento člen rodiny to zanedbal, měl hodně velký flek a vykašlal se na to. Asi je lepší doktorovi kecat a říct mu, že to klíště bylo, ale zase tam lítat s každým štípancem...to je taky blbost...

21klara21
16. kvě 2016

já mám teda z klíšťat respekt velký, setkala jsem se i s onemocněním klíšťovou encefalitidou no a ten člověk má následky na celý život. Proto jsme s manželem nechali očkovat sebe i syna (v době očkování mu bylo 8). Za dva roky půjdeme na přeočkování, protože abych se při každém klíštěti stresovala, to asi nedám. Jak člověk jednou vidí tu nemoc, kouká na to asi jinak. Na to očkování přispívala i pojišťovna…

bohuli
11. črc 2018

Dobrý den, prosím jak to dopadlo? Byli jste nakonec na testech? Dcera má 1,5 měsíce po klíštěti a reakce vypadá úplně stejně.

calvac
11. črc 2018

@monisek Takovy pupinek jsem mela po klisteti vzdy,nic to neni. Jen hlidat,kdyby se to menilo. Jednou jsem mela takovy pupinek rok a navic svedil jak cert.

monisek
autor
12. črc 2018

Nebyli jsme, nebylo potřeba. Pupínek se mu ztratil časem sám.