Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost s febrilním kolapsem či podobným stavem popsaným níže a vysokými hodnotami CRP a jaterních enzymů u miminka. Děkuji předem za Vaše odpovědi.
Minulý týden jsem s 9m dcerou skončila v nemocnici. Večer měla zvýšenou teplotu na 37,5 a byla podrážděná. S manželem jsem si mysleli, že kvůli prořezávání zoubku (při čištění kapesníkem bylo zoubek cítit). Nakrmila jsem ji, dala gel na zoubky a uložila do postýlky. O 2 hodiny později se probudila a trošku zaplakala, manžel , který ji šel zkontrolovat, přinesl dcerku do ložnice, s tím, že se mu zdá teplejší. Když jsem se vrátila s teploměrem, bylo vidět, že se dcerce špatně dýchá a jakoby lapá po dechu, ačkoliv nachlazená nebyla, zajíkala se pláčem a byla neklidná, zatínala pěsti. Snažili jsme se jí uklidnit, manžel zkusil prstem, zda nemá v pusince něco, co by bránilo nadechnutí, ale neměla tam nic, nicméně stav přetrvával, opakoval se. Volali jsme tedy záchranku. Lékaři podali diazepam, po čemž potíže ustaly a odvezli nás do nemocnice. Tam při vyšetření naměřili horečku 38,1. Po podání nurofenu se teplota během noci snížila, ráno již byla normální a ani v následujících dnech se již neopakovala. Nicméně lékaře po ranním odběru krve vyděsila vysoká hodnota CRP 98, ALT 5.52, AST 14.61 . Bez nasazení jakékoliv léčby byly následující den hodnoty již CRP 61, ALT 3.66 a AST 4.17. Následovala řada dalších vyšetření (kardio, eeg, sono), všechna negativní. Další krevní odběry, které byly provedené s 2-denním odstupem již ukázaly jen CRP 14. S tímto výsledkem nás lékaři propustili s tím, že sami neměli jasno, co bylo příčinou jejich zvýšení (původně usuzovanou infekci zamítli vzhledem k poklesu TT do normy), nicméně ve zprávě zmiňují jako diagnózu možný febrilní kolaps, atypická febrilní křeč, respiračně afektivní záchvat.
@kantorka_k Hezký večer, nejsem nijak zdravotně školená ani nemám zkušenost s těmito problémy u dětí, ale asi něco podobného mívám já osobně při astmatickém záchvatu. Při něm také lapám po dechu, dusím se, pak z toho všeho i zvracím. Teplotu někdy mám někdy ne. Když jsem ho dostala přes den jako těhotná, manžel mě odvezl k lékaři a naměřili také vysoké CRP, ale druhý den ráno už bylo v normě. Po několika takových měřeních mi zjistili, že se u toho astmatického záchvatu moje CRP zvýší a aniž by podali antibiotika, zase až se zklidním, klesne. Jestli měla dcerka problémy s dýcháním, zkusila bych s ní zajít někam na plicní nebo zavolat a požádat o radu, třeba budou sdílní 🙂
Ahoj, to je zvlastni pripad. Take bych to uzavrela asi jako febrilni krece. Jaterni testy obcas byvaji u deti pri nfekci zvysene. Pujdete na kontrolu na neurologii?