Enormně zahleněné 9týdenní miminko. Co ještě vyzkoušet?

beze_jmena
4. čer 2024

Dobrý večer, našemu 9týdennímu miminku začal cca před týdnem suchý kašel, po pár dnech se ale přidalo silné zahlenění. Byli jsme už 3x u pediatra, jednou na pohotovosti. Momentálně čekáme na výsledky stěru z krku, při všech posleších nám bylo řečeno, že na průduškách nic není a dýchání je čisté. Na doporučení ze všech dosavadních návštěv používáme Stérimar (mořská voda), Nasivir pro kojence (kapky do nosu), Fenistil kapky (proti alergickým reakcím) a Prospan (pro uvolnění hlenů). Zatím nám nic z výse uvedeného nepomohlo.

Pravidelně odsáváme, ale predevším hleny z pusy, protože z nosu toho moc nevyjde, miminko spí prakticky v sedě (opět na doporučení pediatra), v místnosti máme i mokré prádlo pro zvýšení vlhkosti, ale žádná změna.

Nejhorší je to ve večerních/ranních hodinách, kdy třeba i hodinu malému jen odsáváme hleny z pusy (včera vyjímečně i z nosu) a snažíme se jej uklidnit, protože jinak se kašel ještě více rozjede.

Jsme už doslova bezradní. Máme strach usnout, aby nebyl malý bez dozoru, byť bdělí celou noc samozřejmě být nedokážeme. A to sledování, kdy i kvůli kratším spánkům (který mu narušuje ten kašel) je malý bez energie, jak se při kašli kroutí, slzí, rudne a popadá dech, nás opravdu ničí.

Prosím, máte někdo podobnou zkušenost? Máte někdo nějaký tip, co vyzkoušet? Pediatr nám nechce předepsat nic dalšího, dokud nebudou výsledky stěru. Rozumíme tomu, ale máme takový strach, že nedokážeme jen nečinně přihlížet. Ještě dodám, že miminko je kojeno.

Moc děkujeme.

palja
5. čer 2024

@beze_jmena nám se nejvíc osvědčilo koupit inhalátor a tak malým dětem dávat léky inhalátorem. Na rozpuštění hlenů je dobrý mucosolvan.
A ano, nejhorší byly u malých dětí takové nemoci, děti si nejsou schopny hleny vykašlat, napolykají je a pak se duší, zvrací, nespí..
Za mě prostě doporučuji inhalátor. My ho při nachlazení používáme celá rodina.

hankycka
5. čer 2024

@beze_jmena U nás jsme s tím bojovali taky od miminka . Nakonec jsme byli tedy i v nemocnici hospitalizovaný a tam dávali holce byli ji 3 měsíce inhalace takže jsme také pořídili domů a na Alze koupili zvlhcovac vzduchu do pokojiku.A dostali jsme domů ventolin ten nám vždy pomůže na kašel.