Ahoj, prosím o radu jak pomoct 7leté vnučce. Už od mala trpí enkoprézou a nikdo nám nedokáže poradit jak s tím dál fungovat. Už před dvěma roky jsem chtěla po dětské lékařce doporučení na nějaké vyšetření ohledně kakání. Ale neuspěla jsem s tím, že z toho vyroste....?!?!?! Takže se několikrát denně stává že se prostě pokaká do kalhotek. Nevíme jestli je schopna nějakým způsobem vědět, že na velkou potřebuje. Občas se to podaří, ale většinou ne. Teď má 7 let a v září nastupuje do školy. Nevíme jak to tam zvládne. Podařilo se nám konečně dostat žádanku a začal kolotoč vyšetření... kde nám bylo sděleno že tohle už měla mít dávno. Byla na psychologii, neurologii, gastroskopii a MR. Nakonec nám bylo řečeno že to je asi psychického původu. Sice ji na rentgenu našli že má roštěp páteře, aby zase po nějaké době řekli že ne. Nevím co si mám z toho vybrat. Chodí do školky kde je moc ráda a i paní učitelky jsou moc hodné a pomáhají ji v případných problémech. Už jsme byly i na PPP, SPC v Ostravě i ve Frýdku Místku. K tomu má ADD syndrom. S cizíma nekomunikuje a celkově je pomalejší. Paní psycholožka nám napsala ,že by měla mít v první třídě asistenta, ale bohužel je ještě kromě nás asi jediná která problémy chce řešit!!! Včera nám bylo s konečnou platností na SPC ve Frýdku řečeno, že asistenta nedostane a máme se znovu obrátit na PPP v Ostravě. Příjde mi to jako zlý sen, kdy jedna ruka neví co dělá druhá. Posílání od jednoho ke druhému a nikdo s tím nechce nic dělat. Za chvíli končí školní rok a o prázdninách se tím už vůbec nikdo zabývat nebude. Ale co máme dělat my....? Když vím, že za dva měsíce jde do školy a jak to bude.. máte někdo podobný problém a nebo stejný. Jak byste toto řešily a jakým způsobem ji můžeme pomoct.... Děkuji za jakoukoli radu a nebo skupinu která by v Ostravě byla a toto řešila.
Jen jestli přece jen ty zdravotní problém nemá. Syn na tom byl podobně a zjistili jsme, že trpí intolerancí laktózy. A to byl i pomalejší ohledně ovládání vyměšování, takže přijít na to nám trvalo několik let. Doktoři to teda moc neřeší.
@enkopreza kamarádky syn to měl tak do 8-9 let a pak to nějak přešlo. Částečně v tom prý asi hrála roli psychika, částečně ne. On má zase ADHD, celkem silné. A nějaký problém kvůli kterému nesmí glukózu, ale s tou to asi nesouvisí. S ADHD by mohlo (je nesoustredeny).
A moje 5leta dcera už se 3x pokakala v novém bytě kam se budeme stěhovat a zařizujeme ho (a ona se do něj chce stěhovat, těší se), i když kdekoli jinde už ten problém nemá. Naposledy mi to řekla cestou na WC, kde ještě dokakala, takže nám se to snad lepší a evidentně je to tím stěhováním.
Možná bych doporučila i někoho kdo se zabývá psychosomatikou... Minimálně jestli si nejste jisti z čeho to může mít.
Držím palce 🍀
@enkopreza tohle je náročná situace a chápu Vaše zoufalství. U našeho syna tohle trvalo 2 roky. Ukakával třeba i 8x za den. Nepomohlo nic, po dobrém, po zlém, motivace, odměny, prostě nic. Pediatrička nám doporučila Lactulosu, ta nesedla, nakonec užíval Forlax (aby si nezpůsobil úplně zácpu), prošel si vyšetřením, kde se zdravotní problém vyloučil. U psycholožky jsme také byli, ale ta mluvila s námi a doporučovala to co jsme stejně dělali, na neurologii je syn sledovaný od narození (je nedonošený). Zkoušela jsem i psychosomatiku. Nic nepomohlo. A pak ze dne na den začal chodit na záchod na velkou, prostě z ničeho nic, z minuty na minutu. to člověk opravdu nepochopí, od té doby funguje na 100%. Pediatrička a neuroložka celou dobu tvrdily, že mu musí dozrát CNS, asi to tak opravdu bylo. Ale bylo to zoufalé a omezující. Trápili jsme se od synových 2,5-4,5 roku.
@enkopreza pokud je to z psychické příčiny a opravdu jsou vyloučeny všechny zdravotní problémy, včetně poruchy sveračů, tak bych zavedla nějaký "rituál", aby se vyprazdňovala doma a ne ve škole. Např ráno nalačno vypít vodu ze švestkoveho kompotu, aby pak hned měla stolici ráno. Ale chce to vyzkoušet, co bude zabírat. Někdo sní kompot ještě večer, někdo až ráno.. Protože pokud by se stala nehoda ve škole, tak by to mohlo mít špatný vliv na psychiku.