Syn dostal sms z hygieny, že má nařízenou karanténu, protože se setkal s pozitivně testovanou osobou... sms mu přišla včera, ke kontaktu mělo dojít minulé úterý.... od včera čekáme na kód e-žádanky a pořád nic, můžu ho objednat i bez toho? Chtěla bych, aby se otestoval už dnes, karanténa může být negativním testem ukončena po týdnu, rádi bychom absolvovali naplánovaný prázdninový program a tak bychom potřebovali výsledek testu co nejdřív... musíme čekat na tu e-žádanku?
@zuzickan to je mezec. Tak on se s někým potkal v úterý a do karantény jde až po 6 dnech? Tak pak se není čemu divit, že to zde zase tak frčí.. To samozřejmě není nic proti vám.. Jen žasnu..
@zuzickan normálně zavolejte praktikovi, ať to vystaví 👍
@kocvarovas To je bohužel dost časté a na vině je fakt, že ve školách se plošně netestuje. Modelový priklad: dítě má rýmu, ale je to takové běžné nachlazení, do školy jde v pondělí i úterý. V úterý večer ho ale začne bolet v krku, tak zůstane ve středu doma. Ve ctvrtek mu mama udela antigen a ten je pozitivni. V patek jde na PCR (tj. uz nekolikaty den příznaků), na který ho poslal dětský dr. V sobotu prijdou vysledky - pozitivní. Rodič kontaktuje skolu, která to ale řeší až v pondělí, neb je víkend. Takže děti už v to pondělí mají za sebou 7 dní od posledniho kontaktu.
Kdyby se testovalo ve školách, je to hned jiná písnička. Tohle se prostě mělo zachovat.
Já na jaře na žádnou ezadanku nečekala. Doktorka řekla že mi ji vystaví, ale už se SMS neposílá. Oni to na tom místě vidí v tom jejich systému.
Zavolala bych pro jistotou na to odberove místo ať se podívají 🙂
@zuzickan já bych na žádnej test nešla.
@monika3456 Jasně a byla zbytečně doma o týden déle...
@j.a.n.i Je to teoretická debata, ale v případě, že to dítě má příznaky, tak by mu ag test negativní s největší pravděpodobností nevyšel. Druhý fakt je, že se také mohlo nakazit od jiného dítěte ve škole, které priznakove nebylo a nebylo podchycene. A za třetí, ve školách se běžně dělají i PCR testy 😉 je to prostě nastavené nějaké síto které může odchytit velkou část infekčních. Nerozporuju, že ag testy zachytí všechny. Já jsem je měla pokaždé negativní, i když jsem měla covid dvakrát. Ale také jsem nikoho nenakazila. Zatímco dcera měla ag silně pozitivní a pokosila celou rodinu.
@zuzickan a hygiena tě kontaktovala? Protože žádánka byla vystavena až v okamžiku kdy mi zavolala paní z hygieny. A žádnou sms s číslem žádanky jsem nedostala, byla v registru pod rodným číslem.
@kocvarovas a jak by jsi to jinak udělala? To by se muselo testovat minimálně 3x týdně plošně nebo při každé rýmě. Nakažený šel třeba na test až v pátek, výsledek mohl být klidně až v sobotu nebo neděli... no a pak se teprve můžou hledat kontakty.
Řešila jsem úplně stejnou situaci včera, na infolince mi řekli, ať si zavolám praktikovi, ten e-žádanku vystaví, na test jsem se objednala hned, jakmile jsem se k praktikem domluvila a večer jsme měli i výsledek.
@zuzickan Asi jim to moc nefunguje. Řešila jsem to minulý týden. Přišla mi sms, ať vyplníme sebetrasování a e-žádanku. Vyplnila jsem a nic se nedělo. Druhý den přišla sms, že děkují za vyplnění a že mám čekat na sms s potvrzením o e-žádanky. Zase se nic nedělo, ale už jsem potřebovala, aby syn na test šel, tak jsem zavolala dětské doktorce, aby mu žádanku vystavila. Další den mi volali z hygieny, že vidí, že jsem se pokoušela vyplnit si tu e-žádanku. Tak jsem poděkovala, že už ji nepotřebuju.
@kocvarovas U nás to bylo podobně. 20. mi volali ze školy, že byl syn 14. v kontaktu s covid pozitivním spolužákem. Taky jsem se divila. Na jaře řešili kontakty jen dva dny zpět, když to bylo dýl, žádná karanténa nebyla.
Také jsem nečekala.jeden den mi přišlo trasování to jsem vyplnila a čekala na e zadanku která 2 dny nepřišla .volala jsem i na covid linku tam mi sdělili že mám počkat až mi zavolají z hygieny.nakonec jsme šli na test sami.
Díky všem za radu, ještě dopoledne jsem zavolala k dětské doktorce a ta nám žádanku zadala a rovnou nám přišel i termín na zítra ráno na test 👍 Odpoledne jsme zjistili, že je v karanténě celá třída kvůli jednomu pozitivnímu studentovi 🤐 (syn nebyl včera a dnes ve škole z jiných důvodů)
@editah222 nevím jak teď, ale na jaře se mě ptali na kontakty 2 dny zpět a hygiena volala hned druhý den po pozitivním odběru.. Víkend, nevíkend. Zrovna dcery byly na testu v pátek a v sobotu volali a trasovali.. Takže se nemohlo stát, že téměř týden od kontaktu..
@jaja01k No právě.. Navíc volali hned den po zjištění pozitivity.. Je fakt, že výsledek byl večer ten den, co nás stírali teď snad na to mají laboratoře 48 hodin či co.. Tak jestli se to pak natahuje..
@werumka já osobně proti testům ve škole nejsem. Těžko říct, jestli AG testy, co se ve většině škol dělali, měli opravdu vypovídající hodnotu..
Zeptej se přímo v tom centru kde chceš nechat test delat. Já pro syna potřebovala ten kód ezadanky, jinak by ho nevzali.
@j.a.n.i Já to nerozporuju, já taky měla vždy ag negativní i s příznaky. Tak to prostě je... Ale na školách momentálně neexistuje žádný zachyt. Supluji to testy, které si děti dělaly kvůli kroužkum/zavodum (To jsou třeba záchyty u nas). Myslím, že to je prostě špatně. To testování na školách zůstat mělo.
@zuzickan Taky jsme měli ten problém, v pátek přišla sms sebetrasování. Po vyplnění měla příjt žádanka ale nic jsme nedostali a ani nikdo nevolal. V pondělí ráno jsem volala doktorovi který taky nedvíhal. Takže jsem dítě objednala bez žádanky. Vždyť mají nárok na Dva PCR v měsíci zdarma. A když jsem ho objednala tak volala hygiena , že byl problém se žádankou proto jsem ji nedostala a poslala mi i žádanku. Ale i bez žádanky se dá ale asi ne všude
žádný kod nechodi, zadanka je v systému a ty tam normalne dojedes s kartickou pojistence a oni te odeberou
já bych si zavolala do toho místa, tam kam ho chceš objednat na PCR test. oni se podívají jestli je v tom jejich registru, ale pokud mu přišla sms z hygieny, tak by tam mohl být zaveden. pokud ne, tak ho tam může vložit i pediatr/praktik