Dvojité balení. Preventivně nebo až když je problém ?

tynak4321
7. pro 2020

Ahoj, byli jsme u ortopeda na kyčlích a řekl nám, že je vše v pořádku a že preventivně doporučuje dvojité balení. Někde jsem četla, že preventivní dvojité balení se praktikovalo dříve a že nyní až když je problém.
Jakou máte zkušenost vy ?

olga_
7. pro 2020

@tynak4321 Tzv. široké balení je opravdu přežitek, nota bene preventivně. Zdravé kyčle není třeba "léčit" a je důležité jim dát volnost - takže třeba zajistit dostatečně volné oblečení, které nebrání pohybu nožek nahoru, hlídat, aby body, plena apod. nešlo přes kyčle atd.
Pěkně to shrnuje pan doktor Jansa, má třicetiletou praxi a široké balení nedoporučoval ani za hlubokého totáče: http://www.jansa.cz/problematika-vyvoje-kycli-u...

martt
8. pro 2020

@tynak4321 U staršího syna, když se narodil, tak se ještě dvojité balení praktikovalo. Jenže když mu byli 3 týdny zjistili mu triselnou kylu a nesestouple varle takže šel hned na operaci, kde do toho nasledne dostal zánět. Takze jsme vůbec nebalili, aby rána mohla dýchat spíš byl pořád rozbaleny. Tenkrát když jsem byli na kontrole kyčlí tak mi pan doktor řekl, že ať ani nebalim, že má vše v pořádku. U mladšího syna mu kyčle kontrolovali hned v porodnici s tím, že nám pan doktor řekl, že to vypadá v pořádku a že dvojité balení není potřeba.Takže pokud má vše v pořádku, tak bych za sebe nebalila.

veroniqess
8. pro 2020

Nechápu! V porodnici nám dali dvojité balení na nedovyvinute jadérko na jedné kyčli, nedávala jsem, a pak mi to posvětil i náš ortoped. Ve třech měsících vše ok, na další prohlídku už nemusíme. Dvojité balení omezuje podle mě pohyb nožiček, a to není dobré.

mamikry
8. pro 2020

@tynak4321 Balila jsem chvili, protoze male bylo koncem panevnim. Pak mi ale doktorka rekla, ze to stejne delam blbe a ze bych tim napachala vic skody nez uzitku. Prestala jsem balit a nozicky ma v poradku.

keksik002
8. pro 2020

@tynak4321 preventivně rozhodně ne, taky si preventivne beres prasek kdyby te nahodou bolela hlava? 🙂

sajul
8. pro 2020

Místo preventivního dvojitého balení bych zkusila správné nošení v šátku, krásné nahradí to dvojité balení.

jako_mala_holka
8. pro 2020

Preventivne urcite ne, i ortoped v porodnici rikal, ze to neni vubec potreba, a kycle ma mala uplne ok, tusim, ze 1a, nedavno jsme byli na posledni kontrole

gbp
8. pro 2020

my davali. nejdriv na noc. pak i pres den a skoncili sme s perinou. po mesici jsem to nevydrzela a objednala dceru k dr. jansovi a ten nam rekl, ma kycle zcela zdrave 👍 takze asi tak. dnes jsme byky naposledy u puvodniho ortopeda a rekl nam, ze tedy muzeme perinku odkladat, ze uz je to dobre. nema ji uz mesic 🤦🏼‍♀️🙈 takze asi tak. jestli mi jeste nekdo nekdy doporuci siroke baleni, odchazim okamzite jinam. trapili jsme se vsichni zbytecne. dcerka ma uz 7 mesicu! 🤦🏼‍♀️

katule1990
8. pro 2020

Nám všem dokonce řekli už v porodnici, že máme preventivně dávat dvojité balení, pak mi to řekla i pediatrička. Náš drobeček má 2 kg a o to víc mi ho s tím bylo líto, tak jsem mu to po pár dnech a pár vyhledaných informacích přestala dávat. Dávám mu látkové plíny a i ten jeden čtverec je na něm až až velký. Na kyčle v 6 týdnech jdeme za týden, tak jsem zvědavá, co nám řeknou. A vážně nechápu, proč je ještě tolik doktorů, kteří dvojité balení vyžadují, když by se to vůbec nemělo dělat.

olga_
8. pro 2020

@gbp Tvl, mazec! Já právě s Jansou konzultovala po telefonu a byl zlatý, i sestra. Je to úplně jiný svět, když s nima člověk mluví 😍. A sám mi říkal, že mám dělat mezi maminkama osvětu.

olga_
8. pro 2020

@katule1990 A jakou má na kyčlích známku?

puhelin
8. pro 2020

V porodnici jsme meli kontrolu od ortopeda, ktery kontroloval jako novorozence uz me a i moji mamku. Rekl, ze vubec preventivne nemame davat dve plenky, ze zdrave kycle neni potreba takto nicit.

katule1990
8. pro 2020

@olga_ Známka tam není, jen je zaškrtnuté políčko "normální nález". Nicméně nám to tam přišly říct sestry na pokoj všem, že to máme dělat, bez ohledu na nález.

olga_
8. pro 2020

@katule1990 Tak to bylo v porodnici jen pohmatem bez sona asi, ne? Mazec prostě. Zlatý Jansa. Já si právě užila s dvojčaty. Balení jsem jim nedala ale nikdy.

gbp
8. pro 2020

@olga_ my to sice meli pres hodinu cesty, ale vubec nelituju, ze sme tam jeli. usetrili jsme si dalsich 7 tydnu, kdy bysme ji tu perinu zbytecne davali.🤦🏼‍♀️ a bylo to nesnesitelne, pulrocni dite uz se chce proste hybat, ne lezet na zadech. pan doktor je opravdu profik, mela jsem z nej skvely pocit a kdyby mi rekl, ze je dalsi lecba potrebna, nechala bych dceru v lecbe u nej. jela jsem tam s tim, ze mozna dostane trminky. ale panu dr. Jansovi bych duverovala i tak. profesinonalni jednani, vse skvele ukazal a vysvetlil. jako bonus, prijemna sestricka, skvela organizace (cekali jsme je chvilicku) a jeste komunikuji i po emailu. skoda, ze takovi nejsou vsichni lekari!

katule1990
8. pro 2020

@olga_ Ano, pohamatem. Pak jsme byli i na ultrazvuku kyčlí (ještě v porodnici) a taky v pořádku. Říkají to tam prostě všem, no.