Byli jsme na kontrole v 18 měsících a doktor s námi projel dotazník (asi 20 otázek) prý včasný záchyt autismu. Jedná naše odpověď se mu nelíbila a pozval si nás za 3 měsíce znovu. Pamatuju se, že jsem odpověděla, že si nehraje s jinými dětmi, radši sám (což je podle mě v tomhle věku normální, když nepřijde moc do kontaktu s dětmi) a do nového prostředí se spíše bojí. Jedna z otázek byla jestli je citlivý na zvuky, to sem řekla, že není. Jestli dělá zvláštní pohyby kolem oci, taky ne.
@matkacekatelka na tenhle dotaznik si pamatuju dobre. Docela dost otazek, pak chvili cekani v cekarne na vyhodnoceni. Vim.ze u tech zvuku sem odpovedela blbe. To se ji nelibilo a pak se ptala. Ja rikam, no ted jsme predelavali byt a manzel pouzil vrtaci kladivo a toho se bal. Jenze to rve usi i dospelakum, coz malym detem. A ptala se co vysavace atd. To rikam, ze ne. Tak to bylo vsechno. Prepsala odpoved a my sli domu. Nic dalsihi neresila..
@matkacekatelka bud v klidu, doktor prehani, tech odpovedi mimo normu musi byt vic, nechapu, proc resi jednu jedinou, ktera se mu nezdala. 😲
pohyby kolem oci - ne, citlivost na hluk - ne, tyhle odpovedi jsou v poradku.
Nejde mi vkladat pdf, ale na tyhle strance ho mas ke stazeni i s vyhodnocenim.
http://m.autismus-screening.eu/
Uplne dole:
Osmnáctiměsíční dítě si s ostatními dětmi samozřejmě ještě plnohodnotně nehraje, ono je spíš myšleno, jestli se nebojí být mezi dětmi v kolektivu, jestli je pozoruje při hře, vezme si s klidem od dítěte nějakou hračku apod.
@matkacekatelka co je to za dotaznik? To je jako povinne? Odmitam. Jako akorad stresy. Stejnak pokud by nedejboze byl autikem co s tim udelaji nic. Jo a jeste jsem.nevidela si 18 mesicnindite hrat plnohodnotbe s jinyma detma. Snad do tri let si dite vystaci a kradou si hracky a pod. Nechapou cyznam pujceni appd
@matkacekatelka Buď v klidu. Také jsem měla 1-2 odpovědi "nevhodné" a autistu doma nemám. Ty odpovědi jsou občas trochu subjektivní pro danou maminku. Ty dotazníky se poslední roky dělají často - (předpis ministerstva), fakticky by je měla dostat každá maminka ale některé jsou z toho děsně vyplašené, některé odmítají, některé vyplní a neřeší. Každé dítě je jiné, maminka pozná, pokud by bylo něco závažnějšího.
nám zase vyčítali, že se bojí vysavače.... což je úplně normální, když to mají spojen s nepříjemným odsavanim nosu a samozřejmě vrtačka vyděsí také každého.... Takže úplně otázka mimo misu
Děti do 3 let si nehrají s ostatními dětmi
Tenhle dotazník je povinný ze zákona na 18 měsíční prohlídce. Musí ho udělat každý pediatr. Jen někdy to dítě znají z komunikace s rodiči v průběhu návštěv a zaškrtají si to sami a neřeší to s tou maminkou. A jsem ráda, že se ty dotazníky dělají, protože se opravdu může zachytit dítě s autismem. Ten dotazník je jenom screeningový, neříká nic o tom, zda dítě má autismus, nebo nemá... jen je potřeba to dítě víc sledovat a případně třeba ve dvou letech poslat na vyšetření klinickým psychologem k bližší diagnostice. A každopádně u dětí s autismem, čím dřív se začne s terapií, tím větší mají šanci na plnohodnotný, samostatný život.
@roni2017 on pozoruje hodně jak si hrají ostatní děti, vydrží čučet třeba 2 minuty a pozorovat co dělá jiné dítě a dětí se spíše bojí, třeba když je v domečku a přijde jiné dítě tak uteče, nebo na klouzačce když ke sám, je spokojených a když přijde jiné dítě, tak chce ze skluzavky pryč. Myslíte, že je to známka nějaké poruchy?
já to zaškrtala a pak ty,co byly "špatně" se mnou znovu projela a doptala se konkrétně,jak to myslím a pak je zaškrtla "správně", že jí autistický nepřipadá, že nad tím moc přemýšlím...
Tomu dotazníku, jsme se nějak záhadně vyhnuli...
U nás se dotazník vyplňoval až ve dvou letech, zrovna jsme měnili pediatra, tak se též zapomnělo. Myslím, že o nic tragického nepůjde, na druhou stranu buďme rádi za pečlivé pediatry. 🙂
Osobně jsem ale byla ráda, že jsem k otázkám měla komentář lékařky, co se tím vlastně myslí. 🙂 Lépe se mi to vyplňovalo.
Vůbec se neboj a příště se zkus více poptat doktora (pokud je alespoň trochu komunikativní). Ty dotazníky neříkají, že to dítě má poruchu, jenom můžou ukázat, že tohle dítě vykazuje více znaků a je dobré ho případně sledovat.
Já měla dokonce víc odpovědí u kterých mi bylo jasné, že jsou špatně a doktorka neřešila. Syn se zatím projevuje podobně jako jiné podobně staré děti.
@veruuu_kubesovic žádná záhada, ty dotazníky se dělají povinně cca od ledna 2018, takže pokud máš dítě starší tří let, tak je doktoři v té době dělat nemuseli.
Mi jsme ho taky dostali v roce 2016 já se bála ho vyplnit aby nebylo něco špatně. Seděla jsem a docela dlouho přemýšlela nad 1.otázkou pak už šlo vyplňování samo. Nakonec mi doktor řekl, že je to teď nakázaný ale pokud dítě spolupracuje a nevadí mu nové hračky nesedí v koutě, tak je naprosto v pořádku. Je to už skoro 1,5 roku takže úplně přesně si nepamatuji co všechno říkal. Tvůj doktor je pravděpodobně hodně pečlivý.😉
Jedna odp nema validitu,platnost. Az od urciteho skore se to ma zacit resit. Asi takto...muj syn mel v 18m asi 11 bodu. Pediatr to resit ani nechtel,nekde mi tady jeste beha diskuze. Ze je syn normalni,jen proste svuj a at ho nesrovnavam s druhym sikovnejsim synem. Ja obesla kolecko od certa k dablu a vis co? Nyni ma uz syn jen tri body,potreboval cas. Ten test je urcen pro deti od 17-24 mesicu,to je obr skala ruznych schopnosti a zachyti i falesne pozitivni deti. Ja tomu dala pres pul roku, s manzelem jsme se v tom vrtali, syna zkoumali a ted kdyz se na nej kouknu,tak vidim dite,ktere je samotar, tak proste kazde nemuze byt echt spolecenske.
Ale co s takovým dítětem nyní? Když jsem si volala k obj k lékařům, tak první otázka byla, voláte po M-chat testu? zavolejte za rok nebo za dva...Takže ikdyž jsem chtěla, aby na syna koukli, tak jsem se setkala s odmítnutím, čekačkou víc jak 3/4roku nebo at si zaplatím a vezmou mě přednostně, případně syn stejně nespolupracoval, protože 1) psychologové jsou zvyklí na děti od 3 let, 2) foniatři nemají speciální vyšetření pro děti do 3 let, 3) snad jedině na neurologii mi fakt pomohli, 4) zraková vyšetření k smíchu.
Takže test netest, stejně by se muselo počkat na tříletou prohlídku.
To jen z praxe, my jsme tomu doma věnovali spoustu času a mám pocit, že díkybohu zbytečně. Setkala jsem s desítkami lidí, kteří řeší podobné věci.
@astyna88 určitě hledat jiné odborníky. Jsou psychologové, kteří vyšetří i malé dítě. Nebo vyšetřují třeba tříleté, ale na úrovni necelého roku. A dneska v době internetu, kdy se dá strašně moc informací najít, je možné zkoušet s dítětem pracovat i bez těch vyšetření. Je pravda, že na spoustu z nich si člověk musí počkat, ale zase když zavoláte ve dvou letech a objednání vás před třetím rokem, tak máte jinou situaci než když zavoláte ve třech a objednání vás před čtvrtým rokem. Každopádně je dobře, že váš prcek byl pozitivní falešně a věkem se "srovnal".
Mám z toho divný pocit. Jaká odpověď se mu nelíbila. Ptal se vás doktor taky na podobné otázky?