Jsem už zoufalá - naše malá je už 2 týdny šíleně opruzená a nic na to nepomáhá. Byly jsme už i 2x u pediatričky, mažeme Imazol, ale pořád se to stěhuje z místa na místo a pořád je to ošklivé a často krvavé. Nikdy předtím se nám to nestalo, větrat prdelku se snažíme co nejvíc (ale po třetí loužičce na koberci to vzdávám a plínkuju), přebaluju často, už nevím co. Prý by to mohlo být z nějakých výrazných potravin, ale my nic nového nezkoušeli. Jen jsme teda před 2 týdny skončily s kojením a přešly na UM, ale doktorka tvrdí, že UM takhle nedráždí. Nemáte nějakou zkušenost, z čeho by to mohla mít? A hlavně co s tím.. ☹ Díky!
@kamilka007 -ty bláho já se dneska shodou okolností bavila s kamarádkou a ta mi říkala že její malá byla jen jednou opruzená a to v době kdy přešly z MM na UM.Tak ted jestli to byla náhoda nebo ne,vid?
Maminky si hodně chválí sudocrem ,ale jestli to působí i ve fázi v jaký to má tvoje dcera těžko říct.Nám teda pokaždý pomohl bebanthen nebo právě imazol a taky jsem malé dávala do vaničky při koupání jedlou sodu,nikdy jsme ale neměly krvavé opruzeniny ☹.
@kamilka007 takovou hroznou zkušenost teda nemám, ale kdykoliv jsme měli nějaký velký problém s opruzením, většinou v létě po nějaké delší cestě v autě, spolehlivě zabral Imazol, v jemným zapařeninkách postačila Rybilka 😒
Ale pokud nepomohla pediatrička, zkusila bych spíš zajít na kožní, aby jí potom z velkých krvavých ran nezůstaly jizvičky. ☹
Ještě mě napadlo, jak teď napsala @dvojka o té koupeli. Dost pomáhá i hypermangan, vysušuje a je léčivý, ale pozor, do velké vany stačí pár zrníček, voda by měla být jen lehce narůžovělá, když bude fialová, vypusť část vody a dopusť, jinak bys mohla malou spálit, měla by hnědou kůži.
@kamilka007 můj syn měl taky hodně problémy s opruzeninami. A pomohlo:
1. látkové plenky (všechny jednorázovky - a já jich vyzkoušela!) opruzeniny zhoršovaly nebo přímo způsobovaly
2. měsíčkový krém Weleda
3. mast pytiol - polemizuje se o možné škodlivosti této masti, ale v malém množství prý nevadí, opruzenina se po ní rychle zhojí - cca za 3 dny (zkušenosti moje a 2 kamarádek) a pak už mazat tou Weledou
4. dostala jsem od kamarádky takový sprej Aloe vera, to taky pomáhalo asi jako Weleda.
Každopádně základ jsou fakt ty látkové pleny. S jednorázovkama nám nepomohla žádná mast, prostě nic.
@kamilka007 Když to jednou měla dcera takové škaredé mokvavé opruzeniny tak samozřejmě větrat, větrat, větrat, a potírat studeným černým čajem, spíš jemně poťupat ať se to nedráždí. Po 1-2 dni by to mělo zaschnout a pak je dobré mazat něčím masnějším jako Bepanthen nebo tak. Bylo mi proti srsti jí na to plácat ještě nějaké krémy když to má až do krve... No a látkové plíny jsou lepší!
@kamilka007 zažila jsem u obou dětí - dcera se neopruzovala vůbec, a pak v roce se jednou podařilo, že se v noci pokakala, přišla jsem na to až ráno, a bylo to šílené, krvavé, červené, než se to vyléčilo, trvalo to snad tři týdny. U nás se to stalo i přes látkovky, které dávám - prostě se podařilo. Samozřejmě holý zadek, větrání, ALE základ je fakt ta genciána - zadek bude fialový, natři to opakovaně, ale bude to mít zásadní efekt na to, že serány vysuší, vydezinfikují a "zatáhnou", a to během chvilky. A potom už na to můžeš patlat jakékoliv výše uvedené krémy. A tenhle postup mi poradil náš pediatr 🙂
@kamilka - ještě mě napadá odvar z řepíku - má protizánětlivé účinky. zatím mám vyzkoušeno na dětech jen na pupínky a na zahnisaný paleček.
někdo doporučuje i heřmánek, ale na ten bývají alergické reakce.
Děkuju za rady! Já teď ještě zkouším možná takovou blbost, ale vysadila jsem ten Imazol, protože mi připadá že vůbec nepomáhá (spíš naopak) a mažu jen Weledou. Ráno to zatím bylo lepší, ale prubýřský kámen je kakanec, tak uvidíme. 🙂
A když to nevyjde, vrhnu se na něco z vašich rad.
Zkus koupit nadkolenky a nechat prdelku větrat🙂 Nám nejlíp pomáhá voda a vzduch🙂
@kamilka007 - dobrý nápad, zkusit to určitě můžeš. to mě vůbec nenapadlo a přitom.....u starší jsem v případě ´´ohrožení´´ používala Bepanthen a u mladší to zhoršoval, tam zase pomáhá Sudocrem.
@kamilka007 Weledu v žádném případě nedávej, vadí ta parfemace! Na krvavou opruzeninu jedině koupel z řepíku a poté genciánovou violeť. Mléko s tím může mít co do činění hodně aneb může to být projevem alergie na BKM. Nasadila bych extenzivní hydrolyzát - Nutrilon alergy care nebo Nestlé alhthera.
@kamilka007 koupat v heřmánku, mazat sudocremem 😉
kamilka007 taky koupeme - sedíme v heřmánku a pak pomáhá mast bepanthen
Na heřmánek pozor, je to častý alergen, bezpečnější je řepík.
a@kamilka007 ahj zazila jsem to se synem, mel to z plen a z hovinek. pomohlo jedine omyvani pod tekouci vodou dukladne vysuseni a ty krvave opruzeniny jsem mazala veli mastnym kremem, osvedcila se indulona. zmenila jsem znacku plen a hodne to pomohlo. pomaha i caste prebalovani, slabsi opruzeniny jsou dobre mazat sudokremem. mi se osvedcil i hermankove koupele naopak bepanthen u nas nezabral. chce to zkouset a hlavne prebalovat prebalovat.....druhy syn teto problem nikdy nemel ta jsem te chtela uklidnit ze to tak nekdy byva...
Díky za rady! Pořídila jsem Bepanthen a gencián a uvidíme. Každopádně dneska mi to vážně připadá lepší, takže mám podezření, že ten Imazol tomu fakt moc neprospíval. A na tu UM a příp. alergii se zeptám Mudr a kdyžtak Nutrilon změníme.
@kamilka007 uvidíš, pokud se Ti to podaří pořešit kosmetikou, jen dobře 🙂
Holky prosím o radu . Dneska jsem byla s malou (4 roky) u doktorky kvůli asi týden neléčené opruzenině která se nelepšila. jedinou léčbu kterou jsem zkoušela byla jedlá soda do vaničky.
Doktorka řekla,že to má teda hodně rozmokvaný a rozlezlý a napsala nám fungicidin mastičku a koupel v řepíku nebo trošku heřmánku.
jde mi o to co dělat když se malá vymočí ? Mám utírat taleťákem a nebo ošplouchnout vodou , když to má tolik rozmokvaný 😔 .
Prosím nepište že jsem se měla doktorky zeptat 😀 ,vim že měla ale nenapadlo mě to :/ .Kredit taky nemám abych zavolala.
Nám se na opruzeniny osvědčil Sudocrem a mastička, kterou nám podle receptu pediatričky namíchali v lékárně, na následné doléčení a prevenci máme Bepanthen Extra. A jak píšete - hodně větrat pokožku a omývat vodou ne vlhčenými ubrousky. Někdy mohou opruzeniny být i kvůli změně značky plenek nebo kvůli nějaké potravině či při růstu zubů (to jsme vypozorovali u syna).
Zame Pytiol, stoji cca 40 korun v lekarne a je super, zabere hned!!!
@kamilka007 osobně bych valila na kožní. Nam kozarka říkala ze i casta opruzenina může byt projev atopaku!!!
http://www.branakdetem.cz/leciva-vlna-popolini.htm
toto pomohlo nam, po imazolu, sudokremu a pytiolu bez zlepseni.
take latkuji, ale latka to zhorsovala. na noc jsem dala papirovku do ni kus lecive vlny a rano tak o 90 procent lepsi.
@zuzana_ka Je to čtyři roky starý dotaz 😊
namazat fialkou-genciánkou,mě tak vrátili Ter z nemocnice s doporučením-pomohla