Dítěti se navaluje i z preventivní zubní prohlídky. Dá se s tím něco dělat?

jahodi
9. dub 2024

Ahoj, mam osmiletou dceru. Vcera sla na zubni prevenci a malem se mi sesypala v cekarne, pac ma problemy se silnym navalovanim a zacla to uz jako nedavat. Nedavno jsem koupila sprej do krku na bolest v krku a i to byla hruza. Otevre pusu, striknu, ona se muze po... :(
Doktorka nam vcera rekla, ze musime docistovat, ze kdyby byl kaz, tak takhle nemuzeme ani vrtat. To je v poradku, Ale taky ze urcite bude mit rovnatka, ma ty zuby hodne cik cak. Tak za 4-5 let. Ja si absolutne nedokazu predstavit, jak s ni resit rovnatka s timhle stavem. Prece se delaji otisky. To porad funguje jako "za me" v devadesatkach ne? 😭 Co s tim? Da se s tim neco delat? Ona ji na konci i jen setrela plak z prednich zubu a dcera uplne polosilena. Kdyby prohlidka jeste musela pokracovat, tak ona by uz pusu neotevrela..

ireniq
9. dub 2024

Taky mam strasnej davivej reflex ☹ mne pomohlo odvedeni myšlenek a soustredit se na dech... naopak kdyz si treba představuju, co mi delaj, tak jsem schopna se pozvracet i ted u pocitace. Takze nejaky takovy techniky treba pod odbornym vedenim nacvicit?

levandule_k
9. dub 2024

No úplně nevím, jestli se dá něco dělat s extra silným dávícím reflexem. Dá se asi pracovat na psychice. Jak píše @ireniq Soustředit se na dech, hluboké nádechy, výdechy, ponořit se tzv. do sebe. Kdyby na tohle byla malá, tak bych zkusila dát sluchátka, ať se zaposlouchá do oblíbené hudby. Já jsem celkem alternativní, takže bych zkusila bachovky, možná až bude starší kineziologii. Možná aroma terapii, pokud najdete vůni, která ji uklidňuje, tak jak bude v čekárně, dát pár kapek aroma oleje na kapesník a čichat k tomu. (Mně třeba uklidňuje vůně levandule a mám jeden parfém, který jsem používala, když jsem měla těžkou zkoušku na VŠ, protože v něm bylo něco uklidňujícího pro mě.) Jako asi nikdy to nebude úplně na pohodu, ale dá se podle mě trochu dostat pod kontrolu ta psychika, protože jakmile se rozjede strach, že to bude příšerné, tak pak násobí už jen ta představa.

Partnerovi se navaluje, když se mu dívá dr. do krku a přimáčkne jazyk tou špachtlí. Vždycky jí říká, že potřebuje trochu času, takže mu dr. musí dát prostor, ať se připraví, pak to zvládá, ale nemá to tak hrozné jak tvoje dcera.

Zeptala bych se dcery, jestli by pro ni bylo snesitelnější, kdyby si ten sprej do krku stříkala sama. A jinak, když nesnese sprej, tak bych ji netrápila sprejem, ale volila kloktání, jestli snese, pastilky na cucání.