Poprosím o Vaše zkušenosti. Syn 4 roky do loňského roku jedl všechno až na strouhanou mrkev. Na podzim přestal jít maso, protože je ze zvířátek. Postupně přestává jíst víc a víc jídel. Teď jsme ve fázi, že by jedl jen nějaké druhy ovoce a zeleniny, přeslazené jogurty, k tomu pije banánové koktejly. Takže ráno má jogurt, oběd roznípe a sní pár soust - třeba pár suchých těstovin nebo suchý knedlík. Pokud chci, aby něco jedl, musím mu k tomu uvařit zeleninu. Po spaní chce koktejl a večer salát. Pokud nedostane salát, tak nejí a vzteká se. Ještě tedy jí olivy a kyselé okurky.
Nikdy si nic nevynutí. Nenechávám ho, aby se něčím dojídal. Sladkosti má minimálně.
Pomalu začíná hubnout. Zatím to není nic hrozného, maximálně tak půl kila.
Beru to jako období. On je lehce opožděný, starší měl podobné období od 2 do 3 let, ale v té době pil sunar a nehubnul (spíš naopak). Zatím není hubený a má kde brát, ale celou zimu je pravidelně nemocný, hubne, tak jsem doufala, že si zase udělá přes léto zásoby. Na jaká jídla se vám děti chytly? Nebo to prostě mám brát jako období a neřešit?
@guinea salát má vždy se sýrem a někdy se šunkou (kupuju jen vysokoprocentní). Sýry zatím jí, takže 2x týdně mu je zařazuju jako samostatné jídlo - Eidam, Goudu, čerstvé sýry, Mozzarellu... dám mu je na talíř, k tomu vejce (zatím jí, sní tak půlku, ale stačí).
Luštěniny jí fazole a hrášek, o víkendu dělám čočkovou polévku. Tu má rád.
On ochutná, vyplivne a konec. Bohužel už plive i věci, které dřív jedl. Uprostřed jídla najednou vyplivne sousto a příště už to do pusy nevezme.
Má mezi necelých 16 kg.
Přítelova dcerka má pět a taky je to katastrofa s jídlem. jí jak vrabec a hodně vymýšlí a vybírá si, maso sní jen občas- třeba ve vývaru nebo masové kuličky v rajské, nebo mleté maso v boloňské.... Kdyby alespoň chtěla více zeleniny tak bych byla ráda,ale ona by pořád jen mlsala sladké, což jí hodně zatrhávám a snažím se nahrazovat ovocem. Nejhorsí ale je, že má jetě k tomu reflux, takže normálně sní půlku oběda a zničeho nic se pozvrací a řekne že ji to nechutná, ale ze sladkého nebo hranolků se ještě nepozvracela, trochu už ji podezřívám, že to na nás hraje, když už jídlo nechce...
jak se třeba tváří na namazaný chléb či jiné pečivo s domácí pomazánkou? Nebo na omáčky?
ono v podstatě máme hodně málo informací aby bylo eventuelně možné poradit.
Je třeba nějaké jídlo, které jí u "cizích" lidí?
Z vlastní zkušenosti - nic nenuť nemá to význam a výsledek je kontraproduktivní .... Syn měl období kdy jedl prakticky jen ovoce, zeleninu a oříšky, semínka .... respektovala jsem to - tělo ví co potřebuje ... zase ho to přešlo, maso nejí taky - kvalitní šunku ano, a ryby takže to beru jak to je ..... hlavně dávám na talířek málo a chválím že snědl spíš než dát hodně a docházet od nedojedeného talíře .... přes den k hraní dávám do misky třeba nakrájenou mrkvičku, naklíčené mungo, sušené ovoce a ořechy, prostě se snažím mu propašovat co nejvíc živin i mimo hlavní jídla ... jogurty u nás nepřípadají v úvahu, ale synovi chutnají rostlinná mléka od Alpra tak ty dostává - je tam taky dost živin ... jinak se mi váš jídelníček nezdá zdaleka tak tragický jak popisuješ
@guinea vyplivne cokoliv. Naposledy Jablko a už je nejí. Růžičkovou kapustu taky tak přestal jíst. Prostě mu najednou něco prelitne přes nos a je konec. Navýšit nejde. On sni, co chce a víc ani ťuk. Nebo se rozhodne, že chce kyselé okurky a když mu nedám, tak se vztekne a dojedl.
@ange_de_la_morte ono to je pořád relativně slušné, ale prakticky co týden, to další jídlo, které nejí.
yloženě vlastní zkušensot nemá (i když my jsem si s jídlem také užili. začla jíst pořádně až když začal chodit do školky 2,5 let a ve školce sní vše, ale doma ne - doma jak kdy a jak co - ale ničeho velkéo si nevšímám )
Rozhdoně nenutit, zkusit motivovat - třeba jsem měli čočku s párkem (kupujeme kvalitní), chtěl přidat párek, ael čočku nejedl, řekal jsem že pokud chce párek musí sníst i čočku, že jinak by ho bolelo bříško - snědl.
Nevím co přsně vše jí a nejí > píšš hodně zeleniny, nejí maso....? Je v tom nějaký "systém"? Zkusila ybch se zaměřit i na to - je to sice k neuvěření, ale už jsem slyšla jak si dítě (vlastně nevědmky) nastavilo vegetariánskou či veganskou stravu > i bez toho aby o tom cokoliv tušilo. Ale to je spíše jedna možnost (a asi nepravdivá 🙂)
Pokdu to s váhou skutečně jde dolů můžeš zksit nabízet dvě varianty . tkato dělám i já - chce něco (sladké) a já řeknu ne - poku máš hald dej si jablko nebo banán - řekne ne fajn tak si nejez -nic jiného není . a nakonec si vezme (ovšem nevím zda tohle by u Vás fungovalo)
Zkoušet se ho ptát proč to nejí a zda v jiné formě by mu to chutnalo více - nebo zda to chce okořenit.... syn nechtěl něco jíst, nechala jsem ho ať si to jako osolí, oppeří aže si to muí zamíchat a pak to snědl. Pomáhá při přípravě.
Jinak Váha je asi OK. Syn má 3r 3m a má necelých 15kg (15kg)
@ladyhacek váha je určitě v pohodě, ale hubne. Maso nejí, protože nechce. Je to dobrovolny vegetarián. Ji tedy šunku a parky, protože v nich nevidí maso. Ví, že jsou z masa, ale nedochází mu to.
On moc nemluví, když se ho zeptám, proč to nechce jíst, klidně mi odpoví, že kvůli tomu, že kolem nás nejede auto. Resp. už více méně mluví, ale domluva je složitá.
Výběr nefunguje, asi ho ani nechápe. Buď chce oboje nebo nic. Případně se vztekne a nejí.
Teď se tedy v jídle podstatně zlepšil, ale to, co přestal jíst, nejí dal.
@zuzana_ka měl ji rád v zeleninové polévce. Jeden den ji jedl, jeste mi ji vyjidal z mé polévky. Za týden řekl, že je hnusná. Měl ji rád i zapekanou s těstovinami. Teď ani v jednom. A podobně to je se vším. Jeden den ji papriku, další den ji vybírá s pečlivostí Popelky. Vařím pořád stejně.
Přiznám se, že nemám zkušenost (synovi jsou teprve 2 a snědl by mrtvému oko),a le tato diskuze mě zaujala. jak jako může být 4-letý dobrovolným vegetariánem? To nějak nepobírám. Stejně tak by mě zajímalo, co děláte, když se teda vztekne? Pokud nechce jíst a vynucuje si olivy a podobné "blbosti" (pardon, ale to fakt dáváte 4-letému olivy?), tak mu je jako dáte? Nebo jak to celé probíhá?
Můj bratr byl podobný nípoň. Co si pamatuju, tak máma mu to tolerovala - a za chvíli už vařila jen kuře, protože mazlíček nic jiného nejedl. Na prázdninách u dědy měl ovšem útrum - děda se s ním nemazal. Nemáš hlad? opravdu? tak nejez, nikdo tě nenutí, ale nic jiného nedostaneš..... Po 3 dnech vztekání, dupání, křiku a vydupávání si kuřecího masíčka přišel opravdový hlad (žádné sladké, nic jiného, než to, co jedli ostatní) ..... a najednou bratr začal jíst i věci, které dřív zarytě odmítal. A jedle celé prázdniny. Po návratu domů opět začala kuřecí epizoda a vše se vrátilo do původního.
Jak říkám, nemám zkuenost, ale vyloženě bych mladému pánovi tohle vymýšlení netolerovala. Doma jez co máš, v cizině, co ti dají.......však ono dítě po týdnu hladovky hladem neumře :D
Nedáváme mu olivy, on se obslouží. Pokud doma jsou, tak si ukradne - třeba obere pizzu. A přiznávám, že v rámci pozitivní motivace mu klidně dám domácí kyselou okurku. Např. udělám k večeři obložené chleby a dám mu na ně kyselou okurku.
Pokud se vztekne, má smůlu, nic si nevynuti. Prostě se vyrve buď se naji, nebo se nenaji. Je to jeho boj. Pokud ve vzteku letí jídlo vzduchem, dojedl.
Dobrovolný vegetarián je úplně jednoduše - nechce maso, protože je ze zvířat. Dřív měl maso rád. Máme za sebou scénu, kdy babička rozhodla, že bude jíst maso, on ji chtěl vyhovět, protože ji má rád a hodinu brečel do masa, že mělo prasátko au, že ho to bolelo. Pak jsem přišla já, sebrala jsem maso a od té doby mu to nikdo nenutí.
Upozorňuji, že mu to netoleruju. Nemusí jíst maso, což chápu, že mu vadí způsob, jak se maso získává, ale ostatní má smůlu a nahradu nedostane. Takže jsou dny, kdy je na dobrovolné dietě a za celý den má k jídlu ranní kakao, protože ostatní nechce, buď to nejí, nebo mu nevyhovuje čas a způsob podání (třeba že není salat ve vhodné misce a není k večeři). Nejsem typ, co ho bude přesvědčovat a vnucovat mu jidlo.
@billi nezlobte se, ale mě to přijde jako dost neúcta k jídlu - pokud jídlo letí vzduchem, letěl by i syn fofrem do pokoje a bez jídla. Pokud mu nevyhovuje čas a způsob podání - fajn, nejez, odejdi od stolu. Obslouží se? žádné jídlo v dosahu, nic, kde by se mohl nepozorovaně dojídat. Nejí maso protože prasátko to bolelo? Vysvětlit, že prasátko chováme proto, abychom sami měli co jíst.
Jídlo není zadarmo, stojí peníze. Nesnáším plýtvání. Pokud si dítě jídla neváží, nedostane. Nezlobte se, ale ve 4 letech prostě dítě nemá co vymýšlet, jaképak dohady. Také nenutím, ale syna už teď učím, že NE znamená ne a že pokud on řekne, že dojedl, tak dojedl, že nic jiného není....... ale je pravda, že ve svých 2 letech neví, co je čokoláda, zmrzlinu měl 1x a celkově na sladkosti má ještě hafa času.
@nugetka20 nechala bys dítě brečet do jídla, že to prasátko bolelo? Jak dlouho? Osobně ho chápu, taky jsem jednu dobu nejedla maso (bylo mi 12), pak mě to přešlo.
Obslouží se z té své pizzy. On se nepozorovaně nedojida. Maximálně odpoledne svačí na zahradě rybíz a ostružiny.
Vždyť jsem psala, že jak jídlo letí, tak dojedl. Jak mu to nevyhovuje, tak má taky smůlu, buď se naji tak, jak to je, nebo může jít.
Jemu jsou sice 4, ale vývojově je sotva na 3 roky.
Syn ve 2 letech taky neznal sladké. Starší dokonce do 4 let, ale chodí do školky. Ale denne sladké nemá a ani si ho nevynucuje.
me teda zarazilo ze mu davate olivy?vzdyt ty jsou priserne slane...
@nugetka20 a jak by se vam libilo kdyby vas nekdo nutil jist neco, k cemu mate odpor?no boze tak nechce maso protoze je mu lito zviratek tak mu ho nenutte,pravdepodobne ho to driv nebo pozdeji prejde.ono dnesni maso z velkochovu neni nic zdraveho...
@zelenaesmolda já nepíšu, že mu je dáváme, jen že je ma rád. A upřímně 2 olivy za měsíc, které obere z pizzy nepovažuji za problém.
@billi no tak to fakt problem neni 🙂 ono to vyznelo tak,ze mu je davate aby aspon neco snedl 🙂
@zelenaesmolda tak to opravdu ne. On nedostává nic, aby jedl. Buď si dá, co nabízíme, nebo má prostě hlad. Je to jeho boj. Jen jsem mu ustoupila s masem, že vařím pro nás a on tam má zeleninu navíc.
Ja se tedy nad "dobrovolnym vegetarianstvim" nepodivuji vubec. Syn ma zatim jen 2 roky,ale maso do nej nedostanu. Pouze ve vyvaru nebo vypecenou stavu z masa.
Nechala bych to byt,ale on k tomu clovek musi dospet stejne sam. Take jsem porad dokola resila nejezeni a rady "az bude mit hlad,tak se naji",protoze to rikaji ti,kteri doma zas takoveho nejedlika nemaji. Syn rano nesnida nic, nekdy je hlady az do obeda,kdyz mu pri hre nebo venku nestrkam do pusy kousky ovoce,k obedu max 1 lzice neceho (ideal ryze,testoviny), odpoledne ve stejnem duchu,driv jogurty a ten ted odmita. Vecer nacpu trochu polevky. Ano,jedl by jako divy,kdyby slo o sladke, coz jsem zarazila. Ted jsem ho pres tyden nechavala o jidle rozhodovat samotneho a vysledkem bylo za den par boruvek v lese, ctvrtka jablka a maly kus syru. Druhy a treti den obmena,ale mnozstvi stejne.
Hlady neumre je pekna rada,dokud dite neni jak lunt a nepridavaji se dalsi problemy.
@nelam třeba starší od 2 do 3 let nejedl nic, jen pil mleko (cca 200 - 400 ml za den), takže jsem vycvičená, ale on nehubnul. On tehdy nechtěl ani sladké a ani nic dalšího. Nenutila jsem a po roce ho to přešlo.
Mladší je v pohodě, má kde brát. Ale raději bych, aby mu zásoby zbyly na zimu, až bude marod.
@zelenaesmolda
@billi
Dámy, podsouváte mi něco, co jsme nenapsala - nikde jsem neřekla, že nechám dítě brečet do masa ani že mu ho budu nutit. Pouze vysvětlím, že masíčko je dobré, aby jsme měli sílu a zvířátko je tu od toho, aby jsme ho snědli, nic ho nebolí. Důležité je, aby maso jedla normálně celá rodina. Osobně mám husí kůži z vegetariánů a jim podobným, co své názory samozřejmě cpou i do dětí a ty jsou jak bílé mumijky, protože maso je fuj a vajíčka jsou fuj a všechno je fuj, hlavně že baští zrníčka (teď si to prosím neberte osobně, mluvím obecně). Ale je pravda, že my jsme na vesnici, maso máme domácí, manžel dokáže sehnat i domácí hovězí, máme zásoby, občas koupím jen kuře.
Můžete tedy skutečně napsat přibližný harmonogram co kdy a v jakém množství to dítě skutečně sní? Jíte všichni pohromadě? Vidí jíst ostatní? Kdy odchází od stolu - všichni, nebo každý zvlášť?
Jinak ještě jeden poznatek - v okolí mám několik maminek, co si stěžují, jak jim dítě nesnídá, nesvačí, nejí ......a pak vidím, jak má dítě v 11 hodin v puse lízátko, nonstop si dává kukuřičný křupky, místo jídla pobíhá, občas si ukousne, nebo taky ne ..... to je pak těžké :(
@nugetka20 my všichni maso jíme. Maso vařím pravidelně, ale synovi ho nenutím. Můj syn brečel do masa, proto jsem to napsala. Necháte takové dítě brečet?
My jíme všichni pohromadě. Je čas na jídlo a mezi jídly nic. Maximálně po spaní má domácího nanuka, ale to beru jako svačinu, protože pak už stejně nic dalšího nechce.
Další je, že u jídla se sedí. Naprosto nepodporuju běhání s jídlem za dítětem. Nebo zobání u dalších činností.
@billi V tom případě bych skutečně trvala na tom, aby dítě jedlo, jak má. Pokud nechce, nenutila bych, ale ani se vyloženě nepodřizovala. Je léto, děti obecně hůř jí v těch vedrech. Udělala bych lehčí jídelníček, ovoce na kousky, nějaké zajímavé jednohubky ....
Hodně udělá, když jí děti v kolektivu 🙂 Na dětských táborech už se naučily jíst mnozí nejedlíci
@billi Jako problém vidím to, že má asi dost málo bílkovin - jen v tom jogurtu? Co zařadit do salátu na kostičky nakrájený sýr, vařenou čočku? Kolik teď syn váží? Můj tříleťák má teď taky období, kdy začal odmítat jídlo, co předtím jedl, ale zase jsem začala zařazovat nové věci a většinou si dá říct... U nás tedy funguje "pozitivní motivace" - za to, že ochutná jídlo co nechce, mu slíbím třeba chvíli koukání na TV. To se většinou hecne, ochutná, a pak to taky většinou bez problému dojí. Pokud po tom ochutnání něco opravdu dál nechce, tak nenutím...