Dítě sedí mezi patičkami a vytáčí ven špičky - problém?

tereza_kubalova
5. únor 2015

Synovi budou 2 roky. Na půl roce jsme chvíli cvičili Vojtovou metodou kvůli propínání do luku a zřejmě hypotonickému břichu. Syn začal lézt na 5 měsících a lezl až do roka, kdy začal chodit. Ve 14 měsících se začal sám posazovat, ale velmi zřídka s nohama před sebou, dnes už tak vůbec nesedí, zásadně si sedá mezi paty, nohy do písmene W, špičky vytočené ven (do fajfky). Od jedné fyzioterapeutky vím, že s takovými dětmi cvičí, moje mu před půlrokem (na 18 měsících) pouze tejpovala bříško, že prý to na cvičení není. Obávám se, že naše pediatrička nám nenapíše FT poukaz pro pojišťovnu, abychom nemuseli na fyzioterapii platit, ale přesto mám pocit, že syn není v pořádku. Vím, že takhle sedává spousta dětí, ale to ještě neznamená, že je to v pořádku. Nebo se mýlím?

terezapetrova
5. únor 2015

Nohy dozadu jsou v pohodě, jen ty špičky by mely směrovat k tělu, ja toto (ty špičky) ze synem v rámci rhb cvičila ale u nás to byla jen jedna věc v rámci všech ostTnich problému, můj syn trpí na hypotonii celého tela od narozeni.

petrajurinova
5. únor 2015

A co na tom má být špatného? Čemu to má vadit? Já takhle sedávám od malička a nemám pocit že bych měla nějaký problém. Prostě se mi tak vždycky sedělo nejlépe a i teď když si hraju s děckama na zemi tak si sednu právě takovýmhle způsobem.

laja64
5. únor 2015

Já taky tak sedávala cca do pěti let věku a můj brácha o samé 🙂 Nic v tom nevidím 🙂

polaks
5. únor 2015

Tak sedí aj môj starší syn a je naprosto v poriadku....

jaya
5. únor 2015

Nemel by to delat, hrozi krive nohy do x, krive paty. Když ho takhle vidis, zkus mu to napravovat. Fyzioterapeutka by ti k tomu rekla vic. Na patach muze sedet, ale slapky narovno popr. presne naopak - spicky dovnitr.

marca22
5. únor 2015

Tak já mám dva kluky,budou jim na jaře 3 a takhle jsem je ještě sedět neviděla. Stále jen normální sed s nohama dopředu rovně nebo přikrčenýma nebo sedí na bobku,takže ano tohle mi nepřijde uplně v pořádku.

frami
5. únor 2015

Můj starší syn (5 let) sedí takto od malička, nikdy jinak neseděl. Vůbec mě nenapadlo, že je to problém. Nikdo mě na to ani neupozornil (ve školce, na kroužku...), že by to mohlo být špatně.

elen222
5. únor 2015

Můj syn seděl vždycky takto a nikdy si nesedl s nohama dopředu. Teď má 4,5 roku, chodí druhým rokem do školky a zcela přirozeně přešel na sed "na turka", ale občas ještě sedí tak jak ten váš. Dětská doktorka nám na tříleté prohlídce řekla, že občas ty děti potom mají nohy trochu do x, ale že se to vývojem a časem samo spraví. Moje dvouletá dcera takhle sedává také, i když u ní jsem poprvé viděla sed mrňouse s nohama dopředu 😀 a připadalo mi to dost komické 🙂 , protože jsem na to nebyla zvyklá. Takže dcera to střídá 🙂 . A nakonec jsem ještě chtěla říct, že já jsem takhle sedávala od mala až snad do teď, prostě je to pro mě přirozené, když si sednu k dětem na zem a hrajem si 😀 . A v životě jsem neměla nohy do x, na svoje nohy jsem dostávala a dostávám spoustu komplimentů a nejvíc mě těší ty od žen (který jsou normálně na chlapy 😀 )

sarriku
5. únor 2015

moje neteř takhle sedávala taky, říkala, že je to v pohodě a že se jí takhle dobře sedí. Nedovedla jsem to pochopit. Teď je jí 11 a je úplně v pořádku

steffi23
5. únor 2015

No, uplne v poradku to neni, nas syn ma nozky do x, prave diky tomuto sezeni. Dle ortopeda ho musim opravovat a posazovat na turka, ted ma i specialni vlozky v botach. Rika, ze se to snad spravi, ma ho v peci od malicka, ted jsou mu 3 roky. Jeste doporucuje v lete chozeni naboso venku a hodne behani - s cimz nas rarach nema problem 🙂 doufam, ze se to zlepsi, nozky ma do x dost viditelne!

86radka86
5. únor 2015

když jsem chodila k fyzioterapeutce, tak si tam jednou malej takhle sednul a ona mi řekla, že je to špatně, ať mu dávám nožičky buď před sebe nebo ať si na ty nožičky sedá... tohle je špatný na vazy, šlachy (nebo co to u těch kyčlí je) ...

sisinka74
6. únor 2015

taky jsem tak sedavala. Cca do 15 let, ale pak zniceho nic jsem prestala. Nohy mam snad v norme.

mamkaivi
27. pro 2015

Dobry den, moj maly ma 3,5 a tiez tak sedi od kedy vedel sediet. Nevedela som, ze je to zle. Ma nohy do X a kolienka ku sebe teraz... Mylim, ze to nie je spravne a budeme to riesit. VY ako? Riesite to? alebo ste to nechali tak? Nsla som taky clanok a ma to znepokojilo ☹ dakujem za radu.... 😉

http://zdravie4fun.sk/ak-vidite-vase-dieta-sedi...

ojo
27. pro 2015

já takhle seděla od mala, pak jsem přestala a poslední dobou si občas takhle sednu na zem, sedí se mi tak líp než na turecký sed 😀 a nohy mám normálně rovné, můj starší syn taky takhle sedí už od mala, nijak to neřeším...

pabka
27. pro 2015

fyzioterapeutka a také dr. ortoped mi řekli, ze takhle děti sedavat nemají, je to špatné. A ze se několika lidem, co takhle sedí, nic nestalo neznamená, ze je to v pořádku. Dítě bych raději opravovala, nám to opravdu ze dvou stran tak bylo řečeno... takže jistota je jistota 🙂

bartovka83
27. pro 2015

Můj syn takto naštěstí neseda. Ale má nohy do X tak jsme v péči ortopedu, dostal vložky do bot a teď dokonce na noc dlahy 😕 Doktoři mě upozorňovali, že mám toto hlídat, ze to není správné aby dítě takhle sedělo. Naopak doporučuji turecký sed.

lajla
27. pro 2015

Není na tím nic špatného!!! Jen dneška se vše moc řeší...nohy mírně do x jsou fyziologické u děti. Nechala bych ho být a neotravovala s nejakyma rehabkama

pampalin
13. kvě 2016

Malá mi takhle taky sedá, na rhc chodíme od malička, to sezení není správně, když už, tak by špičky měly směřovat k sobě, ne ven. Když sedí na patách, je to ok, tohle prý rozhodně nee a musíme opravovat. Posazovat s pokrčenýma nohama dopředu a plosky nohou k sobě, sed na turka, vesměs to tu už maminy psaly.