Dítě s alergií. Jak se řeší v MŠ?

priefi
27. srp 2020

Maminky, co jste musely dodat, aby Vám vzali do školky fenistil? Případně nějaký lék první pomoci, kdyby bylo opravdu zle?

Jak jste to měly s jídlem ze školní jídelny? Veškeré jídlo obsahuje synové alergeny...

Stačila Vám zpráva od lékaře, ve které je, že má takové a makové alergie a zpráva, ve které je napsáno, že se má podávat léky, anebo jste musely mít ještě nějaké dodatečné potvrzení?a kdo ho vystavoval?

rya
27. srp 2020

@priefi pracuji v mš pokud dítě má potravinové alergie tak u nás to máme zavedené tak že maminka si nosí veškeré jídlo pro dítě. Vše si domlouvala s vedoucí stravování. Dále máme dítko které je alergické na bodnutí hmyzem. Jako první pomoc máme inekci kterou mu aplikuje proškolený pedagog zdravotník a poté se volá rodič a záchranka. Vše je ošetřeno samozřejmě papírově. Nejlépe je domluvit se přímo s ředitelkou Mš co bude požadovat.

te_reza
27. srp 2020

Holka má bílek, tresku, arašídy. Jídlo ji dělají bez alergenů. Od dr jsme donesli papír, jak v případě alergické reakce podat ventolin.

priefi
autor
27. srp 2020

@rya takže zpráva od Dr. nestačí? Mám zprávu, ve které je uvedeno, na co je alergický a že to nemá jíst, pak mám zprávu ohledně jiné DG, čemu se vyvarovat a že pokud by byly potíže je třeba podat fenistil, v případě hodně akutních problémů jiný lék a neprodleně pohotovost. Co se týče ŠJ, tak tam nejsou schopní dodávat bez alergenů, tak proč já musím znovu kontaktovat speciální lékaře, aby mi dali potvrzení, že nemůže jídlo z jídelny, když mám výsledky testů, kde jsou uvedené alergeny?

Učitelka mi řekla, že zpráva je nedostačující, protože tam není uvedeno, že se jedná o podání léku v MŠ

priefi
autor
27. srp 2020

@te_reza a která dr.to vystavila? Dětská, anebo specialista?

priefi
autor
27. srp 2020

@rya a ještě u toho zdravotníka, to má mít každá školka? U syna to není injekce, ale čípek

te_reza
27. srp 2020

@priefi alergolog

anguly
27. srp 2020

Syn má brutální alergii na bílek a psa. Do školky (nebo spíš to nosíme úplně všude) musí mít v batůžku SOS léky Dithiaden a Prednison a injekci a adrenalinem a dejchadla. Má u toho návod a třídní paní učitelky jsou informovány co mají dělat. Pro jistotu jsem mu nechala udělat náramek s telefonem na mě a manžela a informacemi o alergii.

V jídelně jsem jim jen ukázala papír od alergologa a vaří mu jidla bez bílků. V naší jídelně se snaží vyhovět všem alergikům a vařit jim co jim nevadí... Takže jídlo z domova nenosime a ani jeden chlapeček, který se synem chodí do třídy má těch potravinových alergií mnohem víc... Ale to asi záleží na konkrétní jídelně... (Synovec s alergií na mléko chodí do sousedního města do školy a musí mít jídlo z domova).

Jinak jsem to s řešila pouze s třídními učitelkami a s jídelnou. A stačilo jim jen přečíst si lékařskou zprávu s diagnózou a podrobné instrukce, aby věděli, co a jak, kdyby se mi náhodou nedovolali hned...

petrasipkova1
27. srp 2020

Dcera měla alergii jen na vajíčka, pak má astma, alergii na běžné alergeny. Jídlo jsem domlouvala vždy na týden podle jídelníčku s vedoucí jídelny, nosila jsem vlastní krabičky, které jí ohřívali, svačinu naštěstí upravili, místo pomazánky daly máslo atak. Na respirační alergii měla v šatně Ventolin a bylo domluveno že ji kdyžtak fouknou, a já se pohybuji pořád blízko, takže můžu být ve školce do 10 minut. Nutno podotknout, že dcera je zaléčený astmatik, již nemá žádné záchvaty a jiné, takže to bylo pouze pro jistotu. Pár měsíců po nástupu do školky šla na krevní testy a vajíčko jsme zařadili do stravy, takže starosti pominuly. Źádný papír ani nechtěli. jen moje vyjádření.

priefi
autor
27. srp 2020

@petrasipkova1 asi co školka, to jiné požadavky. V této se asi mají rádi papírování

priefi
autor
27. srp 2020

@anguly můžu se zeptat, jak zvládáš strach o dítě?

rya
27. srp 2020

@priefi v Mš by měl být vždy pedagog který má zdravotnický kurz alespoň u nás to tak funguje. Nám rodiče dodali od specialisti to je alergolog zprávu v které je popsána diagnóza a dávkování léků a jak postupovat v případě alergické reakce. Zeptejte se přímo ředitelky Mš co přesně chce aby potvrzení obsahovalo popřípadě jestli mají nějaký svůj tiskopis kde to MUDr vyplní. Co je týká školní jídelny záleží na domluvě zažila jsem dítě které mělo bezlepkovou dietu a nebyl problém pro něho vařit v jídelně ale je to náročné pro personál.Momentálně máme dítě s alergií na bílkoviny a lepek a jídelna nevaří. Rodiče si vše nosí obědy, pomazánky atd..

anguly
27. srp 2020

@priefi No to je otázka. Ve školce jim docela věřím, paní učitelky se aktivně zajímali a konzultují se mnou každou procházku a výlet (ono je všude riziko, že bude pes). Vajíčka si syn docela hlídá i sám... a navic v jídelně jsou opravdu zodpovědný. Ale radši ho nechávám ve školce, ale jen dopoledne. Můžu si to zatím dovolit a mám lepší pocit.

Ale opravdu nerada ho někde nechávám někomu na hlídání. Vždycky jsem hrozně nervózní i když musím jít na chvilku někam sama. Navíc syn je takový, že by rád spal u babiček, jezdil na výlety s tetou apod. Nechci ho úplně izolovat, takže ho občas pouštím, ale přiznám se, že jsem musela poprosit o pomoc psycholožku, abych se nezbláznila přemýšlením nad černými scénáři.

Okolí mi to taky moc neulehčuje. Všichni si myslí, že pes může vyvolat maximálně kýchání (ale po olíznutí měl syn anafylaktický šok).
Takže to v reálu vypadá tak, že babička "zapomene" zavřít psa (i když mají 2 zahrady), dá mu buchtu s domácími vejci (protože ty prý nevadí)... tetička záměrně nevezme s sebou ven batoh s léky (protože jdou jen kousek) a případně se hned vrátí...
No a já jsem za hysterku, když na to náhodou přijdu... A opravdu nevím, jak jim to mám vysvětlit.

Takže nejradši mám syna pořád pod kontrolou, ale protože je mi jasné, že to takhle nejde donekonečna, tak zkoušíme jestli aspoň trošku nezabere homeopatická léčba...

priefi
autor
27. srp 2020

@anguly domácí vajíčka nevadí 🤦‍♀️ to je teda snad fór 🤦‍♀️ ale tomu nejde říci jinak, než "povedené" babičky.... To jim nedochází, že mu jde o život (pes, vajíčka)? Nedivím se Ti, že nechceš dávat dítě na hlídání. Ve školce mívají trochu jiný postoj, protože jim hrozí trestní stíhání, kdyby něco.

priefi
autor
27. srp 2020

@rya žádné lejstro nemají, vše musí lékař sepsat sám

anguly
27. srp 2020

@priefi To dělá spíš jen jedna babička. A fakt to absolutně nechápe... Druhá je trošku zodpovědnější, možná taky proto, že byla u toho, když nám ho na JIPu rozdychavali...

Jinak nevidím důvod, proč by si nemohli ve školce nechat lék na akutní alergickou reakci. Možná to chtějí mít lépe ošetřené.
Když jsem byla se synem na alergologii u první doktorky, tak udělala krevní testy a napsala zprávu na 3 řádky, kde byli vypsány jednoslovně alergie a léky...
Pak jsme šli k pečlivější doktorce (kde jsme teda čekali na objednání 8mesicu), tak vždy odcházíme s lékařskou zprávou na dvě A4... A mj. tam pokaždé píše "S sebou nosit VŽDY balíček první pomoci (léky pro okamžité použití) a průkaz alergika s návodem. Tak jestli by jim v té vaší školce nestačila nějaká taková věta v lékařské zprávě...🤔

priefi
autor
27. srp 2020

@anguly aha, to zní dobře 👍 možná kdyby to tam bylo. No tak či tak, musím čekat na odborného lékaře, který bude k dispozici nejdříve v pondělí. A na tom JIP ho rozdýchávali po tom olíznutí psem?

anguly
27. srp 2020

@priefi Ano, po olíznutí psem, nejdřív otékal, pak omdléval... A pak měl silný astmatický záchvat...

janoma
27. srp 2020

Pracuji jako ředitelka Ms. Podminky jsou všude stejne. Vy podate zadost, dodate potřebná doporučení od lékařů. Popr,lékař proskoli personal. Ředitel se vyjádří.
Když jde o úpravu stravy zalezi, zda Vaše Ms vaří dietní stravování. Pokud ne, jídlo donasite vy. Povinnost varit dietní bude až od 1.9.21. Tuším.
V případě podání léku, je postup stejny.

priefi
autor
27. srp 2020

@janoma to všechno bylo, žádost, info o alergiích... Ale nikdo to neřešil, já jsem o tom informovala a že vše je v pořádku, teď když jsem byla na schůzce, tak jsem měla s sebou lékařské zprávy. Takže pokud školní jídelna, že které dováží, neposkytne jídlo bez alergenů, tak nemusím shánět potvrzení lékaře, stačí dodat opět a znovu seznam alergenů?

janoma
28. srp 2020

@priefi pokud jídelna nedorazí dietní stravování, podas zadost+lekarskou zprávu. Paní ředitelka se vyjádří a musi ti umožnit vnaseni vlastního jidla.