Dítě po nemoci nejí a hubne. Řešili byste?

21. dub 2022

Syn byl od začátku března opakovaně nemocný. Nejdříve zánět středního ucha, pak zápal plic a nakonec střevní viróza. Výsledek je ten, že výrazně zhubnul. Aktuálně nemá ani 20 kg na 128 cm. Má propadlé tváře a méně energie.
Za den sní třeba půl banánu.
Včera k večeři snědl víc, rozbrečel se a nakonec zvracel. Podle mě kombinace stresu a toho, že do prázdného žaludku nacpal víc jídla - ovocná výživa a 5 piškotů. Za celý den snědl 2 kolečka rohlíku.
Doktorce jsem volala, doporučila jen probiotika. Ty má od prvních antibiotik, co měl na ucho.
Prý pokud pije, tak v pohodě a jídlo časem přibyde.
Dneska syna hlídala tchýně, neviděla ho skoro měsíc, když jsem si ho přebírala, ječela na mě, že takhle skončí na kapačce, že to máme okamžitě řešit, že je podvyživený... Zítra hlídat nebude, snažila se ho cpat a zase zvracel.
Máte tip a nápad, jak to řešit? Nebo byste dali dítěti třeba ještě nějakou dobu, aby se rozjedlo a přibralo?

vladienka
21. dub 2022

Minimalne to chce vysetrenie u dr, odbery. Ak je uz aj slaby, tak by som to fakt riesila a necakala na nic

rencinka87
21. dub 2022

No teda musim rict, ze nejsem nejakej tabulkovej hrotic, ale kdyz si vezmu, ze muj syn ma 20 kg a 122 cm a vypada jak z Dachau, tak bych teda asi zpozornela - kolik mel pred nemoci? Zkusila bych minimalne nejaky ty vyzivovy koktejly treba, nestresovat ho hlavne, prinest to domu s tim, ze to muze zkusit, jestli by mu to chutnalo..
Hlavne bych ho do niceho netlacila a tchyni k nemu radeji s temahle recma nepoustela - aby si nevypestoval odpor k jidlu, rekla bych, ze staci fakt malo a napravuje se to tezko.. Jaky byl jedlik pred tou nemoci?

evik19
21. dub 2022

Pokoušela bych se to řešit doma, pokud by tento stav trval méně než týden a zlepšoval se, ale pokud to v podstatě trvá skoro dva měsíce, šla bych k doktorce co nejdřív. Mezitím, než vás někam pošle, snaz se mu dávat aspon nutridrinky (koupíš v lékárně) anebo džus, ať do sebe dostane aspoň nějaký cukry, takhle přece nemůže dlouho fungovat... A to říkám jako matka dvou totálních nejedliku.

petrasipkova1
21. dub 2022

Jasne ze bych to řešila a akutně, dítě nemůže přežít z 2 koleček rohlíku. Dělala bych masové silné vývary a pomalu roztahovala žaludek. Ne mu dat rohlik, ale několikrát denně klidně naberacku polévky, dávala bych ji klidně i k snídani, je to fajn. Hroznovy cukr do vody, nutridrinky apod. Ale řešila bych to hned, ne až po 2 měsících.

autor
21. dub 2022

@petrasipkova1 on na začátku jedl. Nejí teď 2 týdny. Volala jsem doktorce včera, tak jen řekla ty probiotika, a že nechutenství po nemoci je normální.
Polévky nejí ani když je zdravý. Doma je vařím, manžel a starší syn mají polévky rádi. Jídlo se mu snažím vymýšlet pestré. Není to tak, že bych mu dala rohlík a konec. 😉

@rencinka87 před nemocí přesne váhu nevím. Před Vánoci měl 22 kg. Nejedlik je celkově. Resp. on ji hezky, ale má málo jídel, co jí.

te_reza
21. dub 2022

Tohle určitě řeš, to není prdel. Mě holka nejedla asi měsíc a to bylo největší zoufalství. Ale nakonec jsem ji "ukecala" sama

rencinka87
21. dub 2022

Aha, tak pak ten ubytek neni takovy, predpokladam, ze doktorka vas sleduje, takze vi, jak je syn na tom.
Hlidala bych piti a pokud by se mi jakkoliv nezdal (prilisna unava a podobne), tak bych radeji jela na vysetreni.
Ale asi ho sama znas a kdyz vis, jak to ma s jidlem, tak dokazes porovnat, jak moc je to zly.
Tchyni bych radeji neposlouchala 😁
Jinak pokud ma za sebou zabet stredniho ucha, zapal plic, antibiotika a ted strevni virozu, tak celkem chapu, ze nema chut do jidla :-/

zmrzlinka
21. dub 2022

Zkus mu koupit Multisanostol sirup.Syn byl podobný případ a pomohlo mu to.A taky zkus Nutridrinky.Kdyz se vychladí ,mohli by mu chutnat.

autor
21. dub 2022

@zmrzlinka Multisanostol měl nasazený už několikrát a nikdy neměl efekt. Nutridrinky mám, ale nedávám tomu moc šanci. Nemá podobné věci rád. Ale zkusím zamrazit, to by mu mohlo chutnat.

autor
21. dub 2022

@rencinka87 úbytek není největší. Ale je bez energie. Usíná v sedm, zase usina po obědě.

nijij
21. dub 2022

Tak jasně že je bez energie když nejí... Postupně dávat jíst, cokoliv co by si dal tak nachystat. Dávat pít džusy, ovocné,zeleninové šťávy. Rýží, a hlavně vývary/ polívky..

zmrzlinka
21. dub 2022

Jestli je takhle unaveny ,tak může mít mononukleózu.Chtelo by to,aby ho doktorka pořádně vyšetřila.

autor
21. dub 2022

@nijij taky mě to nijak nepřekvapuje, že je unavený. To bylo k tomu, že zase tolik nezhubnul.
Polévku jsem dělala dnes k večeři - květákový krém s krutony. Dal si 3 lžičky.
Džus mu zítra koupím. To je dobrý nápad. Děkuji.

saralinda
21. dub 2022

Jak dlouho je po posledni nemoci? Podle toho co pises, bych to resila (a to jsem typ, co s ditetem k doktoru moc nechodi). Uz to, ze byl 3x po sobe nemocny a do toho, ze je ted tak slaby a unaveny. Nech mu odebrat krev. Mam taky nejedlika a to bych az tolik neresila, ze dite neji, pokud by melo dost energie. Ale ty caste nemoci a unava - to chce podle me radsi vysetrit. Ale treba to nic neni a jen se to tak blbe seslo a telo potrebuje cas se z toho dostat.

petrasipkova1
21. dub 2022

Kvetakovy krém je těžký i pro mě když jsem zdrava, natož když píšeš ze z jídla teď zvraci. To bych ani já nedala. koupila bych domácí kuře, ze skeletu a vnitřnosti vařila silnou polévku, trochu zeleniny, rýži, trosku pokrájet maso a to by jedl cely den a hotovo 🙈

autor
21. dub 2022

@petrasipkova1 on polévky nejí. Vývar jedl naposledy jako kojenec. Nema je rád.
Dneska si dal 4 lžíce a je to nejvíc polévky, co snědl za poslední měsíce. On má rád květák. Nejoblíbenější jídlo. Dělala jsem ho pro manžela.

lv
21. dub 2022

Ani s tím juicem bych to neriskovala, taky neni lehký na žaludek. Možná juice- nutridrink, ty jsou chutny a dobře stavitelný.

jannym
21. dub 2022

Taky bych zkusila dr navrhnout jestli nemuze mit mononukleozu, protoze jako dite jsem ji mela nejdriv priznaky virozy pak zapal plic, pak angina… ona se u deti rada maskuje za jine nemoce…

autor
22. dub 2022

@jannym měli jsme to postupně všichni, tak si myslím, že to bude jen to, co to bylo.

@lv on toho moc nevypije. Koupím mu hruškový.