Dítě nemocné jen doma, jinde zdravé. Máte zkušenost?

goldenova
23. dub 2023

Hezké odpoledne,
berte to jako čistou spekulaci, za týden jdu s dcerou na imunologické vyšetření, přesto mě velmi zajímají vaše případné zkušenosti. Po rozchodu s partnerem jsem se s dcerou přestěhovala do sice hezkého, ale starého činžovního domu. To je samo o sobě v pořádku, jen dcera začala být od 2 let věku velmi často nemocná - od doby, kdy jsme se tam přestěhovaly. Do té doby ani jednou. Její problém byl běžný infekt dýchacích cest, který ale třeba ve třech z pěti případů vyústil v akutní bronchitidu, kdy 2x skončila na pohotovosti a musela jsem jí podporovat Ventolinem. Běžné alergologické vyšetření, jehož součástí je i imunologické měla. Zjistili jí lehkou alergii na tři druhy trávy a prach. Podotýkám lehkou. Žádná protiopatření nedoporučili, kromě úklidu mokrou hadrou, co ani nemuseli...Ten průběh je většinou velká rýma, kdy na začátku cca dvakrát zvrací hleny, pak to přejde do kašle. Už to bylo tolikrát, že jsem ji objednala na to komplexní imunologické vyšetření, ale vzhledem k tomu, že když byla se svým otcem 14 dní v zahraničí a byla úplně v pořádku a ten samý večer, kdy se vrátila ke mně, začala kýchat, pak smrkat, kašlat a do dvou dnů byla nemocná, začalo mi to být velice podezřelé. Před týdnem ji to přešlo, doktorka ji na průduškách nic nenašla a teď to začíná znovu. Nechápu to a jedna z možností, která mě napadla je, že jsou tu možná nějaké plísně, houby...Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Jsem fakt zvědavá na to vyšetření.

zmrzlinka
23. dub 2023

@goldenova jestli je to starý barák tak ji tam podle mne něco dráždí.Muze mít alergie na roztoče .Ty příznaky by tomu odpovídali.

goldenova
autor
23. dub 2023

@zmrzlinka To má, ale právě proti tomu doporučili to utírání prachu a podlah mokrou hadrou - mokrý úklid. Ale popravdě zdá se mi, že když je tam víc uklizeno, dráždí ji to ještě víc, resp.nevidím rozdíl mezi tím když je uklizeno a když se teprve uklízet má.

jana_a_jan
23. dub 2023

Zkus koupit čističku vzduchu ,u nás hodně pomohla ..+ bych zkusila vyšetření na reflux žaludku

drakenn
23. dub 2023

Deti často reagují na neshody partnerů nemocemi. Nehadate se třeba s ex před dcerou? Jsi ty sama v pohodě? Tohle může také hrát roli.

goldenova
autor
23. dub 2023

@jana_a_jan To s tím má společného reflux? Projevuje se to rýmou a kašlem? To by mě nenapadlo.

jana_a_jan
23. dub 2023

@goldenova kašlem a zvracením

exbordelar
23. dub 2023

@goldenova psychosomatika dela divy, fakt. Az jednou nebudu vedet co s casem, udelam na toto tema vyzkum a vedeckou praci ☝🏼😃
Ale vazne, pracuju leta ve zdravotnictvi a trapeni duse se velmi casto (skoro pokazde) projevi fyzickou indispozici. Tak zkus vzit v potaz i tuto variantu. Jinak z toho, co popisujes by opravdu mohly byt na vine i ty plisne - koukni za nabytek, zda vam neplesnivi treba rohy sten… Takovy byt se nesmi ani pronajimat. A jestli to mas vypozorovane, tak mozna bude celkove ten byt naky vadny (spatne zony napr.). O prestehovani jsi neuvazovala? Jak dlouho tam bydlite? A kolik je dceri?

barushet
23. dub 2023

@goldenova Je to zvlástní, asi jí fakt vadí něco doma. Zkuste inhalátor. Zeptejte se dr., zda vám ho napíše. Pokud ne, nevyjde zas tak draho. Dcera dostala kvůli opakovaným infektům dýchacích cest. Já také používám a pomáhá.

eviicka
23. dub 2023

Ještě k té psychisomatice, chodí do školky? Já byla jako dítě hodně nemocná, nikdy ne ale o prázdninách. Až v dospělosti jsem četla jednu lékařskou zprávu, že se patrně jedná o psychosomatiku. Dnes už mi je důvod jasný, byla jsem mamanek a když jsem onemocněla, mamka se mi věnovala, byla se mnou doma (jinak opravdu hodně v práci), pečovala o mě (dodnes to mám jako příjemnou vzpomínku). Cca kolem desátého roku jsem se najednou "uzdravila" (puberta...).

goldenova
autor
23. dub 2023

@exbordelar Psychosomatiky jsem si vědoma a dcera byla dlouhodobě vystavená stresu, takže je možné, že jí dlouhodobě zvýšená hladina kortizolu mohla narušit normální funkci imunitního systému. Jen doufám, že v mnohem menším měřítku, než si myslím. Každopádně ty podmínky se upravily, o to jsem se postarala, ve stresu jsem jako matka sama na dítě pochopitelně i já, ale snažím se pracovat na tom, aby to vnímala co nejmíň. A zóny...no, nechtěla jsem to zmiňovat, abych nevypadala jako nějaká esoterická bytost, ale někdy mám pocit, že ten byt je tak trochu prokletý. Vždycky když z něj vyjdu ven, připadám si, jako bych vyšla z nějaké temnoty do světla. Padají mi tam věci z ruky, divně zakopávám, když jsem se nastěhovala, 70 procent věcí přestalo fungovat...🙂 Kdo ví, tyhle věci jsou mezi nebem a zemí🙂

nicollbc
23. dub 2023

Tak když má alergii na roztoče, tak je to podle mě úplně jasný, je to starý dům, tak to tam musí být zamořené. Já i dcera jsme také alergici a poznám to okamžitě, když někam přijdu a je jich tam moc. Máte v posteli protiroztočové povlaky? To by měl být absolutní základ. Pořizovací cena je sice vyšší, ale od té doby, co máme komplet postel uzavřenou v těch povlacích, my i dcera, tak nemám doma žádné příznaky a nemusím ani brát léky. Ono se to z postele úplně nejvíce přenáší do celého bytu, celou noc je krmíte a tam se množí. Ale to je základ o kterém tě měl poučit alergolog. Takže doporučuji nehledat problém v psychosomatice (i když taky to určitě může podporovat) ale začít tady. Vsadila bych si na to.

goldenova
autor
23. dub 2023

@nicollbc Díky za tip. O tom mě tedy opravdu alergolog nepoučil.

galatea_a
23. dub 2023

@goldenova Vykašli se na to, jak budeš vypadat, a vyčisti ten byt. Šalvějí nebo jiným vykuřovadlem, solí apod.

goldenova
autor
23. dub 2023

@goldenova A projevovalo se vám to stejnými příznaky - častá rýma spojená s kašlem, kýchání?

lucinkaab
23. dub 2023

@goldenova ahoj toto přesně jsme řešili taky se starší dcerou 4,5let od září každý měsíc nemocná nejdřív jsme říkali že zánět středního ucha a pak silná rýma a kašel že stridal, ale ten kašel ji nepřestával měla hnusný dávivý Bali jsme se co to je pak jeden alergolog zjistil alergii na plíseň a na psa, psa jsem museli dát ke známým protoze začínalo to i u druhý dcery ale ta se spíš osypavala, a pak když jsme zjistili že doma v rozích máme plíseň tak jsme ji odstraněli a od tý doby klid sem tam lehká rýma a kasel ale stejně holky půjdou v červnu na celkovou imunologii a apod. Že máme v rodině i astma.

goldenova
autor
23. dub 2023

@lucinkaab Její otec je taky astmatik, ale jí na něj náběh nezjistili. Ty plísně jste našli po odstranění nátěru (píšeš "zjistili", takže asi nebyly viditelné na první pohled)...?

exbordelar
23. dub 2023

Ja na zony, cakry, a takove ty ezo veci mezi nebem a zemi verim a jsem presvedcena, ze krom fyzicna, co si muzeme ohmatat, je kolem nas i jakasi okem neviditelna energie, ktera ma daleko vetsi potencial, nez si myslime, resp. nez si dokazeme vubec myslet.
A ad ty zony - ja to mam vypozorovane na sobe - nekde se mi spi naprosto skvele - vecer lehnu a probudim se rano, jinde se zase budim celou noc (bohuzel doma. Ale to bude mozna tim, ze mam deti 😆). Dokonce na nekterych mistech mivam pravidelne migreny, to podle me neni nahoda 🧐
Taky bych doporucila, at se ridis svymi pocity. Jestli divny/spatny jak pises - uvazovala bych o vymene mista bydliste…

lucinkaab
23. dub 2023

@goldenova tak astma se může projevit kdykoliv, hned nebylo vidět plíseň až když jsme odsunuli nábytek a bydlíme v baráku co je přes 25let starý barák v dolním pokoji co je přesně pod holcicim pokojem byl u stropu plíseň což nevěděli neměli jsme přístup do pokoje. Ale taky u holek se zjistila alergie na řepku i na tu co jsou věci z ní dělaný takže musím koukat co kupuji... Jinak pokud u vás je prach a roztoče tak nejlépe vše vyčistit ( nový nábytek) což vím asi není možné a poříd čistič vzduchu.

normalnimatka
23. dub 2023

@goldenova zkus sehnat vykuřovadlo - šalvěj..ale pokud se v tom bytě necejtíš dobře, tak to dost možná stejně nepomůže.....

a jak píšeš, že se snažíš, aby to na tobě dcera jakoby "nepoznala"...pokud jsi v hajzlu, tak to děti stejně nasávaj jak houby. nemusíš nic říkat, nemusíš na sobě dát nic znát. oni prostě zrcadlej často. co se týče psychosomatiky, super k zamyšlení mi přijde Nemoc jako řeč dětské duše od Dahlkeho.
ale myslim si, že to bude tím bytem prostě..

dyechampion
24. dub 2023

@goldenova neco podobneho jsem ted videla na instagramu nejake americanky, ktera si koupila stary dum, ktery stal na byvale vojenske zakladne. ty jeji deti mely ty same problemy co popisujes...

goldenova
autor
24. dub 2023

@normalnimatka Možná obojím.