Dobrý den, mám syna, kterému budou 3 roky v únoru, a dneska jsem se dozvěděla, že bude muset začít dodržovat bezmléčnou a bezvaječnou dietu. Šel na krev, protože měl pořád zácpu. Jsem zatím vyplašená a nevím co a jak, kde začít? Jak mu to vysvětlit? Navíc mi jen tak něco nesní, už ani maso, ovoce a zeleninu nedá do pusy. A teď tohle, víc budu vědět v úterý po gastroporadně, ale mléčné výrobky už máme vysadit. Namázany chleba, šunku mi nesní....prosím o podobné zkušenosti. Moc děkuji
Jak to vysvětlit prckovi, to nevím, dietu jsem držela sama jako dospělá. Tipy na jídla jsem hledala například tu: proalergiky.cz
Co se týká pečení - když tam nejdou dát vejce, které těsto celkem zvláční, dávala jsem tam pudinkový prášek. Zhruba dvě polévkové lžíce na jedno vejce.
Co se týká másla, můžu doporučit ghí (např. v DM).
V té době jsem dost ráda jedla kaše, různé instantní se dají koupit ve zdravé výživě.
Dobře tak navštívím DMko, a dá se koupit něco jako pribinak? To jediné mi snida ☹
Informuj se, jak moc striktní to bude, jestli vůbec žádné mléčné výrobky nebo jenom mléko, případně bezlaktózové výrobky. Zajíce nedoporučuju, to je největší svinstvo, co může bejt (mega obsah transnenasycených mastných kyselin).
Jinak teda tuhle dietu mu nasadili jen kvůli té zácpě? To se mi moc nezdá...
@lamiaaa no on trpí hodně na zácpu, jde jednou týdně, tak jsme byli na vyšetření na gastru, vzali mu krev. Výsledky mi dnes doktorka řekla a že mu vyšly vysoké hodnoty na mléko a vejce. Teprve jdeme v úterý na konzultaci, ale tak už chci pomalu zjistit, co a jak. Nic o tom nevím ☹
@milkywei Doporučuju knížku - kuchařku Citlivá kuchyně, půjčila mi ji kamarádka, protože se zajímám o zdravou stravu, autorka je známá ekonomka Markéta Šichtařová, její manžel měl neléčenou celiakii a děti různé alergie a exémy vč atopáku. Objednala si knihy za zahraničí, ale zjistila, že je problém se surovinami, tak si začala vymýšlet svoje recepty a napsala tuto kuchařku, kde je i spousta užitečných článků. Už jsem jich několik vařila a jsou výborné a jednoduché. Vaří bez lepku, mléka a dalších alergenů. Píše tam i vlastní zkušenosti týkající se zlepšení zdravotního stavu členů rodiny.
Ještě mě napadl tip, já sama omezuju mléčné výrobky, když je malý zahleněný, mě osobně mléko velmi zahleňuje a naučili jsme se namáčet si chleba do olivového oleje, malý to miluje. 🙂
A dobré je rýžové mléko z DM, to kupujeme docela často, zvlášť v zimě tedy, to malý na ty kašle a rýmy trpí. A taky pozor na očkování, některé vakcíny obsahují látku vaječné proteiny a může se to zhoršit právě po něm: https://www.vakciny.net/principy_ockovani/pr_13...
Ryzove, ovesne, spaldove, mandlove mleko, rostlinne smetany, maslo ghi (vse maji v DM) nebo rostlinne margariny. Do buchty nebo treba do sekane místo vajicka 1 lzice kukuricneho skrobu. Da se koupit sojovy dezert (od Alpro), nevim ale, jak to mate se sojou, je to docela silny alergen. Kdyz jsem soju mohla, tak mne chutnal. Z rostlinych mlek delam puding, palacinky, buchty. Zacala jsem hodne delat pomazanky, napr. avokadovou, cizrnovou. Nebojte, postupne na to prijdete. Jen je treba si zvyknout na jine chute. Dnes se da dikybohu vsechno koupit, i kdyz je to teda drahe.
Tip na webovky www.skritcikuchyne.cz 😉
Do bramboráku místo vajíčka lze dát povařené lněné semínko, pustí sliz a působí jako pojivo, chutná to moc dobře. Luštěninové pomazánky jsou výborné, dělám z červené čočky.
dají se koupit výrobky skoro jako pudink či jogurt a je to lactose free, označeno, ve velkých krámech to mají (např globus) nebo ve zdravých výživách
@ev.ka pokud je ale bezmléčná dieta kvůli bílkovině kravského mléka, tak nestačí dávat bezlaktozové výrobky. Ty se dávají při intoleranci laktozy, to je něco jiného.
@milkywei na koníkovi je skupinka o vaření pro alergiky. Jednu dobu měla mladší bezmléčnou dietu (s vajíčky teda nemám zkušenost), ze začátku je to náročný, musíš všechno složení číst, hledat náhražky, ale jak se to naučíš, už je to v pohodě. Ve zdravých výživách mívají rýžové "jogurty", chutná to teda jinak, než jogurt, takže to chce vyzkoušet, co prcek příjme.
@milkywei to je ta skupinka https://www.modrykonik.cz/group/2161/detail/
@betelgeuzz aha no já právě zatím nevím jak to bude doktorka mi zatím po telefonu řekla, že máme vysadit mléčné výrobky a pak postupně i vejce. Do poradny jdeme v úterý, tak doufám že mi to vysvětlí víc.
Ahoj, zkusenost nemam, ale jak ted jsou drahe vajicka, tak jsem pekla recepty bez vajec. Tak jsem si na tebe vzpomnela. Nektere jsou ale s jogurtem, nebo kefirem- to uvidis podle toho co vam dovoli. Ty prekysane ml.vyrobry, jsou obvykle stravitelnejsi. Vsechno jsou to osvedcene recepty po babicce. Jinak jogurtem se daji nahradit vajicka pri obalovani rizku.
1)kefirovka- lita buchta na vysoky plech, kdyz tam pridas pernikove koreni, je z toho pernik.
2) zavin z jogurtu- je i bez cukru, mamka ho delala dedovi s cukrovkou.
3)rohlicky od Zdenicky- mliko se snad da i nahradit, trojuhelniky zarolujeme do rohlicku, myslim, ze se da to testo pouzit i jinak.
4) pivni zavin- to se da pouzit fakt ruzne
5) mrkvove rohlicky- delaji se vetsi nez ty od Zdenicky, tou mrkvi je to testo trochu trhave, ale mame je strasne radi...
V dnesni dobe je tech potravinovych alergii strasne. Takze je i vic zkusenosti, to zvladnete😉
Také mám bezmléčnou dietu a místo mléka si kupuji ovesné (sojové je nevhodné kvůli alergii a má špatný vliv na vývoj pohl.orgánů)... Občas si koupím pohankové mléko Zajíc ale tam je prý také mléčná bílkovina i když v malém množství... Takže si dělám mussli, palačinky nebo pudink z toho ovesného (v Kauflandu stojí litr 40,-), Mám tak krabici na týden... Jinak s vajíčky zkušenost moc nemám, ale také jsem pekla bábovku bez vajec s ovesným mlékem a myslím, že ty vajíčka se dají vyřadit lépe než mléko... já třeba kupuji bezvaječné těstoviny, ale je horší to pak ohlídat již v kupovaném pečivu...