Diagnóza autismus

21. črc 2023

Ahoj holky, chci se zeptat, zda je možné jen na základě dotazníku bez interakce dítěte stanovit tuhle diagnózu. Na vlastní pěst jsem se dočkala dětského psychiatria. Ve třech jsme měli podezření na PAS a dítě nemluví. Prý budeme čekat co školka. Nechci čekat. Vyplnila jsem před návštěvou dotazník o dítěti, zdravotním stavu, těhotenství, rodině. V ordinaci se procházel dotazník, na dítě se ani nepodíval a pak jen konstatoval, že nenavázal oční kontakt, párkrát se zatočil. Jasně,hodina na něj byla moc, chvíli mi seděl na klíně a kreslil si, pak blbnul s dětským telefonem. Nemám ani žádnou radu, jak ho rozmluvit, co dělat. Na logopedii u nás ho nechtěli, když nemluví. Obejednat se na neurologii a čekat. Za rok kontrola. Může dojít k posunu a nemusí. Je možné tuhle diagnózu dát takhle z fleku jen proto, že dítě nemluví, je tvrdohlavé a má být po kom, dělá si dost věcí po svém. A oční kontakt s cizími nenavazuje, to tedy ani já ne. Na jméno slyší jak kdy. Ano, něco asi není úplně v pořádku. Ale dát hned takovou nálepku bez dalších opatření? Do tabulky PAS by se napasovat kdekdo. Jsem rozčarována. Půl roku čekání a...

janule0123
21. črc 2023

Jak je prcek velkej ? Hledat logopeda co řeší nemluvici děti..: nás logoped jako nemluvici vzal - ale čekali jsme několik měsíců … během 30minut si ji vyzkoušela na vše možný, pak jsme se bavili my… a pak me rekla její náhled, zhodnocení a jak to vidí, co máme dělat … a možná bych zkusila na tuhle konzultaci klidně i nějakýho logopeda dál jako samoplatce ..: a dle toho co rekne, uvidíte jak dal .. jinak muže se plést autismus s těžší formou disfazie … kamarádce řekli první u ditete autismus u prvního specialisty z kolečka a nakonec skončili u diagnózy dysfázie až bylo cele kolecko za nima …nám řekla logopedka ze ta školka je tak 50:50 některý děti rozmluvi, některý se ještě víc seknou… ze máme byt připraveni na situace, kdy se s ni děti nebudou chtít kamaradit protože nemluvi …

martt
Autor odpověď smazal
Zobraz
martt
21. črc 2023

Zkus vyhledat ještě klinického psychologa. Mám syna skoro 12 let s PAS co přesně má se pořád neví . Podle dotazníku jasný autista podle doplňujících vyšetření ne. Ma nález na EEG , ale do tabulek pro ADHD jim také nespadá. Takže teď má prozatím diagnózu ADD s tím, že to je také na hraně. Ale neco tam je.Nám tenkrat psycholožka řekla , že pokud to není velké "postiženi" tak větší pravděpodobnost na přesnou diagnózu je až kolem 6 roku.

izz76
21. črc 2023

Hledej klinického logopeda ten resi i příčinu,proč dítě nemluví.

merope
21. črc 2023

Ve 3 letech se to spíše sleduje než diagnostikuje - u některých opravdu zřejmých případů se vyslovuje, že to tak teda bude a řeší se pak třeba i další poradny. Pokud tě jenom sledují, tak je to spíše ve fázi podezření. Navíc PAS je obří spektrum - vejde se tam obří množství lidí, co v běžném životě fungují plus-minus normálně. A taky je mnoho možností, kdy to není ani PAS, ale třeba něco trošku jiného.

mirin89
21. črc 2023

Sluch máte vyšetřený? Zkus se jeste poohlidnout po rane peci v okoli, je to neplacena socialni sluzba poskytovana detem do 7 let - meli by prijet k vam, dite shlednout, poradit, jak na nej, zapujcit ruzne pomucky/hry, nekdy jsou schopni natuknout diagnózu driv nez se dostanes k dr, zalezi na zkusenostech. A Autismus se rozhodne nediagnostikuje jej na zaklade dotazniku.

xxx3d
21. črc 2023

objednej se do poradny PPP pedagogicko psychologická poradna
nevím, odkud jsi, ale když si to zadáš do vyhledávání se svým městem, vyhledá ti to pracoviště, kam spadáte, podle spádovosti školky, nebo školy, v tvém případě to první, nebo se zeptáš
a uvidíš.
neurolog ano, to udělej taky, psychiatra už máš, to je super, většinou se hrozně dlouho čeká na něj.

marimanta
21. črc 2023

dg takhle z fleku mu přijde zvláštní.... Ale řešila bych tu logopedii. Dcera, čerstvě 4, chodí od dvou let, mluvit začíná teprve teď...

sylvka
21. črc 2023

Ahoj,k nám chodí do hernicky pětiletý chlapeček a má diagnostikovany PAS. Řeknu ti ale,že bych to na něm nepoznala. Jen když se hodně zaměřím,že moc nemluví ,nevyhledává ten oční kontakt a údajně se hodně vzteká ,když není po jeho . Proč to píšu ? Ptz mě překvapilo,že ten autismus má ... Jestli jste byli v ordinaci hodinu,tak třeba to pro doktora je dostatečná doba ,zkušenosti asi má. Já jsem zvyklá se ptát,hned bych vypálila,na základě čeho k tomu dospěl a zdá se budou dělat podrobnější testy . A určitě bych se zajímala ,jak třeba pracovat s nemluvícim dítětem .kam se obrátit,když logoped nechce .hledala bych zkušenosti maminek .... ♥️ to samé asi u PAS,obrátit se na nakou neziskovku a ptát se a ptát...

cilkat
21. črc 2023

Není standardní určit diagnózu na prvním sezení. Nedělá se to. Může vyslovit podezření, ale standardní je minimálně dvě kontroly, než lékař vůbec napíše zprávu. U mého syna váhala psycholožka tři roky, než mu pas prirkla.
Jinak pokud jste na facebooku, velmi doporucuji skupinu "rodiče dětí s vývojovou disfazii ". Nemluvicich dětí a rad, co dělat, je tam kvanta.
Pokud nemluví vůbec, nečekejte na školku (jak se tam jako domluví, pokud nemluví?) Najdete KLINICKÉHO logopeda (lékařský, nikoliv pedagogický obor) ideálně se specializací na nemluvici nebo autisty. (Pokud jste z Prahy, zkuste třeba Logopedie Anděl. )
A co se diagnózy týče... autismus má tu výhodu, že ho systém bere vážně a relativně slušně na něj umí nastavit podporu. Takže pokud třeba chcete asistenta do skolky, tak je pohodlné tu diagnózu mít. Pokud systemovou podporu nepotrebujete/nechcete, tak ten papír zahodte rovnou.

urtica
21. črc 2023

Ahoj. Ve třech letech už se dg řeší, není potřeba čekat na školku. Za mě je na diagnostiku nejlepší Nautis, i když čekačky jsou dlouhé. Orientačně je možné udělat si zde screeningový test https://autismport.cz/testy . jinak tuším, že v Brně se pořádají diagnostické pobyty na několik dní, v Motole dělají vyšetření, které trvá taky několik dní, ve zmíněném Nautisu je to na několik hodin. Vyjma těžkých případů si myslím, že to takhle z fleku skutečně nelze určit. Jinak souhlas s @cilkat, s nemluvícími dětmi logopedie normálně pracuje - využívají se kartičky, znakování apod., pro dítko je důležité, aby si umělo vykomunikovat svoje potřeby, ať už slovy nebo jinak. Jedním z rozdílů mezi VD a PAS bývá smyslová hypersenzitivita/hyposenzitivita u autistů (přecitlivělost na některé zvuky, pachy, na světlo, nebo naopak nadměrné vyhledávání určitých smyslových podnětů).

palja
21. črc 2023

Dcera ve 3 letech nemluvila a n logopedii jsme normální chodil každých 14 dní. Ano, spolupráce byla těžší, logopedka úžasná. Dala nám rady, návod, jak s dcerou pracovat, jak na ni mluvit, aby se rozmluvila. V té době jsem myslela, že nikdy mluvit nebude. My jsme teda byli u klinické psycholožky a byli jsme tam asi 2 a půl hodiny, sledovala dceru jak se chová, velmi rozsáhlá rodinná anamnesa, testy s dcerou, které pak hodila do grafu do počítače. Autismus se nepotvrdil, vyšla vývojová dyafazie a tak bylo s dcerou dále pracovano. Teď má 5 a mluví ve větách, zpívá písničky, vypráví básničky, píše, počítá. A nejvíc nám pomohla klinická logopedka.