Dětský psycholog. Jak to chodí?

niliho
6. zář 2021

Dobrý den,
prosím můžete mi dát informace, jak to chodí u dětského psychologa? Nejvíce mě zajímá, zda se návštěva zapisuje do dětské zdravotní karty. A co je lepší soukromník anebo normálně vyhledat dětského psychologa? Pokud máte zkušenosti v Ostravě, budu ráda za doporučení.
Krásný den a děkuji za odpovědi.

palja
6. zář 2021

@niliho nejsem z Ostravy, ale u dětské klinické psycholozky jsem s dcerou byla. Pediatr nám vypsala žádanku. K psycholozce jsme šli, protože dcera nemluvila a bylo u ní podezření na autismus. Dceři bylo v té době 2 a 3,4 roku. Psycholožka ji nechala si hrát a pozorovala ji a mezi tím se mne ptala na anamnezu rodinou, celkem podrobnou. Pak si dceru vzala, otevřela takový kufřík s úkoly a chtěla po dceři různé věci. Třeba spojit tečky, přiřadit barvy, poznat obrázky... Vše si zapisovala na papír a na konci vyšetření výsledky hodila do počítače, tam z toho byl nějaký graf. Pak nám řekla jak to ona vidí, v čem je dcera pozadu atd. Intervence co dělat, jak jí pomoci, kdy doporučuje další kontrolu. Zprávu nám dala až zpětně, byla na celou A4. Celkem jsme u ní byli cca 2 hodiny. Zprávu jsme pak dali dětské dr, takže v kartě to založené má.

niliho
autor
6. zář 2021

@palja moc děkuji za odpověď, my právě řešíme chování syna, je to už neúnosné a sama si už nevím rady

zelenaesmolda
6. zář 2021

@niliho
v Ostrave je to momentalne docela peklo.Bud berou deti az od 6 let nebo maji plny stav a neberou vubec.

fouskovi
6. zář 2021

@niliho taky chodíme se synem a jeho chováním nás tam poslali z poradny a za ten rok tedy nevidím žádný pokrok

niliho
autor
6. zář 2021

@zelenaesmolda ano, to je pravda, co jsem se zatím dovolala, tak mají plnou

niliho
autor
6. zář 2021

@fouskovi já už si nevím rady, ani po dobrém ani po zlém akorát nemůžu nikoho sehnat

merope
6. zář 2021

Já mám osobní velmi dobrou zkušenost s centrem Holos v Opavě-Vlaštovičkách (MUDr. Hrabánek) - https://www.holos.cz/objednavka-sezeni - vím, že se věnuje i dětem resp. pak pracuje s celou rodinou a i tam jsem se bavila s pár lidmi a moc si ho chválili. Je trošku alternativní a soukromý. Ale fakt dobrý. Jak je na tom s časem a volnými termíny netuším, ale já když se s ním domlouvávala, tak typicky vždycky nějaký ten čas v rozumném horizontu měl. A myslím, že mají papíry na zdravotnické zařízení, takže i v lockdownech normálně fungují, jen nedělají skupinové aktivity.

fouskovi
6. zář 2021

@niliho věř tě mi že mi také ne a jak říkám rok tam chodíme a moc zlepšení nevidím

eeevee
6. zář 2021

@niliho osobní zkušenosti nemám, ale dvě známe byli u Marcela Kvardová a velice ji chválily. Má delší objednací dobu, ale vyplatí se si počkat. Kamarádka se tam dostala do týdne, byla na seznamu náhradníků a dostala termín, když se někdo odvolal.

niliho
autor
6. zář 2021

@merope moc děkuji za informaci

niliho
autor
6. zář 2021

@fouskovi tak to je mi moc líto, držím palce, ať se to brzy zlomí. Snad i u nás, protože je to opravdu náročné

niliho
autor
6. zář 2021

@eeevee děkuji za informaci

fouskovi
6. zář 2021

@niliho jo to znám a my hlavně nemáme možnost hlídání tak jsem na ně převážně sama a pak večer až manžel

niliho
autor
6. zář 2021

@fouskovi jsme na tom stejně

andelka
6. zář 2021

My chodíme k Niliusovi, od 5,5 roku. Ale je dost známý, nevím jestli bere?

nikoulinka
6. zář 2021

@palja nečetla jsem odpovědi. Ale vidím, že jsi z Ostravy. Pokud ti nevadí Havířov, a soukromý, maximálně můžu doporučit paní Vejmělkovou. Známá i ní byla teď s problémovym synem (3. třída). Prostě jej "nezvládla". Souhlasila s hypnózou. Po hypnóze kluk jak "vyměněny". Respektoval pravidla, dokázal se soustředit, apod. Hodně taky poradila, jak na něj. Opravdu úspěch už na prvním sezení. Sezení u ní stojí tuším 800,-. V okolí mám hodně lidí, co ji už navštívilo. At už úplně s prťaty, tak sami za sebe jako dospělí jedinci. Neznám na ni jedinou negativní recenzi.

cilkat
7. zář 2021

Ještě pokud je to dítě do šesti let, je možné zkusit rannou péči od Diakonie. Většinou jsou zaměření spíš na rozvoj dětí s nějakým hendikepem, ale pracují s dítětem doma a mohli by mít užitečnou radu.
Jinak pokud potřebujete systematickou práci, je podle mě lepší soukromník, u kterého si můžete koupit víc jeho času. Co se zápisu do zdravotní karty týče, tak myslím, že pokud něco platí pojišťovna, tak je zápis "automatický" a nutný, pokud byste platili čistě sami nebo přes nějakou nadaci, pak je na vás, zda to pediatrovi nahlasite.
Osobní zkušenost mám ale jen s "hledáním diagnózy" (syn má buď vývojovou disfazii nebo autismus).

niliho
autor
8. zář 2021

@cilkat moc děkuji za odpověď, má dva roky a strašně moc zuří, vzteká se, neumí vůbec poslechnout, tříska a bouchá vším, co má po ruce, když není po jeho anebo mu něco nedovolíme. Dokonce nás plácá. Někdy dostává takové divné křeče, nevím jak to mám nazvat. Máme nervy s ním kdekoliv jít, aby něco nevyvedl a hlavně, jak chytne ty svoje hysteráky, jak není po jeho, tak to je na ostudu. Nevíme si s ním už rady, zda se mi, že začíná být nezvladatelný a tak jsem uvažovala o odborné pomoci s tím psychologem, ale v tak malém věku nevím, jestli mi pomůžou. Navíc nemohu nikoho dosud sehnat

cilkat
8. zář 2021

@niliho to opravdu zní jako něco, s čím by ta Ranná péče mohla umět pracovat. Záchvaty vzteku kolem dvou let jsou přirozené, ale co je nezvladatelné, je prostě nezvladatelné a pomoc je třeba. Je velmi pravděpodobné, že objevíte nějaký komunikační nebo možná smyslový problém, který není na první pohled vidět, ale způsobuje, že dítě není schopné akceptovat snahy o uklidnění. Držím palce, ať se to brzy srovná.