Dětské ORL FNHK - přítomnost rodiče. Počítají s tím automaticky?

17. únor 2023

Prosím, kdo máte zkušenost s ORL ve FNHK...jdu s dítkem na operaci nosní mandle. Počítají tam automaticky s rodičem a nebo přes noc posílají rodiče jinam? Kdyby nebylo lůžko, nedělají problémy zůstat s ním u postele na židli? Synovi je 5 a pořád se ujišťuje, jestli tam budu s ním, že tam nechce být sám. Máme za sebou již jednu akutní hospitalizaci ve zdejší nemocnici, ale na jiných odděleních a tam to proběhlo automaticky. Samozřejmě ho tam samotného nenechám, jen zjišťuji, jaká je situace. Tak nějak mě nenapadlo se při zařizování operace na to ptát sestřičky, mě to přišlo automatické a nikdo se mě neptal, jestli tam budu. Nicméně, co mám info z jiných nemocnic, tak s tou automatikou to tak úplně nefunguje...

sorboni30
17. únor 2023

Nevím, ale do určitého věku dle zákona u dítěte může být dohled rodiče. Obzvlášť u operaci mandlí kdy se dítě pak musí stále kontrolovat a hlídat. Sestry na oddělení určitě nebudou sedět u dítěte.. které se může udusit, což po operaci mandlí se opravdu stává..mám v rodině zdravotníky a ti operaci mandlí u dítěte nesouhlasí právě kvůli riziku po operacích kdy není dítě 100% hlídané. Většina těchto špatných případů jsou ututlane a nikdo o tom neví. Tak si to pohlidej..

normalnimatka
17. únor 2023

no máš na to právo. takže i kdyby se cukali, měla by sis to vyhádat....
každopádně bych ale dítě na mandle nikdy nedala, a snažila se to řešit jinak...jestli jste zkusili jen to, co nabídli na ORL jako "léčbu", tzn. kortikosteroidy, nedivim se, že se to nezlepšilo. asi to pomůže málokdy. ale to neznamená, že to není nevyhnutelný, jako jen a pouze vyndání. opravdu mě fascinuje, kolik žen tu tohle píše a fakt je mi z toho do pláče, kolik zbytečnejch těhlech hnusnejch zákroků ty děti i jejich rodiče musej snášet...

darinka84
17. únor 2023

@normalnimatka mohu poprosit o více informací.klidne do zprávy... naše doktorka jen říkala že se od toho upustilo, že zvětšení je do určitého věku fyziologické. Ale v rodině případ kdy sprej ani čas nepomohl a dítě pak už neslyšelo.tak šli trhat.

vendes
17. únor 2023

Do 18 let má dítě nárok na přítomnost zákonného zástupce 24 hodin denně a to i na JIP, výjimkou je pouze život ohrožující stav dítěte nebo např. opilost ZZ. Takže je to spíš na vás, pokud se v případě, že vás budou odsouvat pryč, necháte, nebo to ustojíte a nenecháte se odsunout. Do 6 let věku tento pobyt ZZ hradí pojišťovna, od 6 let výš už ne, ale dítě nárok na ZZ má.

hanka_12345
17. únor 2023

a ta "trasa" na operacni sal, tam jede dite samo? Maleho trapi taky zvetsena mandle, blbe mluvi,casto nachlazeny. Dr nadhodila odstraneni ale nedokazu si predstavit ze jede na sal sam :( je trosku na hrane aspergera, vyvojova dysfazie,ma problem nekam prijit byť i na oslavu narozenin kamarada a prijit mezi 10 lidi,nechce dovnitr(takze si nedokazu predstavit jak ho tam samotneho dovezou mezi 5 zdravotniku ktere nezna). Upřímně uplne nechci aby tam byl sam

normalnimatka
17. únor 2023

@darinka84 fyziologický nevim, ale po pár opakovanejch rýmách je to úplně normální. a když má člověk to neštěstí, že věří doktorům, a jde s rýmama k doktoroj, a ten hned pošle na ORL, tak jasně, že tam najdou velkou mandli a hned ji chtěj fikat...oni s tím fakt nic jinýho neuměj bohužel.
řešíš to u svýho dítěte? pokud jo, tak mi napiš, co jste všecko zkoušeli, ak dlouho to trvá, jak to začlo, jak se to projevuje atd. ráda napíšu tipy🙂

darinka84
17. únor 2023

@normalnimatka malá asi rok zpět když byla nemocná,chrapala.tak na to padla řeč s doktorkou. A ta mě.prave říkala, že se od trhání upouští. Jinak to snad řešit nebudeme. Teď při nemoci měla zalehle... Špatně slyšela...ale zdá se mi, že už je to dobré. Máme jít za nějaký čas na ORL na kontrolu, ale pokud nebude problém se sluchem, tak myslím, že tam ani nepůjdu.

normalnimatka
17. únor 2023

@darinka84 Tak kdyby se to zase takhle zhoršilo dlouhodobějc, tak si vzpomeň a napiš kdyžtak;)

vendes
17. únor 2023

@hanka_12345 Přítomnost k úvodu do celkové anestezie si myslím budete muset tvrdě prosadit. Zdravotníci na to nejsou zvyklí a je pro ně snazší říct, že to není možné.

martt
17. únor 2023

Ve FNHK vždy když jsme měli být hospitalizovaný plánováně ,tak jsem to hlásila dopředu, že chci být se synem. Takže bych si tam radši zavolala a řekla jim to. Oni to automaticky až tak neberou, protože co jsme leželi na odděleních tak tam třeba byli i 3-4 leté děti samy bez rodičů , protože u nich být z nějakého důvodu nemohli/nechtěli dokonce tam bylo i miminko cca 6 tydnu. I když teď na ortopedii a to synovi bude 7 se mne sestřička automaticky ptala jestli chci být s nim hospitalizovaná. A oni to plánuji dopředu kvůli počtu lůžek a pod.

martt
17. únor 2023

@hanka_12345 Ja jsem ted se synem ( ale měl jinou operaci) mohla jít až před operační sál. Až na operační sál mne nepustili což jsem chápala. Ale on byl už takový "gumovy" před tím dostal nějaký kapičky a byl už oblbnuty když jsme ho vezli na sál.

normalnimatka
17. únor 2023

@martt z toho je člověku do breku... jak někdo může nechat tak malinký děti v nemocnici samotný?!? to mi prostě hlava nebere......

martt
17. únor 2023

@normalnimatka Hele mne to tenkrát hlava také nebrala, byla jsem tam se stejně starým synem. Ale pak za tím miminkem chodila babička přes den , že maminka nemůže, že má hodně práce 🤦‍♀️.

normalnimatka
17. únor 2023

@martt tak to miminko, to vůbec ani nekomentuju, ale i ty tříletý, čtyřletý děti...? no nic...:(

martt
17. únor 2023

@normalnimatka Bohužel to někdo má asi nastavené jinak ☹. Ja jsem ted byla se synem taky hospitalizován a to mu bude 7 let a nechtěla jsem ho nechat samotného, protože se bál. A snaží tam právě byla 5 léta holčička která tam byla sama a rodiče za ni chodili na návštěvu. Ale musím říct, že byla velmi statečná a asi i "rozumejsi" nez nás mladej, který se doktorů boji.

sorboni30
17. únor 2023

@normalnimatka dcera se narodila ve 28 týdnu, byla na jipce.. já s ní vkuse.. byly tam miminka v inkubátorech a dokonce miminko za kterým matka nepřišla víc jak týden. Klokankovat musela zakynka.. Miminku se zhoršoval stav, díky klokankovani se zlepšoval, protože potřebuje "cítit". Když jsem se zeptala kde je matka, sestřičky pokrcily rameny, že matka je v práci, protože má přednášky pro žáky.. Pak když chodila za dítětem na IMP, slyšela jsem ji jak se rozčiluje, že ona nemůže furt prostě chodit za dítětem, že musí skolit. Přitom její chlap Ing, ona prostě profesorka.. Řekla jsem, že to to píp.. a takoví lidi by nemeli mít děti. To jen ukázka jaké ženy dokážou prostě být.. 😉