Dětská myopie (krátkozrakost). Poradíte, prosím?

lucka_87
18. lis 2024

Ahoj všem,
potřebuji poradit ohledně dětské myopie (krátkozrakosti). Moje dítě s tím začalo mít problémy, a ačkoli jsme už navštívili očního lékaře a pracujeme na řešení, zajímalo by mě, jak to řešili ostatní. Máte tipy na speciální cvičení, brýle, nebo třeba na to, jak motivovat dítě ke snížení času na obrazovkách? Budu vděčná za každou radu nebo sdílení vašich zkušeností!
Dítěti je 5 let.

Děkuji moc!

cilkat
18. lis 2024

Jediný způsob, jak se mi daří účinně snižovat čas dítěte u obrazovky je aktivně s ním dělat jiné činnosti (vodit ven, hrát hry a podobně). ... Jinak my nic extra nedělali - prostě nosí brýle. (Syn má různé problémy tudíž i různé terapie, dělat k tomu ještě zrakovou, pokud ji přímo nevede lékař se mi fakt nechce... v centru zrakových vad byl vyšetřena a bylo konstatováno, že oči spolupracují, jak mají a holt má brýle.) ... taky má ty brýle zhruba od pěti let. Nosil nějakou dobu okluzor, protože má veliký rozdíl mezi očima (2,5 dioptrie) a "slabší" vynechával i s brýlema. V brýlích má jen ten rozdíl, nemá je korigované "do čista", takže se počítá, že ty oči se nějak samy trénují, no.

levandule_k
18. lis 2024

Kdysi jsem narazila na čočky, které umí zpomalit progresi krátkozrakosti. https://www.hoyavision.com/cz/jsem-nositel-bryl... Zkušenost nemám, jen mě to zaujalo, protože nosím brýle.

j.a.n.i
18. lis 2024

@levandule_k Taky jsem o nich četla, ale upřímně nevim, zda to k necemu je. Ja jsem taky krátkozraká, bryle nosim nekdy od 6 tridy a to obrazovky moc nebyly. A jo, trochu se mi to zhorsilo behem dospivani ale asi o dioprtrii, mozna ani ne, vetsi bordel mi tam delaji cylindry.

levandule_k
18. lis 2024

@j.a.n.i Také nemám tušení, jestli to k něčemu je. Každopádně jsem si to uložila do poznámek - dobré vědět, abych v případě potřeby pátrala, jaké jsou na to recenze, zkušenosti, co na to říká dr.

dine2
18. lis 2024

@levandule_k dcera je má a po půl roce minimální zhoršení. Předtím během jednoho roku o 2 dioptrie víc. V lednu ji čeká kontrola, tak uvidíme. Teď má 4 dioptrie.

levandule_k
19. lis 2024

@dine2 díky ♥️

lucka_87
autor
Včera v 20:09

Hezký večer, děkuji mockrát za postřehy, rady a zkušenosti.
Zkonzultovala a radila jsem se s naší oční lékařkou. Měly by být na trhu čočky, které by při dodržování nošení a správném "režimu" měly pomoci. Při nejmenším zpomalit a ustálit "problém / vadu". V menších optikách, kde jsem se byla ptát, mi nikterak nepomohli.
Mám v plánu navštívit další, kde by se na tuto vadu více specializovali, především u dětí. A důležitý je pak také výběr dětských brýlí, což je v menších optikách problém.

rencinka87
Včera v 21:00

Akorat to ted resime - syn ma bryle, ted 8 let, po roce a kousek zhorseni o dioptrii a pul, doktorka me dost tlacila do tech specialnich cocek - minuly rok to byla novinka a jina doktorka mi o tom rikala, byly to tyhle od hoya vision, ted mi druha doktorka rikala, ze jsou jine - stellar - a ty oni maji radsi, nedokazala mi rict proc (asi vetsi provize). Jedno sklo stoji ctyri tisice, syn hraje florbal, potrebuje dobre videt - tyhle skla spocivaji v tom, ze vidi dobre jen primo, jakmile uhnou ocima kousek vedle, vidi rozmazane - pry to detem problemy nedela a vic otaci hlavou 🤦‍♀️🙏 Mne to prijde sileny, nevidet poradne do stran. Ja sama mam 10 dioptrii a ziju s tim normalne, samozrejme pokud by mi opravdu zarucili, ze se ten zrak nezhorsi, tak ano, ale tohle byla “studie” na 65 detech, navic je to dva roky nebo kolik, tady u nas to deti zacinaji teprve nosit, takze to pro me jsou malo relevantni vysledky - zpomaleni zhorsovani u 67%, to mi neprijde vypovidajici, nevim, jestli brali v potaz i rust tech deti - ono se to zhorsuje skokove prave tak, jak clovek roste - kdyz nekdo za rok poskoci o deset cm (jako treba syn ted), tak se ty oci zhorsi vic, pokud ma treba obdobi, kdy s vyskou stagnuje, tak tam to zhorseni byt nemusi a muze to vypadat, ze ty skla pomohly…
Ale taky vaham. Jinak screen time je u nas “jen” televize - muze to byt tak hodina denne (nekdy vubec, nekdy pul dne, kdyz jsou treba nemocni) - mobil, tablet ani pocitac nepouziva.