Dcera 2 r. si vytrhává vlásky a jí je. Co s tím?

apollo20
26. led 2021

Máme veselou, velmi šikovnou a chytrou holčičku, 2roky a čtyři měsíce. Zdravotní stav ok, prospívající dítě.
Jen se teď poslední měsíc, až dva naučila ,, zlozvyk" při usínání, nebo když se zabere např. do sledování pohádky. Tahá si vlásky, až je vytrhne (nahoře na hlavě) a strká si je do pusinky. Už má nahoře skoro plešku, zůstávají ji jen takové ty krátké vlásky :(
Máte někdo zkušenosti, co s tím?
Setkali jste se s tím?
Děkuji 🙏

nonever
26. led 2021

@apollo20 setkala, ale brzy naštěstí odeznělo 🙏, ty děti se tím asi uklidňují...nevím. Malá to dělala u tv a před spaním. Zkusit ji do ruky koupit nějakou panenku,nebo nějaké přjemného plyšáka (chobotničku, cokoliv) něco příjemného ať si žmoulá v ruce něco jiného, nám to pomohlo. Odvedla jsem pozornost od vlásků

apollo20
autor
26. led 2021

@nonever všechno už tam právě má, a dělá to přesně tak, mám z toho pocit, jakoby se uklidňovala a usínala.. má tam dvě nejoblíbenější hračky, svítící věci, atp. Snad to odezní, už jsem z toho nešťastná. Vypadá hrozně 😳🤔 děkuju 🙏

any2any
26. led 2021

Jojo, dcerka tez prosla ruznymi zlozvyky (cucani palce, kousani nehtu, skrabani zaderek i trhani vlasu). Obcas si vlasky jeste mota na prst a obcas trhne, vetsinou vecer v posteli ci v noci ve spanku. Vic na jedne strane hlavy, kde ma vlasy stale o hooodne kratsi, ale uz se to lepsi. Pomaha jedine neustale upozornovat. Nebo rano pri cesani vlasku si o tom povidat, ze ty culicky nejsou tak pekne, kdyz si zase motala/trhala vlasky, nebo jsme se ji ptali, zdali chce mit krasne dlouhe vlasky jako princezna. Nastesti uz se toho temer zbavila...

crejzy
26. led 2021

Můj syn 3r se taky tahá za vlasy když je unavený, sice je nejí, ale už má taky malou plešku 🙈 takže pokud někdo ví co s tím, tak se háčkuju.

apollo20
autor
26. led 2021

@any2any jak dlouho to trvalo? Je to úplně stejné :(

any2any
26. led 2021

@apollo20 No, ty vsemozne zlozvyky od cca 2 let, ted ma dcera 4 roky. Ale uz je to opravdu vyrazne lepsi, ale kdyz neco "objevime", treba okousany nehtik ze skolky, tak na to upozornuju a zkousim ji motivovat. Hezky klidne a trpelive ji reknu, ze hezci je prece dlouhy nehtik, ze az bude velka slecna, ze lak vypada lepe na dlouhem nehtiku, atd. atd. Ale v tech 2 letech to bylo horsi, no... resila jsem to tenkrat s dcerinou doktorkou a ta rikala, ze je to normalni, ze to mame hlidat a resit leda, ze by to dlouhodobe neustoupilo...

apollo20
autor
27. led 2021

@any2any děkuju, to samé mi řekla doktorka také, a že máme zkusit třeba čepici na noc, ale to je přece blbost, to si hned sundá, není miminko. Tak děkuju za zkušenosti a ať se nám všechny tyhle věci vyhýbají 🙏🍀

priefi
27. led 2021

@apollo20 jediné, co mě napadá dát na vlásky něco, co by jí nechutnalo, že by si je dala do pusy a stopla se

micudinka
27. led 2021

@apollo20 Naše dcerka si také trhala vlásky, někdy i ze vzteku, ostříhali jsme ji úplně na krátko a mezitím "dorostla" do fáze, kdy už chápe, že se to nedělá. Naše kožní lékařka nás strašila, že si může vytrhat vlásky i s vlasovými cibulkami, takže culíčky šly stranou a i krátké vlásky jí moc slušely 😀 Také nás lékařka strašila, že to je na dětského psychologa, prý to může později přerůst v sebepoškozování, po konzultaci s odborníkem jsem byla uklidněná, že to některé děti prostě dělají a v tomto věku se to nijak odborně neřeší. Každopádně přeju pevné nervy!!! Přejde to, ale je potřeba vytrvat.

andy6230
2. únor 2023

Ahoj holky, prosim ty co meli problem s trhanim vlasku..nase mala 22mes, tak pred spanim si mota vlasy a obcas i vytrhava, ted jsem ji chytla na chuvicce jak si sahla nahoru do vlasku, skubla a dala k pusu. Neji je, ale mazli se s nima. Prosim jak jste dopadli? Obcas posbiram i chuchvalec vlasku. Dekuji

ada22
Autor odpověď smazal
Zobraz
kozaci
2. únor 2023

Úplně s tím moje zkušenost asi nesouvisí, ale:
Dcerka kolem dvou let si také začala trhat vlasy. Byli to chuchvalce a házela je do nočníku.
To několika dnech jsem si uvědomila, že když se češu já, vlasy z hřebene házím do wc. Ona to vlastně opakovala, co viděla. Vysvětlily jsme si to a i já jsem s tím přestala. Dcerka to už nikdy nedělala.

j.kriv
5. únor 2023

Zkuste dát dceři panenku s vlásky, aby se zaměřila na vlasy té panenky místo svých, a ještě bych ji ostříhala, když budou vlásky krátké, nebude si je trhat. Ještě je malinká, to se snadno odstraní, v rodině tenhle zlozvyk byl u školní holčičky, to už bylo horší.

shirilka
5. únor 2023

Ségra s tím má problémy do teď a to je jí 30😅, od mala vždy, když se do něčeho hodně zabrala (u tv nebo pak ve škole v hodině, v kostele kdekoliv, kde se jen sedělo a mělo poslouchat) strčila prst do vlasů motala motala a pak škubla a někdy i snědla. Ostříhat nepomohlo, to by musela být na ježka. Bohužel nikoho nenapadlo, že by to mohl být nějaký problém, tak si to sebou "nese". Jediné, co jí hodně pomáhá, je v tu dobu zaměstnat něčím ruce, hra s prstýnkem, náramkem, čmárání na papír.

miltrue
6. únor 2023

Kamarádky dcera si ve 2 letech začala trhat vlasy, v reakci na to, ze maminka odjizdela do práce. Takže psychologicky původ. Nestalo se něco? Není něco jinak než obvykle? Muže jít o stresové situace - uklidňuje se tím. Asi bych taky vlasky zkrátila, ať je nemůže trhat. Uvidíš, jestli se začne uklidňovat jiným způsobem. Hodně trpělivosti.