Cukrovka. Jak nahradit veškerý cukr u 2leté dcery?

elljanca
29. zář 2020

Ahoj holky, potřebuji poradit ☹ a jsem taková bezmocná dcera 2roky měření cukru v krvi 10,8 zjistili jsme to teprve včera a jak je ta korona tak jsou omezeny návštěvy u lékařů jak nahradit veškerý cukr sladké stavy caje, hořky caj mi nevypije vodu mi nevypije

K tomu mám doma 4letou dceru která tu cukrovku nemá a nechci šidit ani jednu ze jedna bude mít vše s cukrem a

keksik002
29. zář 2020

@elljanca umele sladidlo.. Ale, zkuste zmerit rano nalacno a pak hodinu a dve po jidle, podle toho poznate jestli ma opravdu problem 🙂

elljanca
autor
29. zář 2020

@keksik002 no ona ma i většinu příznaků a mě je jí tak strašně líto nebo sladké ničím takhle nenahradim dcera teď bude mít narozky a s přítelem se hadame protože objednal dort a ten bohužel nebude moct a moji asi vynou bude to že bude bez dortů a zakazat to 2letemu dítěti taky moc nejde

mona91
29. zář 2020

@elljanca v tomhle případě korona nekorona doktor by vás měl u prvozachytu cukrovky kor s takovouhle hodnotou vzit přednostně nejlépe hned a začít to řešit. Není to jen o omezení cukru je to o změně celého jídelníčku životního rezimu a s velkou pravděpodobností nasazení léčby. DM není sranda ani u dospělých a u dětí se to casti zjisti az kdyz jim jde o život. U doktora vám určitě vsechno řeknou co a jak bude muset byt za režim. Starší dcerce zatim bude potřeba situaci poradne vysvětlit.

drakenn
29. zář 2020

Byli jste s tím u lékaře?!

mona91
29. zář 2020

@elljanca proboha dort je to nejmenší! Tak udělejte tvarohový nepeceny treba. Ono az pritel nedej bože povede dceru do nemocnice s ketoacidozou tak mu dojde ze dort je to nejmenci. Ted je dulezi to dovysetrit udělat odběry i na glykogenu hemoglobin udělat glukózy test a začít to řešit. Nalezena cukrovka může člověka i zabit!

keksik002
29. zář 2020

@elljanca tak ono ve dvou letech toho sladkeho moc nesni ne? Urcite se objednejte k diabetologovi, udela potřebná vysetreni a dle toho doporuci postup.

elljanca
autor
29. zář 2020

@mona91
Nene, ona má mít dort starší dcera která tu cukrovku nemá ale jak mám vysvětlit 2letemu dítěti že musí mít něco jiného než její starší ségra já se s tím nikdy nesetkala takže opravdu nevím a hádky typu že jde o pointu a že budou šizene obě mi taky nepřijde celkem fér už jen tím že ona to sladké může

A hlavně malou držíme zkrátka jen předevčírem měla větrník a včera sladkou fantu a právě včera jsme na to přišli i když nerada ale museli jsme ji píchnout do prstiku aby jsme vůbec vedeli

elljanca
autor
29. zář 2020

@keksik002 právě že ne snažím se je držet zkrátka ale občas to nejde bohužel ale dostávají tak jak je příležitost ne že by to sladké měli každý den

mona91
29. zář 2020

@elljanca a jak vás napadlo ji píchnout do prstu? Ona uz mela nějakou dobu příznaky ? Tak se udela pro dvouleté dite něco jiného. Ja mam znovu GDM a synovi 1 5 roku nedávám sladké. Měli jsme oslavu narozenin a ja pro seb, pro syna a pro manžela udělala nepeceny dort z tvarohu s ovocem a synovi jsem proste vysvětlila ze my máme tenhle dortík. On ho zblajznul s chutí a ani nevyzadoval žádný větřík nebo jakýkoli zákusek co byl na stole.

elljanca
autor
29. zář 2020

@drakenn momentálně jsme se přestěhovali doktorku mám v Teplicích tak tam pojedu hned ve čtvrtek aby se to začlo řešit

elljanca
autor
29. zář 2020

@mona91 no snažila jsem se to nějak vysvětlit 2lete dceři ale začla se vztekat ano začla chodit často čůrat myslela jsem si že je nějaká nastydlá pak to že občas nabourala a viděla že před sebou něco má tak jsem si řekla že to zkusím a včera se ukázalo že má 10,8 ale nevím jestli to třeba může být s toho sladkého co měla a stě stavy a sladké fanty takže dneska zkusím přeměřit zavolat doktorce ať nás objedná

keksik002
29. zář 2020

@elljanca musite zmerit fakt nalacno, ano po vetrniku a fante cukr stoupne i zdravemu člověku.

eloise02
29. zář 2020

@elljanca Z jednoho měření se to tak přesně nedá říct. Záleží jak dlouho po jídle a po té náloží sacharidů to bylo. Otázka je proč dvouletému dítěti proboha rvete hnusy typu Fanta??? Jsem diabetik, něco o tom vím, ale doporučuji hlavně zavolat doktorce a řešit to s ní.

A vůbec, ale vůbec nedávat tak malému děcku UMĚLÉ SLADIDLA! Jak radí, někdo, kdo o tom ví úplný prd, viz. @keksik002 sladidlům se vyhýbám i já, jako dospělá a ne to rvát dítěti.

keksik002
29. zář 2020

@eloise02 pisu ze cukr se da nahradit umelym sladidlem, nebo stevii apod... Kazdopadne pres e proto pisu aby si zasli k lekari ktery udela vysetreni a dle toho urci, jako jeden odber z prstu po jidle a sladkem neni vubec smerodatny. A to co pani diteti dava nebo ne, je jeji vec.. To bych tu neresila

tervi
29. zář 2020

@elljanca Ahoj, takže dostala inzulínová pera a pichate? Pokud jo, tak prostě před dortem ďobnete inzulín. Zkus ji odvazit menší porci. Ojediněle to tak lze dělat - při narozkach, oslavách... Jestli můžu poradit, chce to klid a žádné hádky, vím, že je hezké se s tím srovnat. Kor když je ještě maličká. Musíte s chlapem stát při sobě a bude lépe. Co se týče pití, zkuste Prolinie, ale není to nic moc, postupně bych ředila vodou s citronem, ten snižuje glymcu.

tervi
29. zář 2020

@eloise02 U těch sladidel, jasně, je to pravda. Je to hnus. Ale jak vysvětlit dvouletému dítěti, že to najednou nesmí, kor pokud je zvyklá na sladké pití. Pokud tam je záchyt, chce to hlavně zklidnit hlavu a naučit se s ní fungovat. U nás to trvalo měsíc, a to ségra byla patnáctiletá.

codal
29. zář 2020

@elljanca než začnete sami řešit diagnózy, tak zajděte k doktorovi, Corona necorona, pokud to cukrovka opravdu je, tak je to opravdu nebezpečné. Mohl to být taky ojedinělý projev po tom sladkém, já bych zavolala pediatricce a řešila to hned dnes nebo zítra, protože tady může jít i o život. Znám několik znamych, které vezla rychlá za minutu 12. Ten dort je to poslední, i dvouletému dítěti se dá vysvětlit, že to prostě nemůže a nabídnout mu jinou alternativu. Příteli vysvětlit, že je opravdu důležitější život než zákusek.V tuhle chvíli hlavně musite co nejrychleji zjistit o co jde!

jipe
29. zář 2020

měřila jsi ráno na lačno? Pokud ano, tak je ta hodnota opravdu vysoká, i kdyby odpoledne před tím měla zákusek a fantu. Nicméně zjednoho odběru se závěr dělat nedá. Dort je fakt to nejmenší, dle diagnozy najdete nějakou alternativu. Určitě jsou i jiné věci, které starší může a malá s ohledem na věk ne. Sladké pití mi teda nepřipadá v pořádku pro dítě, ikdyž je zdravé, to bych rychle zvykla obě na vodu a neslazený čaj. Pije hodně? Cítíš zní aceton?

levandule_k
29. zář 2020

Držíme ji zkrátka, včera měla větrník a fantu. To jako dvou leté dítě sní celý větrník?

Když nechceš, aby netrpěla, budete muset celá rodina změnit životní styl. Ano, bude to náročné, protože cukr je skoro ve všem a skoro všichni jsme na něm závislí. Budete se muset naučit pít nesladké vědci ideálně komplet celá rodiny, čistou vodu, vodu s mátou a citrónem a neslazené čaje (bylinkové, ovocné, bílé, zelené, roibos) a samozřejmě omezit cukr celkově.

Uměla sladidla jsou hnus. Tak malému dítěti bych je nedávala. Navíc si musí odvyknout od chuti na sladké, a tomu umělé sladidlo nepomůže.

elljanca
autor
29. zář 2020

@tervi je zvyklá na šťávu a bojím se že mi nic jiného pít nebude nebo jen čistou vodu s citronem jsem s toho na vetvy

elljanca
autor
29. zář 2020

@jipe pije hodně opravdu hodně střídáme čaj s medem nebo šťávu jenže ona vypije chce znovu během 10 minut jde čůrat má takovou tmavou moč

elljanca
autor
29. zář 2020

@levandule_k větrník ten malinký a fantu včera protože jsme byli pryč a bohužel jsme měla při ruce fantu

A jak jsem psala v komentářích přítel a starší dcera by byli údajně ,,šizene,, tudíž co nemůže malá můžou oni což si myslím že je nespravedlive

elljanca
autor
29. zář 2020

@jipe a hlavně jsem měřila cca okolo 18:00 a větrník měla jeden a to den před tím a tu fantu měla 2hodiny před tím než jsme šli k babičce a opravdu neměla hodně

puhelin
29. zář 2020

@elljanca A co kdybyste starsi dcera, vy i pritel s ohledem na mladsi prestali sladke konzumovat? U nas se pije jen cista voda, kdyz uz, tak ochucena neslazenou stavou. Pijeme to tak vsichni. I caj nesladime. Sladkosti deti nejedi, maji denne dost ovoce. Cukr si davam jen do kafe, to bohuzel horke nevypiju. Ale deti me nevidi sladit 🙂

levandule_k
29. zář 2020

@elljanca Pokud je zvyklá na sladké pití, tak je jasné, že to ze začátku bude odmítat. Prostě jí vysvětlíš, že sirup došel a jestli má žízeň může si dát vodu. Tečka.

Fakt si nemyslím, že je zdravotně prospěšné pít slazené nápoje, i když je můžu pít. Opravdu se partner ani starší dcera z čisté vody neotráví a ani z toho nebudou mít trauma.

elljanca
autor
29. zář 2020

@puhelin tak já sladké taky teda nemusím nejhorší je to že si každej myslí že je budu sidit

helabella
29. zář 2020

Pokud má vaše malá cukrovku, tak bude muset zkrátka dietu dodržovat. Samozřejmě, že ze začátku to možná nepůjde lehce, ale jsou jí 2 roky, takže si postupně zvykne. Však, to co jí, jí dáváte vy, nemůže si to sama někde koupit. A samozřejmě, že by bylo nejlepší, aby se ve stravě přizpůsobila celá rodina. Však ani pro přítele a starší dceru nejsou sladkosti a sladké nápoje dobré. Nevím, co si kdo představuje pod pojmem "šidit" starší dceru -- to, že jí nebudete cpát cukrem? To je naopak to nejlepší, co pro ni můžete udělat. Však se dá sladké "dohnat" i jinak než nutně sladkostmi.

helabella
29. zář 2020

Cukrovka bohužel není jen o cukru. Je potřeba si hlídat skladbu stravy celkově. A bohužel z cukrovky mohou přijít různé zdravotní komplikace, a to i hodně vážné.

puhelin
29. zář 2020

@elljanca Jsou to vase deti nebo jejich? Tady jde o zdravi. At jdou ostatni do haje.

eloise02
29. zář 2020

Já to asi nechápu @elljanca máte dítě, které má vážnou nevyléčitelnou nemoc, se kterou bude bojovat celý život. Ale pro vás je jak píšete: "nejhorší je to že si každej myslí že je budu šidit". To jako vážně? Asi budete muset opravdu od základu změnit celé uvažování, přístup a vůbec všechno, pokud je podle vás šizení dítěte to, že mu nedáte kvanta sladkostí, sladkých nápojů a dalších nezdravých sraček. A taky pochopit, jak už píšou ostatní výše, že to navíc není jen o těch sladkostech, že budete muset vážit přílohy, celkově nastolit zdravé vaření, odvažovat suroviny, jíst pravidelně několikrát denně, atd. Protože pokud to nebude dodržovat, dcera bude mít problémy.

Když mi před pěti lety řekli, že mám cukrovku, doma jsem vzteky rozmlátila koš. Ale ono to nešlo jinak, musela jsem se vzdát většiny toho co mi chutnalo a běžně jsem to jedla a začít úplně jinak a znovu. Zhubla jsem 24kg, denně chodím minimálně 7km. Ta malá z toho ještě nemá rozum, ten musíte mít vy. Já osobně se držím jedné věty, kterou mi řekl můj doktor - "Cukrovka je svinstvo a ty komplikace jednou přijdou. A je jenom na vás, jestli to bude za 5, 10 nebo až za 40 let."