Čtyřletý odmítá nosit brejličky

kaneshiro
7. dub 2019

Ahoj holky, malému byly předepsány brejličky, na každé očičko třičtvrtě dioptrie. Vůbec je nechce nasadit na nos, když se mi to podaří zavře oči, strhne je a začne ohýbat nožičky úplně do roviny, že mě poleje pot, že nevydrží 😔 Zkoušela jsem mu je dát když je do něčeho "zažraný" ale vydrží pár minut. Malý je opožděný, sama nosím brýle, zkoušela jsem je dát jeho oblíbenému medvídkovi, aby viděl jak mu sluší. Nemáte prosím nějaký fígl.

kaneshiro
autor
7. dub 2019

@kaneshiro zkouším to i kompromisy, "půjdeš ven, když si vezmeš brejličky", "pojedeš k babičce, když si vezmeš brejličky". Chci mu dokreslit brejle na nějakou jeho fotku, aby viděl jak mu sluší, vyfotit se mi ho zatím v brejličkách nepodařilo.

inka987
7. dub 2019

Máte štěstí, že nemusíte nosit okluzor (náplat na jedno oko). Tady pomůže jen čas a nějaká odměna, motivace - např. u oblíbené pohádky. Naši kluci brzy přišli na to, že opravdu lépe vidí.

zelenaesmolda
7. dub 2019

@kaneshiro to nejsou kompromisy ale vydirani a manipulace

hafika
7. dub 2019

@kaneshiro A nemá taky i astigmatismus? Dcera v pěti dostala brýle, přes 3 dioptrie, ale to tak nevadilo, jako že brýle měli vyklenutí, aby kompenzovaly špatné vyklenutí její čočky. Jenže pro ni to bylo úplně nezvyklé, přišlo jí vše deformované a křivé. Brýle ze začátku odmítala, ač si vybrala obroučky, co se jí moc líbily a těšila se na ně. Pomohlo až vysvětlit jí, že je to normální, že i pro tátu a brachu, co mají astigmatismus taky, je vždy trochu nezvyk, když dostanou nové brýle, ale že se to brzy srovná a pak jsou brýle fajn. I tak jsme ji že začátku přemluvili vždy sotva na pár minut, postupně jsme prodlužovali, že třeba vydrží celý večerníček a pak si je může sundat, že si s nimi nakreslí celý obrázek a pak je může zase sundat. Vždy po chvilkách je měla několikrát denně, za 3-4 dny už jí to tak nepřišlo a brýle jí nevadily.

kuliseks
7. dub 2019

@zelenaesmolda tak pani poradte neco lepsiho 😉

kaneshiro
autor
7. dub 2019

@zelenaesmolda to mi poradila paní z SPC.

kataada
7. dub 2019

@kaneshiro syn take nechtel nosit bryle, ma na obou ocich 3,75 dioptrie. My ani jeden bryle nemame, takze jsme z toho udelali neco wau, jak se ma, ze je muze nosit a my mame smulu. Po trech dnech si je zkusil a zjistil, ze vidi mnohem lepe. A k tomu musi jeste nosit okluzor, kvuli tupozrakosti, tp jsme mu slibili, ze az bude mit prazdnou krabicku (100 ks), koupime mu jednu hracku, co si moc preje.

kittyy17
7. dub 2019

Čas. Pár minut denně a postupně prodlužovat intervaly. Podplatit kokinem. Na mýho palicaka platí, že se nedá nic dělat, když paní doktorka přikázala...

queenp
7. dub 2019

A vybíral si brýlky sám,nechali jste rozhodnutí na něm,který zvolit nebo jste mu je vybrali vy rodiče? Jako optik v práci vidím často,že dítko je otrávený při tlaku rodiče,který brýle si zvolit a nedají na jeho názor.Samozřejmě jsem viděla i případy,kdy dítko brýle nechtělo,ale rodiče třeba ukázali nějaký jeho ,,idol",který brýlky taky nosí. Zeptala jsi se ho,co mu na brýlkách vadí,co by pomohlo? Třeba ho někde tlačí,nesedí,nelíbí se barva...

prejeta_zaba
7. dub 2019

@zelenaesmolda Panečku, rodiče manipulují dítě do nošení brýlí, aby líp vidělo, chudák malé, zmanipulované. Co poradíš ty? 🙄
@kaneshiro Píšeš, že je opožděný, záleží, co to znamená - co pochopí... Asi bych na to šla pomalým zvykáním, např. natáhnout budíka na 5 minut (postupně interval zvyšovat) a když vydrží mít brýle, tak pochválit, dát třeba oblíbenou nálepku (nebo i tu sladkost, ale nepřehánět to). Možná jsou mu prostě nepříjemné, bolí ho z nich hlava, tlačí ouška (sama jsem si na brýle nedokázala zvyknout). Tak vysvětlit, že to pan doktor nařídil a trvat na tom postupném nošení.
@queenp No nedokážu si představit, že pořídím za spoustu peněz brýle a dítěti se barva přestane za 2 dny líbit. 😝

queenp
7. dub 2019

@prejeta_zaba Fakt z praxe vidím,že rodiče z 80% o brýlích rozhodnou,i když dítěti se líbí jiné.Dítě odsouhlasí výběr,ale jen z toho titulu,aby už mělo od rodičů a jejich vnucování pokoj.Zažila jsem i ,,scény" jenom kvůli tomu,že se nelíbí obrázek např. balon/kytička na stranici a už s tím mají problém.U tak malýho prcka to může být prkotina,ale v jeho očích hroznej problém..Třeba se jinému dítěti ve školce kvůli brýlím smějí a on se bojí,že tak taky dopadne..Nemyslím to zle,jen zkouším dát tipy,kde může být zakopaný pes.

zelenaesmolda
8. dub 2019

@kuliseks proc ja bych ji mela radit jak na vlastniho syna?
@prejeta_zaba a neni to snad manipulace?udelej co chci ja a neco dostanes.co kdyby vam sef v praci rekl,ze vas povysi kdyz se s nim vyspite?princip je uplne stejny.kdyz neudelas co chci nebude odmena.strasny pristup

kuliseks
8. dub 2019

@zelenaesmolda kritizovat umí každý, tak proto byste mohla spíš poradit, když máte plno slov o tom, co je špatné 🙂

xxx3d
8. dub 2019

Mně se teda taky nelíbí ta manipulace ve stylu, když chceš jít ven, dáme brejličky apod.
Já bych zapojila širší rodinu, promluvila bych s ním, už je velkej na to, aby chápal, proč chceš aby je nosil, resp. proč je potřeba, aby je nosil.
Jestli je nechce, je možný, že mu na nich něco vadí, tlačí, nelíbí se mu. Promluvit s ním, mluvit s ním, jestli sama nosíš brýle, tím líp, nápodobou, trpělivě, a ono si to sedne.

zelenaesmolda
8. dub 2019

@kuliseks udelala bych to jako xxx3d,zjistila bych proc je nechce nosit v prvni rade.
ja si pamatuju jak jsem mela bryle nosit ja na zakladce uz na druhem stupni a zrovna byly nekde ve sleve obroucky tak jsme se tam sli podivat,hruza a des ale tatik chytl nerva ze co se mi na nich nelibi.chtel hlavne usetrit,jak v nich budu vypadat mu bylo putna...

@prejeta_zaba za dva dny se mu asi barva libit neprestane,ani detem se takhle rychle vkus nemeni.to jenom my dospelaci z nich delame nesvepravne a neschopne tvory.chceme at jsou jako dospeli samostatni,prubojni a asertivni ale dokud jsou deti tak maji poslouchat,mlcet a jak se rika drzet hubu a krok.to asi moc fungovat nebude ze?

zelenaesmolda
8. dub 2019

@kaneshiro nevim kdo je pani z SPC ale jestli vam radi dite manipulovat tak by asi svoji praci delat nemela.to,ze nekdo ma titul jeste neznamena,ze svoji praci opravdu rozumi.

verdos
8. dub 2019

Zkusila bych, že by se s nimi mohl chlubit , vyrobit na ně něco legračního (nějak je dozdobit) nebo naopak vyobit nějakého legračního panáčka (nebo zviřátko) a dala brýle jemu. 3/4 dioptrie není tak moc, ale třeba nějaké pěkné obrázky dát dál - a zkusit s brýlemi a bez, jak to vidí, aby viděl prakticky, že mu to pomáhá...
Jinak - doplňovat lutein, cvičit jógu pro oči a chodit hodně hodně moc ven, aby se dítě dívalo na zelenou a do dálky (omezeně tablet, knížky a takové věci na blízko)... to je pro oči lepší a důležitější než brýlečky.

verdos
8. dub 2019

@zelenaesmolda Souhlas. Já pochopím, když někdo radí manipulaci nebo jiné podobné praktiky v extrémním případě, kdy dítě je velmi problémové a vyzkoušelo se úplně všechno a už zbývá jen utlumení léky. Pak bych asi raději volila manipulaci jako menší zlo (než ty léky). Ale fascinuje mě, jak jsou vydírání, manipulace a podobné praktiky u odborníků běžnou praxí a hlavně první volbou. To mi přijde odstrašující. (Nemluvě o tom, že spousta maminek to brání stylem "má na to papír, tak ví, co dělá" - byla jsem účastna takové diskuze před časem a nestačila jsem se divit, kolik takových je... Mám spoustu známých, kteří mají na něco diplom, někdo i více diplomů. A jak jsou mezi nimi lidi, co se neustále a kvalitně vzdělávají, mají přehled, nějaké zásady, tak jsou mezi nimi i lidi, kterým bych se v jejich oboru rozhodně vyhýbala... Přeberte si to po svém).

korneliusa
8. dub 2019

Hlavně je dost otřesné, když někdo někým manipuluje a považuje to za kompromis.

kaneshiro
autor
8. dub 2019

Malý je ve školce s asistentkou pedagoga, za dva týdny mně dětská psychiatrička řekne, zda má vývojovou dysfázii nebo poruchu autistického spektra. Už tak je to nápor na mé nervy, rozumí téměř všemu, ale nevím, zda chápe zrovna nošení brejliček 😔 SPC je speciálně pedagogické centrum.

kaneshiro
autor
8. dub 2019

Malý miluje přírodu, stromy, kytičky...venku jsme skoro pořád.

verdos
8. dub 2019

@kaneshiro Ještě jsem si vzpomněla na léčivé hraní. Je to pro děti určitý způsob kompenzace, když je něco pro dítě "špatně". Např. když na dítě někdo příliš tlačí, když nemá chuť něco dělat a tak. Tak se použije nějaká hra, kdy se nechá dítě jakoby vyblbnout a vykompenzovat si tu potřebu a pak mnohem líp spolupracuje (třeba si nechá i udělat nějaký nepříjemný zákrok). Nebbo se to používá třeba i když je dítě agresivní nebo příliš zlobivé (to není váš případ, ale to jen tak pro info). Pokud má syn VD tak by to nemělo vadit, pokud PAS, tak asi záleží (těžko říct, jestli by to pro něj bylo). Píšeš, že je opožděný, ale v případě VD je opožděná jen řeč (popř. jsou tam nějaké projevy, které mohou imitovat PAS, ale není zasažena inteligence, tak nevím, jak přesně je opožděný, tak nemůžu úplně soudit)...

zelenaesmolda
8. dub 2019

@verdos naprosto s tebou souhlasim

@korneliusa ano,presne tak.a od takovych deti pak ocekavame,ze rozpoznaji kdyz s nima manipuluje nebo dokonce psychicky tyra partner

pav_la
8. dub 2019

@kaneshiro U nás pomohlo udělat z brýlí přednost. Na možnost, že dostane brýle, jsme ho už připravovali před návštěvou oční lékařky. Potom pomohlo, že si brýle vybral úplně sám. Další, co pomohlo bylo to, že brýle nosí jeho kamarád, takže jsme jeli ve stylu " tomu L. ty brejličky moc sluší, taky budeš mít tak hezké". Důležitá byla chvála rodiny - "já tak hezké brýle nemám". A ještě mě napadlo - já také nosím brýle a pořídila jsem si nové v podobných barvách jako má syn, z čehož měl hroznou radost. Syn nosí brýle rád, chlubí se, jak mu sluší a je rád, že se odlišuje od ostatních.
Ale je mi jasné, že co zabralo u nás, nemusí zabrat u vás. Přeji, ať se to brzy srovná a syn brýle přijme.

hafika
8. dub 2019

@verdos A mohla bych poprosit na nějaký odkaz, kde je léčivé hraní více popsané? Dcera má hysterické stavy, když má být nějak ošetřená. Je problém jí třeba prostříknout ucpaný nos nebo vykápnout oko. Zatím pomáhá s ní o věcech mluvit, dát jí čas a udělat zákrok, když je připravena a trochu klidnější. Se stříkáním do nosu a smrkáním už je to skoro OK, ale v květnu jde na kontrolu na oční a budou jí nejspíš zas rozkapávat oči. Strašně se toho bojí, že to studí, a nechci, aby jí kápli násilím jako minule.

verdos
8. dub 2019

@hafika Tady máš odkaz, nějaké základy, je tam odkaz na ebook: http://lecivehrani.cz/co-je-lecive-hrani/ je i podpůrná skupina na facebooku (tuším bez nějakých podmínek vstupu, ale jistá si úplně nejsem) a případně pak jsou i nějaká videa k zakoupení, pokud to někdo chce/potřebuje. Ale základy jsou v tom ebooku (zdarma, není nic potřeba, nic neriskuješ ;)).

konidana
8. dub 2019

Dík za připomenutí 🙂
@verdos