ahojte maminky,
můžete mi poradit? máme 4 měsíčního chlapečka a máme vysoké horečky až 39.5. Pan doktor nám napsal nurofen čípky a suspenzy, že to máme střídat. Čípky á 6 hodin a sus. á 8 hod. Nezeptala jsem se ale jak. Jestli jednou sus pak za 6 hod čípek a zase za 2 hod sus? Bo jak? Páč dyž dám sus. horečka se sníží ale za o hodin už je zase vysoká...
Děkuji za odpovědi
Terka
@djkrypta shaula to vysvetlila dobre. okrem toho, vacsinou postaci kombinacia paralen nurofen, s odstupom 3hodin...teplota urcite klesne pod 38st. urcite nedavaj lieky pri teplote do 38st.. a v podstate je jedno, ci je to cipok alebo sirup, hlavne je, ze kombinujes rozne lieky, teda paralen a nurofen. kombinovat paralen cipky a panadol sirup nema zmysel..
jste moc hodné, holky :0)) myslela jsem si že to tak bude...máme doma ale čípky a suspezi=sirup obojí nurofen, tak asi rychlekoupit paralen a bude....
Děkuji moc...
Ještě mě napadlo, jestli to doktor nemyslel tak, abys mu nedávala pořád jen sirup, že to může nadměrně zatěžovat nebo dráždit žaludek, tak abys to prostřídala s čípky... Mně to takhle jednou doktorka doporučila, když měli těch sirupků moc najednou 😉
@shaula to si přesně myslím. ten sirup je šíleně sladkej, a když prtě třeba při nemoci nejí, a do toho do žaludku nával sirupu - přeci jen třeba ten panadol má málo účinné látky na jeden ml, takže se toho dává jednorázově dost - to je nepříjemný, petr mi občas všechno vyzvracel a bylo to jen tím sladkým, nic sladkého totiž nejí, není na to zvyklý. (nechutná mu to, ne že bych byla krkavec). tak možná proto je lepší střídat i ty formy léků, ne jen účinnou látku.
@djkrypta Jakou suspenzi?
Obecně se u neklesající teploty postupuje tak, že se střídají léky na bázi paracetamolu (např. Paralen, Panadol apod.) a ibuprofenu (např. Nurofen) - bez ohledu na to, jestli jsou v sirupu, čípcích nebo jiné formě. Ibuprofen a paracetamol totiž působí jinak, takže se mohou prostřídávat, ale je u každého nutné dodržet jeho odstup. Tj. pokud je na obou uvedeno, že se smí dát až po 6 hodinách, tak dát třeba Nurofen, po 3 hodinách Panadol, po dalších 3 hodinách Nurofen a tak dále. Ve tvém případě bych to viděla nějak takto: čípek, další čípek po 6 hodinách, a někdy mezitím (např. po 3 hodinách) tu suspenzi, další suspenzi až po 8 hodinách od první. Tj. např. ve 12h čípek, v 15h suspenzi, v 18h čípek, ve 23 h suspenzi, atd. Tady bude problematičtější to prostřídat, když každé má jiný interval, ale prostě to dělej podle selského rozumu, abys nedala léky hned po sobě a taky abys dodržela ty odstupy (6h u čípku a 8h u suspenze).
Já osobně dávám jen Nurofen sirup, ten je super. Mám ještě Panadol čípky (nebo Paralen? Z hlavy nevím 😅 ), ale ty klukům nezabírají. Navíc ibuprofenum působí jak proti horečce a bolesti, tak protizánětlivě.