Co udělat, aby 10měsíční chlapeček přibral?

mku
17. kvě 2018

Mam 10m chlapecka, ktery, podle me krasne papa, ale uz dlouho bojujeme s tim, ze moc nepribira... ted bych rekla ze basti fakt luxusne, ale za mesic nepribral vubec nic, ani nevyrostl... hodne se plazi, je jak motorova myska 🙂 kdyz neji nebo nespi musi byt porad v pohybu... mate nejaky figl s cim pribrat?
Narodil se 2080g a 45cm na 37+0, do pul roku pribiral super, ale od te doby moc nic... aktualne ma 6,7kg a 68cm... proste zivej drobek, podle doktoru uplne zdravy...
Bohuzel vubec nepije mliko, takze jen basti...
Rano ma cca 160g jogurtu napul s presnidavkou (snazim se aby v tom bylo musli atd)
Dopo pak ma cca 160g ovocne presnidavky s piskotama nebo susenkama
Obed mezi 150 a 200g masozeleninky
Svacina jogurt 80g
Navecer polivka cca 120g
A pred spanim masozelenina 130-180g...

Bohuzel domaci nebasti (to nejedla nikdy ani dcera), takze vsechny prikrmy kupuju... do zeleninovych pridavam jeste olivovy olej...

Moc diky za rady 🙂

zlorenka
17. kvě 2018

Laicky nazor, ale ze zeleniny se moc nepribere 🙂 krom tech piskotu tam nevidim sacharidy, treba zkusit nejaky bezmlecny kase?

marketa11112
17. kvě 2018

Mimco v tomto veku by melo mit asi navic prave to mlicko..me dcerce ted bylo 10 mesicu a ma 75 cm a 9.3 kg..
Pri narozeni 3 kila a 49 cm...38+4. Kojim, jidel ma tak 3-5 , kojim tak 10 x urcite..
Jinak mimi ma v roce ztrojnasobit svou vahu, nedonosene deti az zsestinasobit..
Prvni syn je ve 30+5 1760 g, spadl na 1470 g . v roce mel 9,5 kg....vysku bych musela hledat, ale v tabulce byl vic jak nad prumerem...ale do 11 mesicu jsem trosku kojila a pil k prikrmum i bebu..mel minim. 7 jidel denne.

m.e.l
17. kvě 2018

Mleko tak dulezite neni, pokud je nahrazeno jogurtem/tvarohem. Ale kupovane prikrmy jsou kaloricky postaveny nize nez varene domaci jidlo. . . Kde je ryze/testoviny, brambory???

m.e.l
17. kvě 2018

A kde je pecivo?

kackaba
17. kvě 2018

Malý fígl mám. Dcera od půl roka do roka prakticky nepřibrala, její neprospívání bylo tématem pro mnoho lékařů. Je to velmi živé dítě, kterému opravdu chutná. Doporučení lékařů je následující - přidat na přílohách a holt ubrat na zelenině, a stravu fortifikovat - tj. do každého (ne jen do maso-zeleniny) přidávat lžičku kvalitního oleje (ne olivového, ten nemá ten správný efekt), másla nebo maizeny.

mku
autor
17. kvě 2018

@m.e.l prikrmy jsou samozeejme vzdy ala mrkev ryze maso ne jen cista zelenina a maso

mku
autor
17. kvě 2018

@zlorenka kase nepozre 🙂 da tri lzicky a radsi bude hladovej

mku
autor
17. kvě 2018

@m.e.l nema zuby a neumi ho jeste jist

mku
autor
17. kvě 2018

@kackaba diky, zkusim 🙂

m.e.l
17. kvě 2018

@mku Mekkou stridku chleba zvladne a nebo rozdrobit do te polivky!!! Tedala jsem to tak svemu postizenemu synovi, ktery sice zuby ma, ale kousat se uci jeste v deviti letech. Na mekke pecivo staci detem dasnicky.

babagaga
17. kvě 2018

namočit rohlík do polívky 🙂 Uvařit přílohu a rozmixovat s příkrmem. Ale asi by bylo lepší, naučit na domácí.

mku
autor
17. kvě 2018

@m.e.l to je dobry napad, to zkusim 🙂 vubec me nenapadlo ze by mohl mit malo priloh 🙂

lenkas1982
17. kvě 2018

Přikláním se taky k názoru, že má prostě málo přijatých kalorií. Třeba tady uvádí, že dítě 7-12 měsíců by mělo přijmout 870 kcal, dítě 1-3 roky 1315 kcal. http://www.naseinfo.cz/clanky/tehotenstvi-a-det...
Zkus si spočítat, kolik malý přijme. Když to jsou v převážné většině kupované příkrmy, bude to jednoduché, na každém výrobku to píšou. Můj odhad z toho, co píšeš je, že by to mohlo být 600-700 kcal. Nedávno byl někde test dětských příkrmů a psali tam, že problém je, že nejsou dostatečně výživné (výrobci šetří na příloze a mase, nastavují zeleninou a vodou). Nejvíc jsou na objem kaloricky vydatné tuky, takže přidat do oběda/večeře lžičku řepkového oleje nebo másla je určitě dobrý nápad. A přidat trochu té přílohy taky.

babagaga
17. kvě 2018

Myslím, že ten olivový olej.. Bych dávala jak do oběda, do večeře. prostě všude do slaných jídel. Nebo i jinej tuk 🙂

zelenaesmolda
17. kvě 2018

Pokud je zdravy neresila bych to,kdyby byl nejaky problem pediatr by ti urcite neco doporucil.Muze mit proste takovy metabolismus,ja se taky snazim jak chci a nedokazu pribrat,nepribrala jsem ani v tehotenstvi a cpu se jak nedovrena.

mku
autor
17. kvě 2018

@babagaga davam 🙂 jen nevic co do ovoce... maslo je tuhe, olej blby ne?

mumik
17. kvě 2018

Tak jsem schválně koukla do průkazky a moje malá měla v roce 70cm a 7170g . Doktorka s ní vždycky byla spokojená a to opravdu vždycky byla hubenourek a začala se kulatit až okolo desátého roku. Letos jí bude 12 let a už má takové pěkné dívčí tvary.. řešila jsem to s doktorkou několikrát, jestli je to v pořádku, ale říkala, že ano, že je zdravá, čiperná a hezky roste a že nemá být po kom silnější nebo vyšší.. ale u nás to bylo jiné v tom, že jsem kojila do roka a půl a kaše mi pak malá jedla také hezky. Jinak porodní váha byla 3210g a 48cm

mku
autor
17. kvě 2018

@mumik diky 🙂 je pravda, ze ja jsem taky drobna a i dcera byla malinka, ta se narodila 2,7kg a 48cm... a dneska je ji skoro trinact a je to krasna slecna, zadny tintitko...

cheetah_
17. kvě 2018

Za mě jako matku extra hubeného šestiletého nejedlíka - necpat zbytečně kalorie. Vždyť má krásný jídleníček, tak proč do něj zbytečně rvát rohlíky (bílá mouka a sůl, k čemu to je?), maizenu (?! - to jako raději zalepíme střeva a zaděláme na nemoci ve jménu přibírání?) a podobné blbosti. Nepřibírání nevidím jako problém, dokud roste do délky (výšky). A že jsme si s tím naším užili (je po mně malý, takže fakt ani nerostl, pročež všichni doktoři zaveleli, že musí víc jíst, chudák z toho nakonec zvracel, než jsme pochopili, že je fakt jinak stavěný. Dnes v šesti letech je pořád malý, hubený (dáno geneticky), ale moc hezky stavěný a šikovný, i když baští už mnohem víc.) Pokud není nikde zdravotní problém typu ekzém, průjem, koliky nebo krev ve stolici, váhu bych vyhodila z okna a na vážení u doktorky se zvysoka vybodla. Dodnes si vyčítám, co jsme malému způsobili za trauma - už dlooooouho ho do jídla nenutíme, ale pořád, když vrací nedojedený talíř, má hrozně provinilý výraz a plaše se ptá, jestli to nevadí...

dora13
17. kvě 2018

Uplny souhlas s @cheetah_ , ma hezky jidelnicek a pokud vylozene nestagnuje nebo nehubne a dle doktoru je zdravy, tak bych to fakt nehrotila, kazdy dite nemusi mit v roce 12 kilo a vypadat jak michelin🤷‍♀️ Na cpani ditete jako posvicenskou husu fakt nevidim nic prinosneho a bez rohliku mu fakt nic neutece😅 Pokud te to hodne trapi, zkus do stravy pridat veci bohate na zdrave tuky, avokado (vyborny s bananem), recky tucny jogurt, olivovy olej, tento typ veci, ne ho cpat rohlikama a kasema, ktere mu z vyzivoveho hlediska daji nula nula nic🤷‍♀️

mates133
17. kvě 2018

Jeste me dcera take nechtela umele mleko,na radu doktorky od te doby,co jedla jogurty jsem davala i kefir na piti a ten ji chutnal.Vim,ze ne kazdy je dnes fanousek mleka,ale dcera si rada da kefir dodnes.A je ji uz 7.

normalnimatka
17. kvě 2018

to je normální v tomhle věku už ne? kdy maj hodně pohybu... mně dítě pak přibíralo za půl rok pár stovek gramů max....

mku
autor
17. kvě 2018

@mates133
@dora13
@cheetah_ holky diky za podporu.. zkusim pridat prilohy a asi to jinak resit nebudu... jemu nic neschazi, krasne spi celou noc, hlady nebreci... tak asi fakt sice budu hlidat sacharidy ale vic to resit nebudu...

normalnimatka
Autor odpověď smazal
Zobraz
normalnimatka
17. kvě 2018

do přesnídávky lze kokosovej olej🙂 ten se rozpouští už při hodně málo stupních, tkaže lze rozhřát v dlani a přidat tam. výbornej je v kaších. ty odmítá i domácí? ovesnou z normálního mlíka třeba? s banánem?

mku
autor
17. kvě 2018

@normalnimatka on bude evidentne masozravec... ani ovocne presnidavky neji s takovou chuti jako masozeleninove... a krome jogurtu zadny mliko nepozre, radeji bude o hladu

normalnimatka
17. kvě 2018

@mku zkusila bych jogurt vyměnit třeba za zakysanou smetanu, poctivou, bez škrobů - zakysaný výrobky jsou obecně i zdravější, líp stravitelný pro tělo. jogurt je taky vp ořádku, ale ve skutečnosti jen domácí.

berenika39
17. kvě 2018

Jídelníček super🙂, rozhodně ne rohlík a bílou mouku, to jsou jen prázdné kj, zbytečné hoto učit.
Přidala bych rýži, těstoviny, ale mě se zdá ok, děti v tomto věku přibírají skokově, delší dobu nic, pak najednou. Taky jsem měla hubeňoura, drobného kluka, teď se vytáhl, osvalil a je z něj kluk jak buk. Prosím, nezkaž mu ten jídelníček, drž se toho, co jí.

normalnimatka
17. kvě 2018

nj všichni jsou děsně vysraný z tý vražedný bílý mouky dneska... hlavně, že rejže je na tom o moc líp, kromě toho, že to je prázdnej sacharid, má v sobě ještě arzen:D a těstovina (včetně třeba kuskusu) je taky jen pšenice...

berenika39
17. kvě 2018

@normalnimatka taková hodně relevantní odpověď🙂))))))))))))))))