Co na správný vývoj mozku dětí?

molu18
4. srp 2024

Ahojte, prosím vás jaké výživové doplňky dáváte dětem pro správný vývoj mozku? Můj 5letý syn má vysoce funkční autismus a poruchu pozornosti… Dávám mu omega-3, ale četla jsem že jsou dobré i vitamíny skupiny B, magnézium, zinek, železo a ještě různé jiné věci…Máte s něčím zkušenosti, dáváte dětem, nebo vám to někdo doporučil? Vím, že nemohu čekat zázraky, ale kdyby nastalo alespoň nějaké zlepšení, tak to stojí za to..

me_druhe_ja
4. srp 2024

Dávám tu omega3 a ještě CBD, ten teda hlavne kvůli spaní ale mělo by to mít dobrý vliv i jinak na mozek.
Syn neurologicka porucha vc autistických rysů.

cilkat
4. srp 2024

Horcikem asi nic nezkazite (maximálně zpusobite průjem). Ale netlacila bych do toho, že musí brát všechno (taky mám vysokofunkcniho autistu. Doplňky do něj prakticky nedostanu... ale třeba taková neurovyvojova terapie (speciální cvičení vedene obvykle ergeterapeutem) u něj udělala posun velký.

molu18
autor
4. srp 2024

@cilkat Ja jsem si myslela, že je hořčík na zklidnění a to syn nepotřebuje..nebo je i na něco jiného?

elesse
4. srp 2024

@molu18 horciku je spousta sloucenin s ruznymi ucinky. Ale jestli se o to nechcete moc zajimat, bude lepsi to nechat cele byt, at neni vic problemu nez uzitku

molu18
autor
4. srp 2024

@elesse já se právě zajímám. Klidně popište 🙂

hanka_12345
4. srp 2024

na neurologii nam doporucili rybi olej dr morris...takovej s rybkou,zelena lahvicka

prejeta_zaba
4. srp 2024

Píšeš magnézium, což je hořčík, dobrý je na nervové přenosy (podpoří účinek těch omega kyselin), zklidnění svalové soustavy (takové to napětí), lepší spánek, lepší vstřebávání dalších vitaminů a minerálů - může ale projímat, nesedí každému;
vit. B (b12) je na zlepšení činnosti nervové soustavy; zinek a železo je spíše na imunitu, stačí z běžné stravy, pokud nemá nějaké problémy z nedostatku (bledost, časté nemoci, únava).
Obecně bych to s doplňky nepřeháněla, spíš postačí kvalitní rybí tuk, což dáváš. Má problémy s jídlem? Pokud jí běžnou stravu bez problémů, asi bych zatím zkusila doplňovat jen B12 a pokračovat s omega-3 (Mollers, Equazen, Neurotreska) a případně třeba po 2 měsících přidat další, ať to nemá zaráz.

cilkat
4. srp 2024

@molu18 Já třeba sama beru hořčík na křeče. Jak píše Žába, prostě funguje přímo na nervový vzruch, nemusí nutně zklidňovat.

molu18
autor
4. srp 2024

@prejeta_zaba Přesně tak jsem myslela i já, že syn má dobrou stravu, že není potřeba více doplňovat, jenom omega 3, které se ze stravy nedá tolik přijat... ale pokud by stě někdo měl s něčím dobré zkušenosti, tak bych to zkusila..

monyscerna
5. srp 2024

@hanka_12345 též používám rybí olej 🙂