Co na případnou alergii?

8. črc 2024

Dobrý den, chystáme se s dětmi do Turecka. Když jsme tam byli se starším poprvé (bylo mu 18 měsíců), tak jsme toto řešit nemuseli, protože jedl suchou housku a palačinky… Mladší (nyní 20 měsíců) je velký jedlík. Sní všechno (samozřejmě ne houby, plísňové sýry a jiné nevhodné jídla pro tento věk). Stačí jí ale vteřina a ukradne nám jídlo z talíře. Tuším, že na dovolené to bude taky zkoušet. A bojím se, aby nevzala třeba krevetu nebo prostě nějaký potencionální alergen. Co vzít za léky, kdyby náhodou vyskočila nějaká potravinová alergie? Nějaká první pomoc? Alergická na nic není, má ale ekzém a celkově citlivou kůži, tak nějaké riziko alergie může být.
Naše paní doktorka má dovolenou a sestra u zastupující mi řekla, ze toto nemají čas řešit…
Poradíte, prosím?

palja
8. črc 2024

Nám vždycky pomohly fenistil kapky, i na horší alergie, když je otekly obličej a oči, dýchací potíže. Dcera měla tenkrát půl roku a zvládlo se to bez lékařského zásahu.

levandule_k
8. črc 2024

Jestli má ekzém, citlivou kůži, tak by to kvalitní opalovací krém pro citlivou pokožku.

cilkat
8. črc 2024

To, že je kreveta potenciální alergen bych zas tak moc neřešila. Pokud by to byla prudká alergie, stejně voláte rychlou. Ale ta pravděpodobnost je minimální. Pokud je to na úrovni intolerance, pravděpodobně jí to zhorší ten exém - takže určitě brát věci na ošetřování exemu. Ten Fenistil se taky hodí, i třeba na blbej kašel... Ještě možná živočišné uhlí... ale je mnohem pravděpodobnější, že ho dudete potřebovat proto, že jí nesedne úplně nealergický řízek v kombinaci s úplně nealergickým melounem, než že budete řešit alergii.

autor
8. črc 2024

@palja
@cilkat Fenistil bereme určitě. A pak klasika: průjem, zácpa, bolest v krku, uších… U ní se právě taky obávám kombinací jídel a jejich následků… Jako nejedeme někam poprvé (s ní teda k moři ano), ale člověk nikdy neví, co kde bude za koření a tak. A tím, že ještě nejedla úplně všechno, tak se může stát, že třeba oteče.

kytka2015
8. črc 2024

Na dovolené v Turecku je důležité být připraven na možnou alergickou reakci, zejména u dítěte s ekzémem a citlivou kůží. Doporučuji vzít s sebou antihistaminika vhodná pro děti, která mohou pomoci zmírnit příznaky alergické reakce. Dále je dobré mít při ruce hydrokortizonovou mast na mírné kožní reakce. Vždy sledujte, co dítě jí, a pokud možno, vyvarujte se potravinám, které by mohly vyvolat alergii.